Güncelleme Tarihi:
FIRTINA OBÜSÜ VE LEOPARD 1 TANKI / FOTO GALERİ
Genelkurmay Başkanlığı, Adapazarı Arifiye'deki Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1. Ana Bakım Merkezi Tesisleri'ne basın turu düzenledi. 1. Ana Bakım Merkezi Komutanı Albay Varlı, basın mensuplarına komutanlık karargahında brifing verdi.
Komutanlığın, Fırtına obüsü imalatı ve Leopard tankı yenileştirme ve montajı projelerini gerçekleştirdiğini anlatan Albay Varlı, komutanlığın içinde aynı zamanda yedek parça, lastik ve çelik döküm tesisleri bulunduğunu söyledi.
Optik tesisleri ve kalite güvence laboratuvarları hakkında da bilgi veren Albay Varlı, modernizasyon ve imalat projelerinden elde edilen bilgi birikimi ve kazanılan kabiliyetler ile her türlü tırtıllı aracın tasarım ve üretimini gerçekleştirdiklerini bildirdi.
İmalat ve yenileştirme çalışmalarının yanı sıra eğitim ve teknik hizmet de sağladıklarını ifade eden Albay Varlı, tesislerde toplam 1179 personelin çalıştığını belirtti.
Tesislerde çalışan saat ücretli işçi sayısının 887 olduğunu dile getiren Albay Varlı, bu işçilerden 13'ünün gazi, 3'ünün ise terörle mücadele kapsamında şehit ya da malul olmuş kimselerin yakını olduğunu söyledi.
Kundağı motorlu ilk Türk obüsü olan 'Fırtına' hakkında da bilgi veren Albay Varlı, tasarımından sistem entegrasyonuna kadar her aşamasının özgün olarak Komutanlık tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti.
Albay Varlı, Fırtına'nın, dünyadaki obüslerle karşılaştırıldığında teknik değerlerinin en iyi seviyelerde olduğunu ifade ederek, “Uzun menzilli ve etkin bir vuruş gücüyle düşmanın derinlikte mevzilenen unsurlarını ateş altına alabilmektedir. 40 kilometre derinliğe kadar sınır ötesi ateş desteği sağlamaktadır” diye konuştu.
Fırtına obüsünün tasarımı ve geliştirilmesinde, geleceğin muharebe sahası ateş destek ihtiyaçlarının dikkate alındığını belirten Albay Varlı, Fırtına obüsünün 30 saniyede mevzilenebildiğini, dakikada 6-8 atım gerçekleştirebildiğini ve 30 saniyede mevzi değiştirebildiğini anlattı.
Albay Varlı, “Fırtına'nın milli imkanlarla üretilmesiyle teknolojik kazanım, savunma sanayinin desteklenmesi, dışa bağımlılıktan kurtulma, yüzde 35-40 ekonomik kazanç sağlanmıştır” dedi.
LEOPARD TANKLARINA VOLKAN GÜCÜ
Tesislerde gerçekleştirilen Leopard 1 Tankı İyileştirme Projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Albay Varlı, eski nesil Leopard 1 tankının, modern muharebe tankları seviyesine çıkarıldığını belirtti.
Leopard 1 tanklarına ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen “volkan” atış kontrol sisteminin monte edildiğini bildiren Albay Varlı, bu sistem sayesinde tankların üstün atış kabiliyeti kazandıklarını söyledi.
Sistemin; termal görüş, lazerle mesafe ölçümü, hedef takip sistemi, hedef koordinat belirlemeyi içerdiğini anlatan Albay Varlı, bu sayede gece atış, hareketli hedefe atış, hareket halinde atış ve yüksek ilk atımda vuruş kabiliyetlerinin tanka kazandırıldığını kaydetti.
Albay Varlı, tesislerdeki palet tasarım ve imalatı konusuna da değinerek, yüksek performans ve uluslararası kalitede yüzde 100 yerli imalatla palet üretimi yapıldığını, bu sayede dışa bağımlılıktan kurtulunduğunu söyledi.
Optik imalat konusunda ise bu imalatın nanoteknoloji kullanılarak gerçekleştirildiğini belirten Albay Varlı, tesislerin Türkiye'nin tek entegre optik tesisi olduğunu ifade etti.
Albay Varlı, ayrıca optik imalat tesislerinde üretilen 7x50 el dürbünü, 20x120 uzak mesafe dürbünü ve üçayak, nişan hattı aleti, holografik nişangah sistemi hakkında da bilgi verdi. Varlı, Tesislerdeki Ordu Yağ Analiz Programı (OYAP) laboratuvarına ilişkin olarak da bu laboratuvarda fiziksel ve kimyasal kirliliğin önceden tespit edilerek, motor ve transmisyon arızalarının önlendiğini söyledi.
NATO STANDARDINDA ÜRETİM
Albay Sıtkı Varlı, komutanlığın, ayrıca AQAP2110 NATO Standardı Kalite Güvence Sistemi'ne göre üretim yaptığını belirterek, Milli Prodüktivite Merkezi tarafından da teknolojik gelişme, verimlilik, kalite ve maliyet yönünden 1. Ana Bakım Merkezi Komutanlığının 2007 yılında “Yılın İşvereni” ve “Yılın İşçisi” ödüllerine layık görüldüğünü bildirdi.
Brifingin ardından basın mensupları, Fırtına obüsünün üretim aşamalarının gerçekleştirildiği tesislerin de aralarında bulunduğu pek çok üretim tesisini gezdi.
Gezinin ardından test pistinde bir Fırtına obüsü ve yenilenmiş adıyla Leopard 1-T tankı test sürüşünden geçirildi.
Fırtına obüsü ve Leopard 1-T tankı, yüzde 60 ve yüzde 30 eğimli tırmanma şeritlerinden ve 1,20 metre derinliğindeki suyun içinden geçerek gösteri yaptı. Pistte ayrıca obüs ve tankın çeşitli özellikleri tanıtıldı ve test edildi.
Albay Varlı, testlerin ardından basın mensuplarıyla sohbeti sırasında şu ana kadar tesislerde 108 Fırtına obüsünün üretildiğini, 171 Leopard 1 tankının da modernize edildiğini söyledi. Albay Varlı, Fırtına obüsünün en önemli özelliklerinden birinin bir hedefe belirli aralık ve farklı açılarla gönderdiği mermilerle hedefte aynı anda üç ayrı patlama gerçekleştirebildiğini sözlerine ekledi.