Fırtınalar dursun yana, yol ver Türk’ün bayrağına

Güncelleme Tarihi:

Fırtınalar dursun yana, yol ver Türk’ün bayrağına
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2007 00:00

İktisatçı Özkan Gülkaynak, 1 Temmuz’da İzmir Pasaport İskelesi’nden tek başına başladığı dünya turunda Atlantik’i geride bıraktı. 7 metre 95 santim boyunda, tek direkli, ay-yıldız yelkenli ’Kayıtsız III’ adlı teknesiyle denizler aşan Gülkaynak, dünya turunu elektronik alet kullanmadan gerçekleştiriyor.

DÜNYA denizlerinde seyreden, şu anda belki de en küçük yelkenli Kayıtsız III. İktisatçı Özkan Gülkaynak, 1 Temmuz’da İzmir Pasaport İskelesi’nden tek başına başladığı serüvenini sürdürüyor. Kayıtsız III, ay yıldızlı yelkenlerini rüzgarla doldurup dünya denizlerini dolaşıyor. Üstelik dünya turunu elektronik hiçbir seyir aygıtı kullanmadan, yalnızca pusula, sekstant gibi geleneksel denizci aygıtlarını kullanarak gerçekleştiriyor. Yolculuğu Yeni Zelanda’ya uğrarsa 3 yıl, uğramazsa 2 yıl içerisinde tamamlamayı planlıyor. 7 metre 95 santim boyunda, tek direkli ’Kayıtsız III’ eski bir İngiliz kılavuz teknesinin modernize edilmiş versiyonu. Tekne Çoban Denizcilik tarafından inşa edildi. Planlaması 3, yapımı 2 yıl sürdü. Kayıtsız III, şu anda dünya turu yapan Türk bayraklı en küçük tekne.

ATLANTİK’İ AŞTI

Gülaynak, 21 Kasım’da İspanya’nın Karayip Adaları’ndaki Tenerife Limanı’ndan başladığı Atlantik geçişini, 14 Aralık gece yarısı Doğu Karayipler ülkesi Barbados’un Carlise Koyu’nda tamamladı. 23.5 gün süren 2 bin 800 millik Atlantik yolculuğunda Gülaynak’a İzmirli arkadaşı Ayberk Akdeniz eşlik etti. Gülaynak, teknesi Kayıtsız III’le şu günlerde, St. Vincent ve Grenedies adalar grubunun en güzellerinden biri olan Bequia Adası’nın Admiralty koyunda demirlemiş durumda.

Gülaynak, Atlantik geçişinde yaşadıkları en büyük tehlikeyi şöyle anlatıyor:

"Yolda Cabo Verde adalarının, 300 mil kuzey batı noktasına yaklaşırken 70-80 metrelik büyük bir balıkçı teknesi, gece yarısı, neredeyse bize çarpacaktı. Yarım saatte bir ufku gözlemlememize rağmen gemiyi son anda farkettik. Kanat kanada açılmış 2 yelkenle yol aldığımız için manevra imkanımız kısıtlıydı. Yine de iskele alabanda yapıp, belki 30-40 metre yaklaştığımız gemiden son anda kurtulduk. Dikkatli olmamıza rağmen yaşadığımız bu olay bir hayli canımızı sıktı. Telsizle çağrı yaptık, ışık tuttuk kimse farketmedi bile. Eminim, vardiyada kimse olmadan seyir yapan serseri bir gemiydi."

Dünya basınında

KÜÇÜK yelkenlisiyle çıktığı yolculuk, uğradığı tüm ülkelerde basına konu olurken, Gülkaynak şunları söylüyor: "Dünya denizlerinde yelkeninde ay ve yıldız olan böylesine ilgi çeken bir tekne ile hiç bir elektronik aygıt kullanmadan yapılacak seyirlerde Türkiye’de de iyi yetişmiş, kendi yöntemlerini geliştirmiş, yaratıcı, özgün denizcilerin olduğunu ve kuvvetli bir deniz kültürünün gelişmekte olduğunu göstermek benim için ülkem adına en büyük tanıtım ve gurur kaynağı." Gülkaynak dünya turunun sonunda kendisini Türkiye’nin kıyılarına adıyacağını söyledi.

Balık bol

Atlantik’te balık bol. Gülkaynak, çoğunlukla 3-4 kilogramlık balıklar yakaladıklarını söylüyor. Ancak 18 kilogramlık Vahoo’yu yakalamak ise oldukça zor olmuş. Balığı iyice yorduktan sonra ancak galsamalarından yakalayıp güverteye çekebilmiş. Kendisini en üzen tarafı ise saklama olanağı olmadığı için koca balığın ancak birkaç kiloluk bölümünü yiyebilmeleri olmuş. Gülkaynak, Atlantik geçişinde sık sık balina ve yunus gördüklerini belirtiyor. 2 gün boyunca ayrıca Katil balinalar tarafından yakın takibe alındıklarını söylüyor. Uçsuz bucaksız suda, tekneye eşlik eden bu yaratıkları seyretmeninse bambaşka bir zevk olduğunu ifade ediyor.

İzmir’den başlamıştı

İzmir Pasaport İskelesi’nden hareket, Akdeniz üzerinden Cebelitarık ve Kanarya Adaları, Atlantik geçişi, Panama Kanalı, Galapagos Adaları, Pasifik Geçişi, Yeni Kaledonya, Yeni Zelanda, Endonezya Denizi, Hint Okyanusu, Seylan, Yemen, Kızıldeniz ve Akdeniz üzerinden Türkiye’ye dönüş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!