Güncelleme Tarihi:
İşyerlerinin ruhsatı, yani çalışma izni üç makam arasında paylaşılıyor: Emniyet, Sağlık Bakanlığı ve belediyeler.
İşyerlerine verilen çalışma izni, yani ruhsat konusunda belediyelerle, Emniyet ve Sağlık Bakanlığı arasında tam bir yetki kargaşası yaşanıyor.
Belediyelerin ruhsat verme yetkisini düzenleyen 560 sayılı kanun hükmündeki kararname 1995'te Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe girdi. Ancak kararname yayınlandığı günden bu yana iki kez değiştirildi.
Sağlık Bakanlığı’nın geçen Kasım ayında gönderdiği genelgeye göre, fırın ve pastanelerin ruhsat yetkisi bakanlığın ilçelerdeki teşkilatı olan Sağlık Grup Başkanlıklarının eline geçti. Tuhaf bir şekilde, fırın ve pastanelerin vitrinleri ve satış reyonlarının ruhsat ve denetimi ise belediyelerde!
Bu çelişkili uygulamaya göre, pastane, kebap, yoğurt imalathanesi vb. açmak istiyorsanız Sağlık Grup Başkanlıklarından ruhsat alacaksınız. Ama imalathanenenizin önüne bir de satış reyonu açacaksanız, bunun için de bağlı bulunduğunuz belediyeden ruhsat almanız gerekiyor.
560 sayılı kararname özellikle FP'li belediyelerin başını ağrıtan içkili lokanta ve eğlence yerleriyle ilgili ruhsat tartışmalarını sona erdirdi. Kararname, bu işletmelerle ilgili ruhsat yetkisini emniyet müdürlüklerine veriyor.
Polisin bu işletmelerle ilgili ruhsat yetkisi Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'na dayandırılıyor. Aralık 1999'da son halini alan kararnameyle, plaj ve hamam için bile polisten izin almak gerekiyor.
Sayıları giderek artan internet cafelerin ruhsat yetkisi ise belediyelerde. Otoparklar ve oto yıkama yerlerinin ruhsat yetkisi de İl Trafik Komisyonu'nun aldığı bir kararla belediyelere bırakıldı.
Belediyeler kime ruhsat veriyor?
Büfeler
Tekel Bayileri
Şarküteriler
Turşu satış yerleri
Gıda satış yerleri
Kafeteryalar
Çay ocakları
Köfteciler
Besin pazarları
Sakatatçılar
İşkembe salonları
Kuruyemişçiler
Ocakbaşı
Tavuk satış yerleri
Oto yıkama yerleri
Alüminyum doğramacılar
Oto elektrik atelyeleri
Otolastik tamir yerleri
Oto galerileri
Gıda depoları
Meşrubat depoları