Güncelleme Tarihi:
Fırtına ve sağanak yağmur, önceki gece yurdun büyük bölümüne kabus gibi çöktü. Çadırkentlerde 200 çadır yıkıldı, çatılar uçtu, bacalar devrildi. Çadırlarını ve eşyalarını korumaya çalışan depremzedeler perişan oldu. Yalova ve Bursa'da okullar tatil edildi. İşte illere göre durum:
YALOVA Saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreyi bulan lodos yüzünden Yalova'da okulların bahçelerine kurulan çadır sınıflar yıkıldı. Okullar tatil edildi. 1400 öğrencisi bulunan Yalova Lisesi'nin Müdürü Hamit Mürseloğlu, öğrencilere ‘‘Sizleri evlerinize göndermek zorunda kaldığımız için üzüntü içindeyim. İkinci bir emre kadar derslerinize evinizde çalışın’’ diyerek, okulun tatil edildiğini bildirdi.
SAKARYA Şiddetli lodos, Sapanca'da demiryolu kenarındaki kavak ağaçlarının devrilmesine neden oldu. Ağaçlar enerji hattında kopmalar yaratırken, enerji kesintisi sonucu, İstanbul-Ankara arasındaki demiryolu ulaşımı da durdu. Yolda kalan trenler dizel lokomotiflerle ilk istasyona götürüldü. Yaklaşık 6 saat kapalı kalan demiryolu, ağaçların kaldırılması ve tekrar enerji verilmesinden sonra, saat 06.30 sıralarında yeniden açıldı.
BURSA Önceki akşam saat 23.00'te başlayan lodos kentte yaşamı olumsuz yönde etkiledi. Bursa Valiliği'nden yapılan açıklamada, lodos yüzünden Bursa merkez, Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım ve Karacabey ilçelerinde eğitime 1 gün ara verildiği bildirildi. Önceki yıl Zümrütevler semtindeki İhsan Dikmen İlköğretim Okulu'nun çatısının uçması ve 6 öğrencinin ölmesi, geçen ay da Yunusemre İlköğretim Okulu'nda çok sayıda öğrencinin yaralanmasını dikkate alan Milli Eğitim Müdürlüğü'nün önlem olarak okulların kapatılmasını istediği öğrenildi. Lodos, özellikle Uludağ'ın eteklerinde kurulu mahallelerde etkili oldu. Bazı ev ev ve apartmanların çatısı uçarken, yer yer elektrik kesintileri oldu.
KOCAELİ Kent ve çevresini önceki geceyarısı yaklaşık 50 dakika süreyle etkisi altına alan ve bir ara 15 saniye süreyle hızı 110 kilometreye ulaşan fırtına korkuttu. Evlerin çatıları ile Atatürk Spor Salonu'nun çatısının bir kısmı uçtu. Çadırkentlerde de 100 kadar çadır yerle bir oldu. Depremzedeler, sabaha kadar çadırlarını ve eşyalarını korumaya çalıştı. İzmit Meteroloji Müdürü Gürkan Say, önümüzdeki 2 gün içinde zaman zaman şiddetli olmak kaydıyla lodos ve yağmur beklendiğini, hava sıcaklığının ise perşembe gününden itibaren azalmaya başlayacağını bildirdi. Eskihisar ile Topçular arasındaki feribot seferleri de aksadı. Saat 00.30 sıralarında durdurulan seferler, saat 07.00'den itibaren başladı.
GAZİANTEP Fırtına yüzünden kentin 2 semtinde 55 kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi ve hastaneye kaldırıldı.
Karayel devirdi
Samsun'da son 10 yılın en şiddetli fırtınası yaşandı. Önceki gece saatteki hızı 100 kilometreyi aşan karayel yüzünden, yüzlerce ağaç devrildi, evlerin çatısı uçtu, reklam tabelaları kırıldı. Milyarlarca liralık maddi hasar meydana geldi. Enerji nakil hatlarında meydana gelen arızalar nedeniyle Samsun merkezde 75, Vezirköprü'de 65, Ondokuzmayıs'ta 10, Ladik'te 15, Bafra'da 25, Havza'da 20, Kavak'ta 45, Asarcık'ta 25 ve Ayvacık'ta 20 olmak üzere 300 köy ile Ayvacık ve Asarcık ilçe merkezlerine elektrik verilemiyor. Hançerli Mahallesi'ndeki 560 yıllık Yalı Camii'nin bahçesindeki 200 yıllık dev çınar ağacı fırtınaya dayanamayarak kökünden devrildi. Ordu, Sinop, Çorum, Tokat ve Amasya'da da fırtına etkili oldu. Bu kentlerde de ağaçlar ve bacalar devrildi.
12 ölülü binanın müteahhiti serbest
AVCILAR Ambarlı'da 17 Ağustos depreminde çökerek, 12 kişinin ölümüne neden olan binanın müteahhiti ve arsa sahibinin yargılandığı davanın dünkü duruşmasında, müteahhit de tahliye edildi. Küçükçekmece 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık müteahhit Mustafa Gülgönül rahatsız olduğu gerekçesiyle katılmadı. Geçen celse tahliye edilen arsa sahibi sanık Fehmi Karaağaç ise duruşmada hazır bulundu.
İSTANBUL
100 çadır yıkıldı
Bolu'da fırtına ve yağmurdan kent merkezindeki çadırkentlerde, aralarında bir polis karakol çadırının da bulunduğu 100 çadır yıkıldı. Emniyet yetkilileri, elektrik bağlantılarının tehlike yaratabileceğini belirterek, çadırkent yöneticilerini anonslarla uyardı. Bolu TEDAŞ yetkililerinin de uyarılmasından sonra kentin yarıya yakınının elektrikleri kesildi. Bolu'da depremden hasar gören binalardan çoğunun çatı ve bacaları uçtu. Depremzedeler sabaha kadar, çadırların çevresine kum torbaları, tahta paletler ve çakıl dolu poşetler yerleştirerek, sağnak yağmura karşı önlem almaya çalıştı.