'Fırtına' davasında 3 tahliye

Güncelleme Tarihi:

Fırtına davasında 3 tahliye
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2001 00:00


Antalya'nın Kemer ilçesi'nde Ocak ayında meydana gelen ve çok sayıda kaçağın öldüğü gemi kazasının ardından, geminin sigorta şirketi Ray Denizcilik ve bağlantılı olduğu petrol şirketlerine yönelik gerçekleştirilen ''Fırtına Operasyonu'' ile ilgili açılan davanın bugünkü duruşmasında, tutuklu 12 sanıktan 3'ü tahliye edildi.

Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3. duruşmasına, tutuklu sanıklar Serbest Bölge Gümrük Müdürü Osman Kalay, gümrük memur ve kolcuları Vecdi Özmenekşe, Ahmet Arslanbahar, Metin Yılmaz, Mehmet Selim Akdeniz, Mustafa Özdemir, Eyüp Yıldırım, Ray Denizcilik Şirketi'nin Antalya Temsilcisi Tayfun Yelken, Bölünmez Petrol'ün sahibi Süleyman Bölünmez, Hancı Petrol'ün sahibi Celalettin Hancı, ''Bozkurt 85'' gemisinin sahibi Hasan Bozkurt, Bölünmez Denizcilik'e ait tankerin şoförü Kadir Buran ve gemi kaptanı Mustafa Akın ile tutuksuz sanıklar katıldı.

Duruşmada sanıkları Antalya ve İstanbul barolarından 15 avukat temsil etti. Dava kapsamında gıyabi tutuklama kararıyla aranan Bölünmez Denizcilik Genel Müdürü Adnan Erözen duruşmaya gelmedi.

Mahkeme Başkanı Özcan Şanlılar'ın yaklaşık 2 yıldan beri, başkanlık ettiği duruşmalarda gazetecilere uyguladığı fotoğraf ve görüntü alma yasağı bugünkü duruşmada da sürdü.

Duruşmada, sanıkların ve avukatlarının mahkemeye verdikleri dilekçeler okunurken, sanıklar, haklarındaki suçlamaları yine reddettiler. Polisteki ifadelerinin işkence altında alındığı iddialarını yineleyen sanıklar, beraatlerini talep ettiler.

Çağrılan şahitlerin gelmediği duruşma yaklaşık 2 saat sürerken, Mahkeme Heyeti, duruşmaya kısa süre ara verdi.

Mahkeme Heyeti verdiği ara kararda, Antalya Serbest Bölge Gümrük Müdürü Osman Kalay, Bölünmez Denizcilik'e ait tankerin şoförü Kadir Buran ve gemi kaptanı Mustafa Akın'ın tahliye edilmesini kararlaştırdı. Duruşma tanıkların dinlenmesi için ertelendi.

SANIKLARIN 5-15 YIL HAPSİ İSTENİYOR

Emniyet Genel Müdürlügü Organize Suçlar Daire Başkanlığı ile Antalya Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekiplerinin birlikte gerçekleştirdiği ''Fırtına Operasyonu'' sonucu açılan davada, Antalya Limanı'ndan transit geçiş yapan veya limana hiç yanaşmadan geçen yabancı ülke bayraklı gemilere verilmiş gibi gösterilen akaryakıtın, iç piyasaya sürülerek milyarlarca liralık haksız kazanç elde edildiği iddia ediliyor.

İleri sürülen suçlamalar nedeniyle yargılanan sanıkların, ''Teşekkül halinde akaryakıt kaçakçılığı yapmak'' suçundan 5 ile 15 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor. (aa)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!