Güncelleme Tarihi:
TÜSİAD'ın Hilton otelindeki kokteyline katılan Fırat, gazetecilerin, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın 'terör örgütü PKK ve sivil anayasa çalışmalarıyla' ilgili açıklamasına yönelik soruları üzerine, “Sayın Genelkurmay başkanının orada benim için çok önemsediğim bir sözü var. (Demokrasiyi ve özgürlüğü iyi kullanamadık, elimizden kaçırdık) dedi. Ümit ediyorum ki bundan sonra demokrasi ve özgürlüğü, bir hukuk devletini kullanma imkanımız olur. Bu güzel bir gelişme, güzel bir açıklama” diye konuştu.
Bir gazetecinin, “(terör örgütü PKK Mecliste) dediler, buna katılıyor musunuz” sorusu üzerine Fırat, “PKK her yerde olabilir ama ben Meclis'te pek rastlamadım, genel kurul salonunda rastlamadım” yanıtını verdi.
Yeni anayasa taslağına ilişkin sorular üzerine ise Fırat, sivil toplum örgütlerinin yaptığı çalıştayın sonucunu beklediklerini söyledi. Fırat, “neredeyse 35-40 milyon insanı temsil eden kuruluşlar, dolayısıyla bunu çok önemsiyoruz” dedi.
Taslağın ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine Fırat, “Bundan sonra her an olabilir. Bir kere bu çalıştay sonucunda çıkan talep nedir, bunu bir görelim. Öyle inanıyorum ki bunun bir çoğu bizim anayasamızda yer alacak” diye konuştu.
Bir gazetecinin, “yeni anayasa çalışmaları konusunda Orgeneral Büyükanıt (bakarsanız oraya legalleştiğini görürsünüz, böyle olaylar var) dedi, katılıyor musunuz” sorusuna karşılık, Fırat şöyle konuştu:
“BİZİM ANAYASAMIZI DAHA KİMSE GÖRMEDİ”
“Ama bizim anayasamızı kimse görmedi daha. Bizim anayasamız, Türkiye Cumhuriyeti anayasa teklifidir. Orada başkalarını görmek mümkün değil. Orada Türkiye Cumhuriyeti devletini görebiliriz. Orada vatandaşlarını görebiliriz, orada daha özgür ve özgürlük alanı daha zor sınırlanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları var, benim gördüğüm kadarıyla. Orada, derinleşen bir demokrasi var ve orada yeni bir hukuk devletinin ilkeleri var. Başka şey bulmak zor orada.”
Bir başka gazetecinin “yeni anayasa ile birlikte, üniversitelerde serbest kıyafet olacağını vurguladınız, açıkça başörtüsü olarak yer almasa da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu konuda bazı kararları var, içtihat oluştuğu göz önüne alınırsak, 90. madde ile ilgili bir şeyler mi yapılacak” şeklindeki sözleri üzerine Fırat, şöyle dedi:
“Benim size birinci tavsiyem; bir kaynak gösterdiğiniz zaman, o kaynağa öncelikle sizin tetkik etmiş olmanızı isterim. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları dediğiniz zaman, ümit ediyorumki o kararları okumuşsunuzdur detaylarıyla, O zaman aynı şeyi görmedik biz.
Siz başka bir şey görüyorsunuz, ben bir hukukçu olarak ayrı bir şey görüyorum. Orada bir yasaklama yok, orada ülkelerin kendi tatbikatlarından kaynaklanan şeyin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini ihmal etmeyeceğini söylüyor. (Bırakırsanız siz bırakırsınız, isterseniz de yasaklarsınız) diyor, ben öyle anlıyorum.”
Aynı gazetecinin bu konudaki bir başka sorusu üzerine Fırat, “sizin anlayış tarzınız. Benim anlayış tarzım onu yansıtmıyor” ifadesini kullandı.
Bu konudaki bir diğer soru üzerine Fırat, “beğenmediğiniz 1982 anayasasında çok net bir hüküm var. Özgürlükler ancak yasa yoluyla sınırlandırılabilir. Yoksa sayın Teziç'in, sayın Ahmet efendinin iradesiyle özgürlükler sınırlandırılamaz. Yasayla sınırlandırılabileceğine göre, yasayı yapabilecek tek bir mevki var. O mevkinin adı da benim bilebildiğim kadarıyla TBMM'dir. TBMM'den böyle bir yasaklama çıkmadığına göre, böyle bir yasaklamayı getiren her kişi, kurum, anayasayı bence ihlal ediyor demektir” şeklinde görüş bildirdi.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇELİK
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de, yeni YÖK Başkanının atanmasına ilişkin soruya karşılık, “sayın Cumhurbaşkanımızın takdiridir, hayırlı olsun” dedi.
Yeni başkanı tanıyıp tanımadığının sorulması üzerine Çelik, “yakın bir mesai arkadaşlığı olmadığını, eserleriyle, çalışmalarıyla tanıdığını ifade etti.
Gazetecilerin, YÖK başkanının “Üniversitelerin özgür olacağı, yasakların kalkacağına” ilişkin sözlerini hatırlatmaları üzerine Çelik, “sayın YÖK başkanı, özgür üniversitelerden bahsetmiş. Bunda tuhaf olan ne var? Hepsi söylüyor bunu, sadece o söylemiyor ki, Kafalara vurulan yasaklar daha önemli” dedi.