Güncelleme Tarihi:
Malatya’nın Darende’nin ilçesinde “Namık Efendi Konağı” olarak bilinen eve ilişkin yaşananlar devletin işine gelen yasa ve düzenlemeleri uygulamakta fırsatı hiç kaçırmadığını ortaya koydu. Sonunda devletin karlı çıktığı olay, Darende’nin Nadir Mahallesi’ndeki M. Namık Paksoy’dan miras kalan evin çok sayıda varisinden biri olan ve sadece 15'te 1 hisseye sahip İhsan Paksoy’un, diğer varislerden habersiz Darende Kaymakamlığı’na eve ilişkin noter kanalıyla muvafakatname göndermesiyle başladı. Darende Kaymakamlığı aracılığıyla konunun intikal ettirildiği Malatya Valiliği, Sivas’taki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne başvurarak “Namık Efendi Konağı”nın “taşınmaz kültür varlığı” olarak tescil edilmesini talep etti.
KURUL KARARIYLA “TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI” İLAN EDİLDİ
Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 16 Mart 2006 tarihinde yaptığı toplantıda, evin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda belirtilen nitelikleri taşıdığına karar vererek, buranın “taşınmaz kültür varlığı” olduğunu kararlaştırdı.
FIRSAT BU FIRSAT EV “DARENDE KÜLTÜR EVİ” OLDU
Darende Kaymakamlığı, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca “taşınmaz kültür varlığı” ilan edilmesinin ardından bir proje sundu. Kaymakamlık evin “Darende Kültür Evi”ne dönüştürülmesini talep ederken, içinde misafirhane, teras, cafe bölmelerinden oluşan “Darende Kültür Evi” projesi Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca 20 Nisan 2006 tarihinde onaylandı.
"BİR HİSSEDAR BİZE YETER"
Bu gelişmeler yaşanırken evin 15'te 1 hissesine sahip varisçilerden birinin muvafakatnamesine dayalı olarak özel mülkiyete ait evi ilk önce “taşınmaz kültür varlığı” olarak tescil edilip, ardından da “Darende Kültür Evi”ne çevirmeye karar verilirken, evin büyük varislerinin hiçbiri haberdar edilmedi. Evin kardeşleriyle birlikte üçte bir hissesine sahip olan, Ankara’da öğretmenlik yapan Ümmügülsüm Paksoy, yaşananları yakınlarından haber aldı. Paksoy, başta Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu olmak üzere çeşitli makamlara yaptığı başvurulardan sonuç alamazken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne verdiği dilekçeye ilginç bir yanıt aldı. Genel Müdürlük, “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu” ile “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmeliğin” hükümlerini hatırlatarak, alınan kararların yasa ve yönetmeliklere uygun olduğunu savundu. Genel Müdürlük, bir mülkün taşınmaz kültür varlığı ilan edilmesinin için mülkiyetin hissedarlarından birinin başvurusunun yeteceğine dikkat çekti.
DAVA AÇILDI
Kararların geri alınması için çabalarından sonuç alamayan Ümmügülsüm Paksoy, üçte bir hissesine sahip olduğu ve her yaz kullandığı evin “Darende Kültür Evi’ne dönüştürülmemesi, kendisinin kullanımında kalması için dava açtı. Malatya İdare Mahkemesi’ne Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararlarının iptali, Danıştay’a da kararlara dayanak olan “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmeliğin” 6 ve 7’nci maddelerinin iptali ve dava sonuna kadar yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.
VE "DEVLET BABA" EVİN İÇİNDE
Yaşanan gelişmelere son olarak resmi makamların eve “zorla” girmesinin de eklendiği ortaya çıktı. Olayla ilgili davalar devam ederken geçen hafta başında evin restorasyon çalışmasına ilişkin inceleme yapmak üzere yetkililerin evin kapısını açıp, içeri girdiği kaydedildi. Daha önce de evin çatısının yenilendiği bildirildi.