Güncelleme Tarihi:
TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), Fırat Kalkanı Harekâtı’yla haritada Fırat Nehri’nin batısında kalan Cerablus bölgesinde kontrolü sağlarken, nehrin doğusunda kalan PYD/PKK güçlerinin hareketliliğini aralıksız takip ediyor. Fırat Nehri’nin geçtiği bölgenin sıfır noktasında yer alan Köprübatı Karakolu’nun karşısında Cerablus ile Zor Mağara köyü yer alıyor. Fırat Nehri’nin ayırdığı yerleşim yerlerinden Zor Mağara köyü ve Bellune sırtlarını PYD/PKK kontrol ederken, batısında, Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısındaki Cerablus ise TSK ve desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolünde. Sınır güvenliğini ve PYD/PKK’nın hareketliliğini gözetleyen Köprübatı Karakolu, modern savaş araç ve gereçlerine sahip.
ROKETTEN KORUMA AĞI
Roket saldırılarına karşı ‘roket koruma ağı’ adı verilen yeni sistem kullanılmaya başlandı. ‘Kirpi’ adı verilen mayına karşı korumalı araç ile zırhlıların çevresine yerleştirilen ‘çelik kafes’ sistemiyle araçlara yönelik olası roket saldırılarından en az hasarla çıkılması hedefleniyor. Aracın kendi vidaları kullanılarak hiçbir delik açmadan iki kişi tarafından beş dakika içinde sökülüp takılabilen sistem, roket atışlarına karşı araçlara koruma sağlıyor. Ultraviyole dayanımı mevcut olan sistem, yanmama özeliğine de sahip.
COBRA-2 KEŞİF ARACI
Modern araçların başında sınır hattında etkin keşif-gözetleme yapılmasına imkân sağlayan ‘Cobra-2’ taktik tekerlekli zırhlı keşif aracı geliyor. Elektro optik gözetleme sistemi, kara gözetleme radarı, atış tespit cihazı bulunan araçta mayına dayanıklı koltuklar, mürettebat ve motor bölmeleri için otomatik yangın söndürme sistemi yer alıyor. Zırhlı araçtaki gözetleme radarı ve elektro optik gözetleme sistemi sayesinde, bir yaya 12 kilometreden, bir araç 20 kilometreden, alçak irtifadaki hava araçları 25 kilometreden, araç konvoyu ise 40 kilometre uzaklıktan tespit edilebiliyor.
‘SERÇE’Lİ KONTROL
Köprübatı Karakolu’nda insansız hava aracı da keşif ve gözetleme faaliyetlerine önemli katkı sağlıyor. ‘Serçe’ adı verilen insansız hava aracı, orta şiddetli yağışlarda bile havalanabiliyor, gece görüşü ve termal kameraları sayesinde hudut hattında sürekli izleme yapabiliyor. ASELSAN tarafından geliştirilen çok rotorlu insansız hava aracı sistemi, özel eğitimli iki kişilik ekip tarafından kullanılıyor.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR