Firesiz birinci oldu

Güncelleme Tarihi:

Firesiz birinci oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 16, 2003 10:34

2003 ÖSS Sınavı'nda sözel, sayısal ve eşit ağırlıklı puan türlerinin üçünde de 300 tam puan alan Konya'dan Emre Kacar birinci oldu.

Haberin Devamı

Adaylar, 2003-ÖSS'de aldıkları ÖSS puanları ile bu puanlara ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının katılmasıyla hesaplanmış ve yükseköğretim programlarına yerleştirmede kullanılacak olan Y-ÖSS puanlarını, 10.00'dan itibaren internetten, 900'lü telefon hattından ve WAP uyumlu cep telefonlarından öğrenmeye başladılar.

KIZLAR DAHA BAÅžARILI

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Savaş Küçükyavuz ÖSS ve YDS sınavlarında başarı oranının yüzde 85 olduğunu kaydetti. En başarılı liselerin fen liseleri olduğunu ve kızların başarı oranının daha yüksek olduğunu belirten Küçükyavuz, "2003-ÖSS'de sınavı geçerli sayılan adayların 610 bin 661'ini (yüzde 42.1) kızlar, 841 bin 20'sini (yüzde 57.9) erkekler oluşturdu. Kız adayların yüzde 85.9'u, erkek adayların da yüzde 76.9'u sınavı kazandı" dedi.  

KIRÅžEHÄ°R EN BAÅžARILI Ä°LLER ARASINDA

İllerin başarı durumuna bakıldığındaysa, ÖSS-Sayısal puan ortalamalarına göre ilk üç il Ankara, Konya ve Antalya. ÖSS-Sözel puan ortalamalarına göre Kırşehir, Aksaray, Antalya; ÖSS-Eşit Ağırlıklı puan ortalamalarına göre Antalya, Konya ve Kırşehir en başarılı 3 il oldu. Sınavı kazanma oranına göre ise ilk üç il; Antalya, Kırşehir ve Aydın.

EMİN DEĞİLDİM

2003 ÖSS Sınavı'nda sözel, sayısal ve eşit ağırlıklı puan türlerinin üçünde de 300 tam puan alan Konya Meram Fen Lisesi'nden Emre Kacar,''Bu başarı büyük bir emeğin ve birikimin sonucu'' dedi.

Haberin Devamı

Kacar, Konya'da gittiği dershanenin İstanbul'daki yönetim merkezinde, babası Ayhan, annesi Gülizar ve kardeşi Erdem Kacar ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Konya Meram Fen Lisesi'nde okuduğunu ve Konya'da dershaneye devam ettiğini anlatan Kacar, 3 yıl boyunca 9 kişilik bir arkadaş grubu kurduklarını söyledi.

Bu grupla değişik paylaşma ortamı yakaladıklarını, sosyal aktiviteleri birlikte gerçekleştirdiklerini, birbirlerine destek olduklarını ve eksikliklerini tamamlayarak dayanışmaya girdiklerini belirten Kacar, şunları kaydetti:

''Ailem, okulum, dershanem ve 9 arkadaşımın sayesinde bu hale geldim. Bu baÅŸarı büyük bir emeÄŸin ve birikimin sonucu. Çünkü 14 yıllık okul hayatımda 8 yıl dershaneye gittim. Hedefim, uygun bir üniversiteye gidip, master ve programlarına katılarak seçtiÄŸim meslekte en iyi duruma gelmektir.''Â

Emre Kacar, şu an için bir üniversite tercihi yapmadığını da ifadeederek, ''İstanbul'da Boğaziçi, Sabancı ve Koç, Ankara'da ODTÜ ve Bilkent, her öğrencinin hayali. Bunlardan birini tercih edebilirim. Tercihimde herhalde elektrik-elektronik mühendisliği var''

SINAVA GÄ°RECEKLERE TAVSÄ°YELER
     
Sinemayı çok sevdiğini ve parası olduğu sürece Konya'da sinemaya gittiğini ifade eden Emre Kacar, sınava hazırlanacak öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: 

"Bu sene bazı sorular sürprizdi. Üniversite sınavına girecekler, standart soru kalıplarının dışındaki sorulara çalışsınlar. İlginç soruları 'bu çıkmaz' diye geçmesinler. Arkadaşlarıyla soru paylaşsınlar. Sorular üzerinde de fazla düşünmesinler. Genellikle ilk verdikleri kararlar doğrudur.''  
     
