Firuzköy'de üçüncü kuşak

Güncelleme Tarihi:

Firuzköyde üçüncü kuşak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Firuzköy'ün kurucularından Değirmenci Ailesi'ne mensup olan Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, doğup büyüdüğü ve dedesinden kalan bahçe içindeki evde yaşıyor. Mustafa Değirmenci ile Firuzköy'ü konuştuk.

Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci dede topraklarını yönetiyor

Avcılar'a bağlı Firuzköy, 1927 yılında Bulgaristan'ın Balabük'ünden gelen göçmenler tarafından kuruldu. Göçmenler güçlerini birleştirip bu bölgedeki Firuz Ağa Çiftliği'ni satın alır. Daha sonra çiftliği paylaşıp bölgeye yerleşirler. Firuzköy kurulduğu günden beri Değirmenci ailesi gibi Balkanlardan gelen Bektaşilerin, Türkiye'nin hemen her yerinden gelen göçmenlerin yaşadığı küçük, şirin bir köy.

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, Firuzköy'e gelen ilk göçmenlerden yani Firuzköy'ün kurucularından Ali Değirmenci'nin torunu. Hala dedesinin ilk yerleştiği yerde annesi ve oğluyla yaşayan Mustafa Bey'i evinde ziyaret ettik... Mustafa Bey o gün bir belediye başkanından çok iyi bir ev sahibi gibiydi, hatta bir politikacı olmasına rağmen politikadan hiç söz etmedi. Teknolojiye çok meraklı olan Değirmenci ile Shakira ve Gypsy Kings dinleyerek sohbet ettik. Hatta bir ara DVD'de Luc Benson'un ünlü filmi 5.Element'ten bir parça bile izledik.

Firuzköy'ün kurucularından

Değirmenci'nin tüm çocukluğu ve gençliği Firuzköy'de geçer. Belki bu yüzden o Firuzköy'e, Firuzköylüler de ona çok bağlı görünüyor. Öyle ki seçim kampanyası sırasında neredeyse tüm Firuzköy, Mustafa Değirmenci için çalışmış. Firuzköy'ü adım adım tanıyan Değirmenci ‘‘Belediye başkanı seçildikten sonra Firuzköy'den kimse gelip benden şahsi bir şey istemedi. Zor yanları da var elbette; mesela çok eski arkadaşlarım beni görünce ceketlerinin düğmelerini ilikliyor, bunlar zor anlar’’ diyor.

Firuzköy'e Değirmenci ailesinden ilk yerleşen Ali Değirmenci çiftçilik yapar. Mustafa Değirmenci'nin babası Rıza Bey ise gümrük muhafaza memuru olarak çalışır ve bu işten emekli olur. Babası, Mustafa Değirmenci için çok özel. Değirmenci yıllar önce kaybettiği babası için 'onu çok özlüyorum' diyor.

Sporcu başkan

42 yaşındaki belediye başkanının birçok ilgi alanı var. Sualtı sporları, Taekvando, masa tenisi, paraşüt, futbol ve motosiklet ilgi alanlarından sadece bazıları. 1974 yılında Beşiktaş Genç Takımı'nda futbol oynayan Değirmenci'nin hala vazgeçemediği tutkusu motosiklet. Değirmenci bu konuda ‘‘Motosiklet muhteşem bir özgürlük hissi veriyor’’ diyor. Peki bütün bunların ardından politika nasıl geldi?

Bu süreci şöyle anlatıyor: ‘‘1989 yerel seçimlerinde Küçükçekmece İlçesi'ne gittim. Üzerimize düşen görev neyse onu yapmaya. Ailem hep Halk Partiliydi. Beni yönetime aldılar. 20 gün çalıştım, o zamanki ilçe başkanı istifa etti. İlçe yönetimi karar verdi ve 20 gün sonra ilçe başkanı oldum.’’

Daha sonra 18 Nisan seçimlerinde Mustafa Değirmenci'ye başkan adaylığı için teklif gelir. Aday olmaya karar vermeden önce Mustafa Değirmenci annesi ile konuşur. Oğlunun iş yoğunluğundan, onu az görmekten şikayetçi olan Zeynep Hanım bu konu açılınca şunları söylüyor: ‘‘Ben ona dedim, yapma oğlum, ama oldu, Allah yolunu açık etsin, işleri yolunda gitsin.’’

Nüfus göçmenlerden oluşuyor

Firuzköy birçok altyapı sorunu yaşıyor. Başkan Değirmenci ‘‘10 yıldır Firuzköy'e hizmet gelmiyor’’ diyor. Genellikle tek ya da çift katlı bahçe içinde evlerin yer aldığı Firuzköy'ün yaklaşık 40 bin nüfusu bulunuyor. İdari olarak önce Küçükçekmece'ye daha sonra Avcılar'a bağlanan Firuzköy'ün nüfusu büyük oranda

göçmenlerden oluşuyor. Nüfus yoğun olarak Bulgaristan ve Kars'tan göç edenlerden oluşuyor. Tokat, Amasya, Çorum, Edirne ve Kırklareli de Firuzköy'e göç veren yerlerden. Göçmen nüfusun yoğun olması nedeniyle Firuzköy eğitim düzeyi açısından önemli farklılıklar gösteriyor. Bölgede çok sayıda sanayi kuruluşu yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!