Flamanlar yasakçı

Güncelleme Tarihi:

Flamanlar yasakçı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2007 13:34

Haberin Devamı

BELÇİKA’nın Flaman bölgesinde, yabancıların Flamanca öğrenme zorunluluğu, ya da kendi ana dillerini konuşmalarına yönelik yasaklar ardı ardına gelmeye başladı. Son olarak Flaman bölgesinde faaliyet gösteren bir firmanın yabancı asıllı personeline iş yerinde ana dillerini konuşma yasağı koymasının ardından, işsizlerin de iş bulabilmeleri için “Flamanca bilme” zorunluluğu da getiriliyor.Federal Hükümet Çalışma Bakanı Frank Vandenbrocke, Brüksel-Hal-Wilvorde bölgesinde işsizlik yardımı alanlar ile yeni işe gireceklerin, mutlaka Flamanca'yı bilmeleri gerektiğini söyledi.

Flaman Sosyalist Partili Çalışma Bakanı Frank Vandenbrocke’nin Federal Parlamento’da yaptığı konuşmasında "İşsizlik yardımı alanlar ile yeni işe girecekleri dil konusunda Flaman Bölgesi Çalışma Örgütü (VADB) yönlendirecek. Bu konuda açılacak kurslar için özendirici projeler de düşünüyoruz. Flamanca'yı bilmeyenlerin, kurslara yazılmaları istenecek. Bu talebe olumsuz cevap verenler ise Milli Çalışma Ofisi’ne (ONEM) bildirilerek, işsizlik yardımları kesilecek" diyerek, dil kurslarının tüm işsizleri ve işe girecekleri kapsadığını söyledi.

Haberin Devamı

Belçika’nın Flaman kesiminde son bir seneden beri arka arkaya anadil yasağı, ya da Flamanca bilme zorunluluğuna yönelik kararlar alınıyor.

 

OKULLARDA SADECE FLAMANCA KONUŞULACAK

Geçen yıl Belçika’nın Merchtem kentindeki okullarda Fransızca konuşulması yasaklandı. Belediye Başkanı Eddie De Block’un aldığı bu karar, Fransızca ve Felemenkçe’nin resmi dil olarak kullanıldığı ülkede yoğun tartışmalara yol açtı. Belçika’nın kuzey batısında bulunan Merchtem’de, "Flamanlara uyum sağlanması" amacıyla alınan bu karar, ülkenin Fransızca konuşulan Valon kısmında büyük tepkilere neden oldu. Kentte Fransızca konuşanların, 1400 öğrencinin yüzde sekizini oluşturduğu okulların yönetimleri de belediye başkanının aldığı bu kararı desteklediklerini açıkladılar. Kentin en büyük okulu "De Plataan"ın müdürü Luc Wilocx, öğrenciler ve velileriyle iletişim kurmakta zorlandıklarını belirterek, belediyenin aldığı bu kararın olumlu olduğunu belirtti. Merchtem belediyesinin bu kararı, ülkenin Fransızca konuşulan "Valon" bölgesinde infiale yol açtı. Flaman bölgesinin Başbakanı Yves Leterme geçen ay verdiği bir demeçte, "ülkenin Fransızca konuşan kesimi, Felemenkçe öğrenebilecek entelektüel birikime sahip değil" demiş ve bu sözleri nedeniyle tepki toplamıştı.

DİL BİLMEYENE EV YOK

Haberin Devamı

Yine geçen yıl, Belçika’nın Flaman kesiminde yaşayıp da dil bilmeyenlere, sosyal konutlarda ev tahsis edilmeme kararı alındı. Uygulama 1 ocaktan itibaren başlatıldı. Halen bir sosyal konutta ikamet edip de Flamanca bilmeyenlerin de dil öğrenmeleri için iki yıl süre tanınacağı bildirilirken, bu kişilerin Flamancayı öğrenmemeleri halinde ise evlerinden çıkartılmaları da öngörülüyor. Uygulama, "Flaman" olmayan herkesi kapsıyor. Kökeni Flaman olmayanlar, bir dil okulunun sertifikasını göstermek zorunda. Eğer sertikifa yoksa, bir teste girmeli. "Fakir" olan Valonlar'ın Flaman bölgelerindeki evlere taşınmaları ve burada ucuz kirada oturmaları nedeniyle de böyle bir yasayı çıkartma ihtiyacı duyan Flaman Hükümeti, bir taşla iki kuş vurup, dil bilmeyen yabancıların da evlere yerleşmesini önleyecek.

TÜRÇE KONUŞMA YASAĞI

Haberin Devamı

Son olarak ise, Belçika’nın Flaman kesimindeki Genk bölgesinde faaliyet gösteren bir firma, yabancı asıllı personeline iş yerinde anadillerini konuşma yasağı koydu ve bu yasağı uymayanların işine son vereceğini açıkladı. Genk’teki Ford fabrikasına bağlı üretim yapan ve çalışanları, çoğunluğu Türk asıllı olmak üzere yüzde 70 oranında yabancılardan oluşan HP Pelzer firmasının uygulaması tepki görüyor.

Firma yönetimi, personelin iş yerinde bulunduğu her yerde ve saatte Flamanca konuşmasını, bunun yapılmamasının "yasal olarak işten çıkarma gerekçesi" olacağını açıklarken, bu kararı, "iş yerinde güvenlik sağlanması ve çalışanların birbirlerine saygı göstermesi gereği" nedeniyle aldığını ileri sürdü. Yaklaşık 125 kişinin çalıştığı firmadaki Türk ve Türk asıllılar, yönetimin bu uygulamasına itiraz amacıyla sendikalara ve siyasi çevrelere başvuruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!