ÖĞRETMEN BABA İLE ANNENİN SEVİNCİ 
     
Meram Endüstri Meslek Lisesi'nde teknik öğretmen olan baba Ayhan Kacar da, ''Emre ilkokuldan beri başarılı bir öğrenciydi, 3 birinciliği var. Çok mutluyum. Sonuncu birinciliği muhteşem oldu'' dedi. 

Emekli banka memuru anne Gülizar Kacar da, Emre'nin eğitim süresi boyunca kendilerine çok güzel duygular yaşattığını kaydederek, ''Allah'tan her aileye böyle bir çocuk yetiştirmeyi nasip etmesi'' dileğinde bulundu.

ÖĞRETMENİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM

2003 ÖSS'de 300 tam puan alarak ÅŸampiyon olan Emre Kacar'ın Matematik Öğretmeni Mustafa Koç, Emre'nin öğretmenlerinin bile yanlışlarını bulacak kadar zeki bir öğrenci olduÄŸunu söyledi.Â
 
Mustafa Koç, sözel, sayısal ve eÅŸit ağırlıklı puan türlerinde ÖSS ÅŸampiyonu olan Emre'nin, ilköğretimde çok iyi eÄŸitim alarak Konya Meram Fen Lisesi'ne geldiÄŸini, daha lise birinci sınıfta iken bile ÖSS'de derece yapacağını tahmin ettiklerini söyledi.Â

Son derece sosyal bir öğrenci olan Emre'nin, arkadaÅŸları ve öğretmenleriyle çok sıcak iletiÅŸim kurabilen bir yapıya sahip olduÄŸunu ifade eden Koç, ''Emre, öğretmenlerinin bile yanlışlarını bulacak kadar zeki bir öğrenciydi. Çok planlı bir öğrenci olan Emre, verilen görevleri ve ödevlerini günü gününde yapmasıyla biliniyordu'' dedi.Â

1989 yılında açılan okulda halen 25 öğretmenin görev yaptığını belirten Koç, ÅŸunları kaydetti:Â

''Öğrencilerimize, diğer liselere göre daha yüksek düzeyde bir eğitim verilmektedir. Bugüne kadar öğrencilerimizin ÖSS'de kitlesel başarıları yüzde 95 olarak gerçekleşti. 1992 ÖYS sayısal şampiyonu Nejat Kamacı da okulumuzun ilk mezunlarındandı. Türkiye şampiyonu olanöğrencinin öğretmeni olmaktan gurur duyuyorum.'' 

YERLEÅžTÄ°RME NASIL OLACAK?

Yabancı Dil Sınavı birinciliğini Mersin, İzmir ve İstanbul paylaştı. Yükseköğretim programları arasında yapılacak tercihlerde, ÖSS puanlarına, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının eklenmesiyle ile elde edilen Y-ÖSS puanları esas alınacak.

Bu hesaplamada, adayların ilgili alanlarına göre 0.3 ve 0.8 katsayıları kullanılıyor. Meslek lisesi mezunlarına ayrıca kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına yerleştirme yapılırken ek puan da veriliyor.

Adayların, tercihler belirlerken Y-ÖSS puanlarını ve bu puanların yüzdelik dilimlerini göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Tercihler yapılırken adayların Y-ÖSS puan türlerinin hangilerinden, hangi yükseköğretim programlarına yerleşirken yararlanabileceklerini de dikkate almaları öneriliyor.

