”Firavun karınca” Edirne'de

Güncelleme Tarihi:

”Firavun karınca” Edirnede
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2006 15:19

Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Nihat Aktaç, boyları çok küçük olduğu için yuvaları güçlükle belirlenebilen, çeşitli hastalıkların mikroplarını taşıyan ve ısırığı sivrisinekten bile etkili olan ”firavun karınca”nın, İzmir'de tespit edilmesinden 96 yıl sonra Edirne'de ortaya çıktığını bildirdi.

Aktaç, okulun Biyoloji Bölümü öğrencilerinden birinin evinde tesadüfen fark ettiği karıncayı bölüme getirmesi üzerine firavun türü karıncanın tespit edildiğini söyledi.

İki ayrı evin mutfak ve banyolarında tespit edilen karıncalara, çevrede yaptıkları araştırma sonucu birkaç evde daha rastladıklarını bildiren Aktaç, “Asya kökenli olduğu için Türkiye'de dağılımı olan bir tür değil. Firavun karıncanın Balkan ülkelerinden eşya ve yiyecek maddeleriyle kente geldiğini tahmin ediyoruz” dedi.

İTALYAN ARAŞTIRMACI TESPİT ETMİŞ

Latince adı “Monomorium pharaonis” olan firavun karıncayı, Türkiye'de ilk kez 1910 yılında İtalyan bir araştırma
/images/100/0x0/55eb20a8f018fbb8f8acf35d
cının İzmir'de konakladığı otelde bulduğunu bildiren Aktaç, ABD'de çok yaygın, Avrupa'da ise nadiren bulunan türün ev, hastane ve sıcak ortamlarda yaşadığını belirtti.

Prof. Dr. Aktaç, 2 milimetre boyundaki firavun karıncanın küçük olması nedeniyle yuvalarını saptayarak tespit etmenin güç olduğunu kaydederek, “bu karıncalar en ufak badana çatlağından girip yuvalarını oralara yapabiliyorlar. ABD'de insanlara büyük sıkıntı veriyorlar. Kapı eşiklerinden bile girip çok kötü ısırıyorlar. Isırıkları sivrisineklerden daha etkili” dedi.

BAZI MİKROPLARI TAŞIYORLAR

Firavun karıncanın, hastanelerde zatürree, şarbon ve besin zehirlenmesine, bağırsak enfeksiyonuna neden olan mikropları taşıdığını ifade eden Aktaç, ABD'de karıncanın bu türü üzerine çok titiz çalışmalar yapıldığını bildiklerini belirtti.

Firavun karıncalara az da olsa Yunanistan ve Bulgaristan'da da rastlanıldığını kaydeden Aktaç, “Edirne'de şu anda sağlık yönünden mücadele edilmesi gereken bir durum yok. Buna rağmen biz yine de hastanelerde araştırma yapmaya başlayacağız. Tespit ettiğimiz zaman mücadele yöntemiyle ilgili çalışmalarımızı belirleyeceğiz” dedi.

Aktaç, Türkiye'de uzun yıllar sonra ilk kez Edirne'de buldukları karınca türünü 26-30 Haziranda Kuşadası'nda yapılacak, “18. Ulusal Biyoloji Kongresi”nde Dr. Kadri Kıran'la birlikte tartışmaya açacaklarını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!