Fitch uyardı piyasa gerildi

Güncelleme Tarihi:

Fitch uyardı piyasa gerildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2007 12:38

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi görünümünü pozitiften durağana çevirdi.Açıklamanın ardından dolar 1,34'e çıktı, Borsa'ya satış geldi.

Haberin Devamı

Fitch'in İnternet sitesinde yapılan açıklamada, değiştirmenin gerekçesi olarak siyasal risklerin artması gösterildi.

Açıklamada, “Türkiye'nin yürürlükteki mali politikaları basiretli, büyüme perfornmansı etkileyici, doğrudan yabancı sermaye girişi gelişen makroekonomik temelleri için yeterli olmakla birlikte, olumsuz siyasi şoklar risk yaratmış ve ekonomik görünümünü gölgelemiştir” denildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye'de siyasi riski artırdığı kaydedilen açıklamada erkene alınan meclis seçimlerinin sonucunda da zayıf bir koalisyon hükümetinin kurulma ihtimalinin bulunduğu ifade edildi.

Türkiye ekonomisinin genel olarak iyi bir performans gösterdiği belirtilen açıklamada, bununla birlikte Nisan ayında enflasyonun yüksek çıkmasının Merkez Bankasının hedeflerinden bir sapmaya yol açabileceği ve iç borçlanma oranının ve dış finansman ihtiyacının yüksekliğinin, Türkiye ekonomisini küresel yatırımcıların risk-kazanç algılamalarında olabilecek bir değişikliğe ya da olabilecek iş şoklara karşı kırılgan kıldığı uyarısı yer aldı.

Kredi notunun görünümünün değiştirilmesi o ülkenin notunun düştüğü anlamına gelmiyor. Ancak görünüm bir sonraki not artırımının ne yönde olacağını gösteriyor. Yani pozitif görünüm notun artırılabileceğini, durağan görünüm yakın bir zamanda notun değişmeyeceğini, negatif görünüm ise yakında notun düşebileceğini gösteriyor.

PİYASALAR OLUMSUZ ETKİLENDİ

Haberin Devamı

Fitch'in görünümü olumsuz yönde değiştirmesi piyasalar üzerinde hemen etkili oldu. Dolar kuru 1.335'den hemen 1.340'a çıktı. Faiz yüzde 19'u geçti. Borsa ise ikinci seansa satışla saşladı. Endeks 45 bin puanın altına indi.

UZMAN YORUMLARI

UĞUR CİVELEK/ EKONOMİST

Fitch'in açıklamaları sürpriz olmadı. Bence daha önce yapılmalıydı. Türkiye'de uygulanan program sorunlu. Ekonomi durgunlaştı, sosyal istikrarsızlık artıyor. Belirsizlik çok yüksek

Diğer kuruluşların da Türkiye ile ilgili görünüme yönelik ayarlamalar yapabileceğini düşünüyorum. Bu değerlendirme Türkiye'nin borç ödeme yeteneğini ölçüyor. Fitch ilk tepkiyi verdi.

Haberin Devamı

GÖKHAN USKUAY/TURKİSH YATIRIML MENKUL DEĞERLER-ELEKTRONİK HİZMETLER &FİNANSAL STRATEJİ MÜDÜRÜ

Tansiyon azaldıktan sonra böyle bir açıklamayı normal bulmuyorum.  Geçen hafta tedirginlik daha çok hissediliyordu. Halkbank'a gelen talep, İzmir Limanı'nı satışı bizi umutlandırmıştı. Bunlar yabancıların tedirginliğini azaltır.

Diğer kuruluşlardan böyle açıklamalar beklemiyorum. Fitch'in açıklamalarıyla piyasalar gerildi. 1,33 YTL seviyelerinde hareket eden dolar 1,34 YTL'ye çıktı. Faiz yüzde 18,89'dan yüzde 19,05'e yükseldi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!