Fırtına Operasyonu sanıkları adliyede

Güncelleme Tarihi:

Fırtına Operasyonu sanıkları adliyede
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2001 00:00


Antalya'nın Kemer İlçesi Kiriş mevkiinde, yılın ilk günü meydana gelen gemi kazasının ardından, geminin bağlı olduğu acente olan Ray Denizcilik Şirketi ve bağlantılı olduğu petrol şirketlerine yönelik gerçekleştirilen ''Fırtına Operasyonu'' ile ilgili dava açıldı.

''Fırtına Operasyonu'' soruşturmasını yürüten Antalya Cumhuriyet Savcısı Yusuf Hakkı Doğan iddianamesini hazırladı. Doğan'ın 11 sayfalık iddianamesinde, yurtdışına ihraç edilmiş gibi gösterilen, ancak iç piyasaya sürülerek trilyonlarca liralık haksız kazanç sağlanan akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili bilgi yer alıyor.

İddianamede, gümrük memuru sanıklar hakkında 5-7,5 yıl, öteki sanıklar hakkında ise 10-15 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

İddianamede, yeni yılın ilk günü Kiriş mevkii açıklarında batan Gürcistan bayraklı ''Pati'' adlı gemide mülteci taşındığının ortaya çıkması üzerine, geminin sigorta şirketi olan ve merkezi İstanbul'da bulunan Ray Denizcilik Şirketi'nin Antalya Acente Sorumlusu Tayfun Yelken'in gözaltına alındığı, Yelken'in ev ve işyerinde yapılan aramalarda yabancı bayraklı gemilerin adlarının geçtiği 23 adet sahte kaşe ele geçirildiği anımsatıldı.

İddianamede, Tayfun Yelken'in sahte kaşelerle hazırladığı transit akaryakıt beyannamelerini, Bölünmez Petrolün liman bayii olan Bölünmez Denizcilik Şirketi yetkilisi Adnan Erözen ve Hancı Petrol yetkilisi Celalettin Hancı'ya gönderdiği ve komisyon karşılığı anlaşarak, akaryakıt kaçaklığı yapıldığı belirtildi. İddianamede, transit akaryakıt beyannamesinin verilmesi için, gümrük görevlileri ile Adnan Erözen ve Celalettin Hancı'nın temas kurduğu anlatıldı.

İNTERPOL VE POLİS TAKİBİ

İddianamede, yılın ilk günü gerçekleştirilen operasyondan önce Emniyet Genel Müdürlüğü'ne de konuyla ilgili bazı ihbarların geldiği, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı, Antalya polisi ve İnterpol'ün konuyu uzun süre araştırdığı da yer aldı.

İddianamede, bu kuruluşların ortak çalışması sonucu, Hancı ve Bölünmez Petrol şirketlerinin akaryakıt verdiği bildirilen yabancı bayraklı gemiden sadece ikisinin Antalya Limanı'na geldiği, diğerlerinin limana bile yanaşmadığının ortaya çıktığına işaret edildi.

GÜMRÜKÇÜLER HAYALİ SATIŞA ONAY VERMİŞ

İddianamede, bilirkişinin raporuna da yer verilerek, gemilere akaryakıt aktarılırken, her aşamada bir gümrük kolcusu bulunması gerektiğine dikkat çekildi.

Bilirkişinin raporunda, transit gemilere verilen akaryakıtı gösteren beyannamelerde, akaryakıtın verildiğine dair ''onay şerhi'' düşen gümrük kolcuları M. Selim Akdeniz, Eyüp Yıldırım, Mustafa Özdemir ve Ramazan Baykal'a, gümrük muhafaza memurları Ahmet Aslan Bahar ve Vecdi Özmenekşe tarafından da ''gemiye gözetim altında motorin verildi'' denilerek imza attıklarının anlaşıldığı belirtildi.

GÜMRÜK KOLCULARININ İFADELERİ

İddianamede, halen Antalya Cezaevi'nde tutuklu bulunan gümrük kolcuları Eyüp Yıldırım ve M. Selim Akdeniz'in gerek poliste, gerekse savcılıkta verdikleri samimi ifadelerinde Bölünmez Denizcilik yetkilisi Adnan Erözen'in gemilere sık sık eksik mal verdiğini tespit ettiklerini ancak, gümrükteki amirlerinin bilgisi dahilinde bu sistemeayak uydurmak zorunda kaıklarını söyledikleri anlatıldı.

Savcı Doğan iddianamede, Eyüp Yıldırım'ın ton başına 5 dolar, M. Selim Akdeniz'in de 20 dolar aldığı yönünde itirafta bulunduğunu bildirdi.

İddianamede, gümrük görevlisi M. Selim Akdeniz'in ifadesinden de bir bölüm yer aldı. M. Selim Akdeniz, iddianameye konulan, ifadesinde şu itiraflarda bulunuyor:

''Adnan'ın eksik mal verdiğini tespit ettim ve uyardım. Bunun üzerine Serbest Bölge Gümrük Müdürü Osman Kalay beni çağırdı. (Adnan'akolaylık göster) dedi. Ben, (Müdürüm; eksik mal veriyor, tam verildi şeklinde beyanname vermemizi istiyor) dedim. Müdür Kalay, (Adnan'a gerekli kolaylığı gösterin, ayağınızı denk alın. Yoksa herkes gitmesi gereken yere gider) tehdidinde bulundu. Daha sonraları bana ton başına20 dolar verildi.''

SAVCININ TALEBİ

Savcı Yusuf Hakkı Doğan iddianamenin son bölümünde, dosyadaki belgeler ve bilgiler ışığında ortaya çıkan suçlamaları ve taleplerini şöyle dile getirdi:

''Bölünmez Denizcilik yetkilileri Adnan Erözen ve Süleyman Bölünmez, Ray Denizcilik yetkilisi Tayfun Yelken, Hancı Petrol yetkilisi Celalettin ve Cemalettin Hancı kardeşler ile gümrük kolcuları M. Selim Akdeniz, Eyüp Yıldırım, Ramazan Baykal, gümrük muhafaza memurları A. Arslan Bahar, Vecdi Özmenekşe, Amir Metin Yılmaz, Antalya Gümrük Muhafaza Müdürü Osman Perker ve Serbest Bölge Gümrük Müdürü Osman Kalay'ın katılımı ve menfaat sağlamaları sonucu, sanıkların fikri dayanışma içinde önceden anlaşıp, birleşmeleri suretiyle, eylemleri devam edecek şekilde kaçakçılık maksadıyla, teşekkül oluşturarak akaryakıt kaçakçılığı yaptıkları tespit edilmiştir.

Sanıkların akaryakıtı transit gemilere gerçekten vermeden ya da kısmen vermek suretiyle verilmiş gibi gösterip, malın çıkışını gösterdikleri, fiilen ihraç etmedikleri, yurtdışına çıkarmadıkları yakıtı iç piyasaya sürmek suretiyle 1918 sayılı yasaya muhalefet ettikleri kanaatine varılmıştır.''

Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada, tutuklu 13 sanığın yanı sıra Cemalettin Hancı, Mehmet Ümit Korkut, Hakan Atıcı, Devrani Yurtsever, Ümit Faruk Bölünmez ve Selami Şahin tutuksuz olarakyargılanacak. Sanıklar için ''cürüm işlemek amacıyla çete kurmak'' suçlamasıyla ayrıca İzmir DGM'de de dava açıldı.

Öte yandan suçlamaların odağından bulunan ve halen firarda olan Adnan Erözen hakkında ise gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!