Güncelleme Tarihi:
AKP, hakkında açılan kapatma davasının ön savunmasını, 3 klasör ve iki kopya halinde Anayasa Mahkemesi'ne verdi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ve Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, AKP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin ön savunmayı Anayasa Mahkemesi’ne sundu. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Fırat, ön savunmanın verilmesi için son günün 2 Mayıs olduğunu hatırlatarak, daha önce bitirdikleri için savunmayı verdiklerini belirtti.
Ön savunmanın, 98 sayfadan oluştuğunu ve ayrıca 3 klasör eki bulunduğunu kaydeden Fırat, ikişer suretini Genel Sekreterliğe teslim ettiklerini ifade etti. Fırat, “Artık bundan sonrası Anayasa Mahkemesi’nin işi. Bunun bir takımını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na tebliğ edecekler. Oradan sonra da Cumhuriyet savcısının vereceği cevap da bize tebliğ edilecek. Tabi ne zaman verileceğini bilemiyorum. O tamamen Cumhuriyet Savcılığı’na ait. Ondan sonra da esas hakkındaki savunmamızı vereceğiz, böylece süreç devam ediyor” diye konuştu.
Fırat, ön savunmada bireysel savunmaların bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, “Tamamen hukuki cevaplardır. Bireysel savunmalardan çok hukuki savunmalardır. Bu konudaki detayı anca Mahkeme’den veya Başsavcılık’tan alabilirsiniz” dedi.
Dengir Mir Mehmet Fırat, “İddianamede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de ismi vardı. Savunmada bu konuya da değinildi mi?” sorusuna da “Var. Hepsini kapsar” şeklinde yanıt verdi.
Fırat, hakkında siyasi yasak istenen şahısların sabıka kayıtlarının ön savunmada yer alıp almadığının sorulması üzerine ise “Sabıka kayıtları eklenmedi. Aslında orada yanlış anlaşılma var. sabıka kaydı bizle ilgili değil. Aslında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenen bir şey. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı sabıka kayıtlarını çıkarır ve mahkeme dosyasının içine koyar” diye konuştu.
SÜRENİN DOLMASINA 2 GÜN VARDI
AKP, savunmasını sunması için kendilerine tanınan sürenin dolmasına 48 saat kala Anayasa Mahkemesi’ne gitti. Mesai saati bitiminde Anayasa Mahkemesi’ne giderek yazılı savunmalarını sunan AKP’li yöneticiler, mesai saati bitimine yakın bir zaman kala Anayasa Mahkemesi’ni arayarak savunmalarını sunmak için geleceklerini bildirdi. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Oğuz Kaya, AKP’li yöneticilerin gelmesini bekledi.
Akşam saat 18.15 de Anayasa Mahkemesi’ne gelen AKP li yöneticiler, yaklaşık 18 dakika binada kaldı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, savunmalarını sunduktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.
AKP’nin yazılı savunmasını sunduğu sırada Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın de Mahkeme binasında olduğu ancak AKP'li yöneticilerle görüşmediği öğrenildi.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
Ön savunmanın Anayasa Mahkemesine verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesi’ne bildirecek. Daha sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşü AKP'ye gönderilecek. Mahkemenin belirleyeceği bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama; AKP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.
Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı AKP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.
EN AZ YEDİ OY GEREKLİ
AKP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.
Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69. maddesine göre, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma kararı da verebilecek.