Fişleme yok kodlama var

Güncelleme Tarihi:

Fişleme yok kodlama var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2013 04:31

Hürriyet’i ziyaret eden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yeni hasta kayıt sistemiyle ilgili “fişleme” iddialarını yanıtladı.

Haberin Devamı

“Fişlemeyle kendi ayağımıza kurşun sıkarız” diyen Bakan sorunu önlemek için kodlama yapılacağını anlattı. Bakan, yeni tam günle birlikte doktorların yüzde 70’inin devlete döneceğini de söyedi.

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Hürriyet’in konuğu oldu. Tam Gün ve Gezi olayları nedeniyle bakanlığa uzun süreden beri tepkili olan doktorlara da Hürriyet aracılığıyla barış mesajı veren Müezzinoğlu, “Doktorlar, en dürüst olduğu düşünülen bütün mesleklerden daha temizler” dedi. Müezzinoğlu şunları söyledi:

KİMİN NE İÇTİĞİYLE İLGİLENMİYORUZ

“Yeni bir kayıt sistemi oluşturuyoruz. Bunun fişleme olarak adlandırılması haksızlık. Sadece Türkiye’nin sağlık yönetimini, veri tabanını doğru oluşturup doğru planlama yapmak istiyoruz. Rahim kanseri, hangi yaş grubunda, hangi bölgede yaygın bunun hesabını yapmak için istiyoruz. Bana sayısal lazım. Edirne sigara içmede 4’üncü sırada. Kimin ne içtiğiyle ilgilenmiyoruz. Akciğer kanseri Edirne’de ne durumda onunla ilgileniyoruz. İsim değil de başka bir kod üzerinde çalışıyoruz.”

BAZI YOL KAZALARI OLABİLİR

Haberin Devamı

“Bazı yol kazaları olabilir. Bize verilen telefon numarasına kişinin başka bir akrabası, kocası, karısı çıkmış olabilir. Özel bilgi verilmiş olabilir. Sonuçta telefonu bize veren kendisi. Ama bu tür milyonda bir kazalar nedeniyle fişleme yapılıyor demek haksızlık. Ben kişinin kayınpederini arayarak ne kazanabilirim. Kendi ayağımıza kurşunu sıkarız.”

BIÇAK PARASI ELEŞTİRİSİ HAKSIZLIK

“Doktorlara yönelik bıçak parası olmak üzere yapılan eleştirileri haksız buluyorum. Kamuda ya da özelde hangi meslek grubu olursa olsun avukatları, hâkimleri, savcıları, polisleri, imamları alsınlar, en dürüst meslek denilen meslekten daha temizi hekimlik camiasıdır. Etik bakımından da her yönden bunun böyle olduğuna yürekten inanıyorum. Yeni tam günle amacımız, üniversitelerdeki hocalarımızın mesai sonrası çalışma arzuları varsa devam etsinler. Yani 17.00’den sonra çalışmak istiyorsa, özel olarak çalışsın.”

İSTEYEN DOKTOR ÖZEL ÇALIŞABİLİR

“Sonuçta, vatandaşın sosyal güvencesi devam edecek, reçetesini yine oradan alabilecek, ama özel hizmet talep ettiği için de ilave katkı payı verecek. Biz bu uygulama ile vatandaşı korumuş olacağız. Örneğin muayenehaneye gittiğinde 300 lira 500 lira mı veriyordu? Burada, doktorun vatandaştan bir ya da iki muayene ücreti alma hakkı olacak.”

Haberin Devamı

YENİ TAM GÜNLE YÜZDE 70’İ DÖNER

“Bu rakam 55 lira ya da 110 lira olacak. Ancak hangisi olacağını Bakanlar Kurulu belirleyecek. Bu paranın yarısı üniversitenin, yarısı doktorun olacak. Buna ilave SUT’tan gelen ve muayene için olan 55 liranın 13 lirasını alacak. Bu paranın bıçak parası olarak adlandırılmasını doğru bulmuyorum. 17.00’den sonra hastanın da özel hizmet talebi var sonuçta. Bu formülle hocaların yüzde 70’i üniversitelere döner.”

Gezi’den geleni tedavi etmeyene soruşturma açarız

SAĞLIK Bakanı, Gezi olaylarındaki tutumlarıyla ilgili de konuştu: “Gezi olaylarında kurulan revirlerde hiçbir hasta ile ilgili tek bir kayıt yok. Düşünün sizin çocuğunuz gösteriye katılmış, revir denilen yerde yanlış müdahale yapılmış olsa bunun hukukunu kime soracaksınız? Ben oraya ambulans göndermişim ama 36 ambulansım tahrip edilmiş. Taksim’e 2 kilometre uzakta 4 hastanem var. Ben terörist de olsa, devlete karşı da olsa eşimi dahi katletmiş cani bile olsa onu tedavi etmek zorundayım. Sağlık gibi bir alanda tolerans olmaz.”

Haberin Devamı

HASTA İSİMLERİNİ İSTEME HAKKIMIZ VAR

“Ayrıca kamudaki doktor işini bırakmış gitmiş. Ben işini bırakıp gidene soruşturma açmayacaksam kamuya gelen vatandaşın suçu ne? Gezi’den gelen birini tedavi etmekte yanlış yapana soruşturma açmazsam onu da gelin bana sorun. Devletine güvenmeyen bir anlayış olmaz. Mesaisini bırakıp da giden 3 veya 4 doktora soruşturma açıldı. Hastaların isimlerini isteme hakkımız var. Öküz altında buzağı aramamak gerekiyor. Sadece yoğun bakımı mı artıracağım, ambulansımı mı artıracağım ona göre tedbir almak istedik. Benim hiçbir art niyetim olmadı.”

Tek kullanımlık damacana geliyor

Bir kullanımlık dönüşümlü damacanaya geçmeyi düşünüyoruz. Yani ‘yıkadık-temizledik’ sisteminin çok doğru olduğuna inanmıyorum.

Haberin Devamı

Antibiyotik leblebi gibi veriliyor

100 çocuktan 85’ine antibiyotik yazılan bir fotoğraf var. Leblebi değil ki. ‘Doktor Bey şart mı bu antibiyotik” diyen annelere ihtiyacımız var.

Doğumhane yerine odalar

Anneye 3’üncü aydan itibaren koç ebeler verelim. Doğum odası olsun, kadın doğumhaneye girmesin. Odasında doğum yapması daha iyi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!