TERCÄ°HLER

2003-ÖSS'yi kazanan adaylar, daha önce adreslerine postayla gönderilmiş olan 2003-ÖSYS Tercih Formu'nu ve yurtta kalmak istiyorlarsa tercih formunun arkasındaki YURTKUR Başvuru Formu'nu, kılavuzda belirtilen esaslara uygun dolduracaklar.

Tercih formları, 28 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında lise ve dengi okul müdürlüklerine veya ÖSYM Sınav Merkezi yöneticiliklerinden birine teslim edilecek.

Adaylar ayrıca, tercihleri internet üzerinden de gönderebilecekler. Bu konuya ilişkin detaylı bilgi, ÖSYM'nin ' www.osym.gov.tr ' internet adresinden öğrenilebilecek.

2003 ÖSS ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçlarına göre puan türleri bazında dereceye giren adaylar şöyle:

SAYISAL Ä°KÄ°NCÄ°SÄ° Ä°ZMÄ°R'DEN

1. Meram Fen Lisesi'nden Emre Kacar (300.000)

2. İzmir Özel Akyazılı Lisesi'nden Fatih Mehmet Doğu (299.785)

3. Adana Seyhan Kurttepe Anadolu Lisesi'nden Turusan KolcuoÄŸl(299.352)

İstanbul Eminönü Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nden Halil Serhan Mercan (299.352)

SÖZEL PUAN

1. Meram Fen Lisesi'nden Emre Kacar (300.000)

2. İzmir Fen Lisesi'nden Onur Ertürk (298.584)

3. Özel Akyazılı Lisesi'nden Fatih Mehmet Doğu (298.435)

EŞİT AĞIRLIKLI PUAN TÜRÜ

1. Meram Fen Lisesi'nden Emre Kacar (300.000)

2. Özel Akyazılı Lisesi'nden Fatih Mehmet Doğu (299.322)

3. Adana Fen Lisesi'nden Ögem Boymul (298.795)

Aydın Fen Lisesi'nden Hatice Ümran Evren (298.795)

YDS BİRİNCİLİĞİNİ ÜÇ KİŞİ PAYLAŞTI

1. Mersin Mut Anadolu Lisesi'nden Harun Åžahin (300.000)

İstanbul Özel Alman Lisesi'nden İlker Şatıroğlu (300.000)

İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi'nden Anıl Telcioğlu (300.000)

2. Ä°stanbul Galatasaray Lisesi'nden Burak Yurtsever (299.995)

3. Tarsus A. Kerim Bengi Anadolu Lisesi'nden Ayşegül Nihan Bolatkale (299.840)
İstanbul Pendik Lisesi'nden (YDA) Zeynep Şengül (299.840)

YDS-ÖSS PUANLARINI ÖĞRENEBİLECEĞİNİZ ADRESLER

Ä°nternet adresleri: http://oss2003.osym.gov.tr ve http://oss.osym.gov.tr

900'lü telefon hattı: 0900 309 19 97

WAP Uyumlu Cep Telefonları: http://wap.osym.gov.tr

Açıklamada, adayların verilen adreslerin kullanılmaya başlandığı ilk bir kaç saat içinde yoğun talep nedeniyle ulaşmakta zorluk çekebileceği belirtilerek, daha sonra bu adreslere kolaylıkla erişebileceklerinin tahmin edildiği bildirildi.

2003-ÖSS sonuçlarının aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından bastırılarak dağıtılacak olan Sınav Sonuç Gazetesi ile de adaylara duyurulacağı kaydedildi. Sınav Sonuç Gazetesi'nde 160.000 ve üzeri puan alan adayların TC. kimlik numaraları yer alacak. Ayrıca adaylar, ÖSS puanlarından en az birinin 185.000'ın üzerinde olup olmadığını da öğrenebilecekler.

Açıklamada, adayların Sınav Sonuç Gazetesi'ni 17 Temmuz 2003 Perşembe günü sabahı bütün Türkiye'de gazete bayilerinden alabilecekleri belirtildi.

2003-ÖSS Sınav Sonuç Belgeleri'nin adayların adreslerine postalanması işlemlerine 17 Temmuz 2003 tarihinde başlanacağı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!