Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2001 00:00
Antalya'nın Kemer İlçesi Kiriş mevkii açıklarında yılın ilk günü meydana gelen gemi kazasının ardından, geminin sigorta şirketi Ray Denizcilik ve bağlantılı olduğu petrol şirketlerine yönelik gerçekleştirilen ''Fırtına Operasyonu'' ile ilgili açılan davaya başlandı. Duruşmada tutuklu sanık Antalya Gümrük Muhafaza Müdürü Osman Perker tahliye edildi.
Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında, tutuklu sanıklar Antalya Gümrük Muhafaza Müdürü Osman Perker ve Serbest Bölge Gümrük Müdürü Osman Kalay ile Gümrük Muhafaza memur ve kolcuları Vecdi Özmenekşe, Ahmet Arslanbahar, Metin Yılmaz, Mehmet Selim Akdeniz, Mustafa Özdemir, Eyüp Yıldırım, Ray Denizcilik Şirketinin Antalya Temsilcisi Tayfun Yelken, Bölünmez Petrolün sahibi Süleyman Bölünmez, Hancı Petrolün sahibi Celalettin Hancı, ''Bozkurt-85'' gemisinin sahibi Hasan Bozkurt ve Bölünmez Denizcilik'e ait tankerin şoförü Kadir Buran ile gemi kaptanı Mustafa Akın hazır bulundu. 6 tutuksuz sanığın da katıldığı duruşmada sanıkları, 14 avukat savundu.
İŞKENCE İDDİASI
Duruşmada kimlik tespitinin ardından savunmaları alınan tüm sanıklar akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili suçlamaları kabul etmezken, emniyetteki ifadelerinin işkenceyle alındığını öne sürdüler. Sanıklardan Süleyman Bölünmez, kendisinin yoğun iş temposu nedeniyle sürekli seyahat ettiğini ve akaryakıt kaçakçılığıyla ilgisi bulunmadığını iddia ederek, ''İddianamede yer alan suçlamalar seyahatlerim sırasında şirketin Antalya Şube Müdürü Adnan Erözen tarafından işlenmiş olabilir'' diye konuştu.
Tutuklu sanık Tayfun Yelken de ''Pati'' adlı kuru yük gemisinin Kiriş mevkiinde batmasının ardından gözaltına alındığını, bürosunda veevinde yapılan aramalarda bazı yabancı bayraklı gemi isimlerinin bulunduğu kaşeler ele geçirildiğini belirterek, kendilerinin bu kaşeleri gemilerin akaryakıt nakli sırasında limanlarda zaman kaybını önlemek için kullandıklarını ve gemi sahiplerinin kaşelerden bilgileri olduğunu öne sürdü. Yelken, akaryakıt kaçakçılığını organize ettiği vebağlatıları sağladığı iddialarını da reddetti.
Öteki sanıklarda da emniyette işkence altında ifadelerinin alındığını iddia ederek suçlamaları kabul etmediler.
HAKİM'DEN AVUKATA: TÜM MÜVEKKİLLERİN İŞKENCE GÖRÜYOR
Mahkeme Başkanı Özcan Şanlılar'ın, tutuklu gümrük memurlarından Vecdi Özmenekşe ve Mehmet Selim Akdeniz'in savcılık iddianamesinde yer alan ''müdürlerinin bilgisi dahilinde hayali akaryakıt satışına onay verdikleri'' yönündeki itiraflarını hatırlatarak, ''Enflasyona karşı kendinizi koruyorsunuz. Dolar üzerinden çalıştığınızdan kriz sizi etkilememiştir'' sözleri üzerine, sanık memurlar suçlamaları reddederek, itirafta bulunmadıklarını öne sürdüler.
Tutuksuz sanıklardan Bölünmez Petrolün sahiplerinden Ümit Faruk Bölünmez de, Mahkeme Başkanı Şanlılar'ın iddiaları hatırlatması üzerine çelişkili ifade vererek, konuyla ilgisi olmadığını söyledi.
Başkan Şanlılar'ın çelişkili konuşmalarına dikkati çekmesi üzerine sanığın avukatı devreye girerek, müvekkilinin baskı altında kaldığını ve net ifade veremediğini savundu. Bunun üzerine, Mahkeme Başkanı Özcan Şanlılar, avukata hitap ederek, ''Ben seni 3 yıldır tanırım. Senin tüm müvekkillerin ifadelerinde suçundan önce işkence gördüğünü söylüyor. Sanki hepsinin beyni yıkanmış. Sanki hepsini bidona koyup, çarmıha mı germişler?'' diye konuştu.
Gümrük Muhafaza Müdürü Osman Perker'in avukatı Makbule Tanış da, iddianamede müvekkiliyle ilgili tek bir suçlama olmadığını, ''Bu konudan müdürün haberi vardır'' denilerek hakkında soruşturma açıldığını ve tutuklandığı iddia ederek, Osman Perker'in beraatını talep etti.
"HANİ İŞLER KESATTI?''
Mahkeme Başkanı Özcan Şanlılar, bazı gümrük memurlarını davada 3 avukatın temsil ettiğini öğrenince de, ''Hani işler kesattı, hemen herbirinizin 3 avukatı var'' diye espri yaptı. Başkanın bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu. Duruşma, verilen öğle arasından sonra yeniden başlarken, mahkeme heyeti, Gümrük Muhafaza Müdürü Osman Perker'in tahliyesine karar vererek, delillerin toplanması ve şahitlerin dinlenmesi için duruşmayı erteledi.
''Fırtına Operasyonu'' ile ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Yusuf Hakkı Doğan'ın hazırladığı iddianamede, sanıkların, ihraç etmedikleri yakıtı iç piyasaya sürmek suretiyle 1918 Sayılı Gümrük Kanunu'na muhalefet ettikleri ve teşekkül oluşturarak akaryakıt kaçakçılığı yaptıklarının tespit edildiği öne sürülüyor.
Gümrükçü sanıklar için 5 yıldan 7.5 yıla kadar hapis cezası istenilen iddianamede, öteki tutuklu sanıklar için de 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Bu arada, sanıkların ''cürüm işlemek için çete oluşturmak'' suçlamasıyla İzmir DGM'de de yargılanmaları sürüyor. (Antalya/aa)