Fındıkta, ’tarihi rekolte geliyor’korkusu yaşanıyor

Güncelleme Tarihi:

Fındıkta, ’tarihi rekolte geliyor’korkusu yaşanıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 02, 2008 00:00

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, bu yıl fındıkta 900 bin ton dolayında rekor bir rekolte beklediklerini söyledi.

Cirav, ÅŸu ana kadar iklim koÅŸullarının da uygun gitmesiyle fındıkta 900 bin ton dolayında rekolte beklendiÄŸini belirterek, "EÄŸer son anda kuraklık veya benzeri bir ÅŸey olmazsa bu civarda veya üzerinde bir rekolte bekliyoruz. Beklenilen bu rakam da tarihin en yüksek rekoltesi" dedi. Türkiye’deki 900 bin ton rekolte ile birlikte fındıkta dünya üretiminin 1 milyon 250 bin tonu bulacağını kaydeden Cirav, şöyle devam etti: "Dünya tüketimi 750 bin ton civarında. Bu durumda dünya üretiminde 500 bin tonluk bir fazlalık var. Bu da bu politikalarla büyük ihtimalle Türkiye’nin elinde kalır. 300 bin ton da TMO’nun depolarında var. Siyasetçilerin bunları bilmesi ve buna göre hareket etmeleri lazım. Fındık fiyatı konusunda ÅŸimdiden bir ÅŸey diyemeyiz. Hükümetin politikasının da etkisi olacak. Bu yıl, zor bir yıl olacak ve ciddi paralar gerekiyor." Â

Acil önlem alınsın Â

Fındık Üreticileri Sendikası (Fındık-Sen) Genel Başkanı Kutsi Yaşar da, bu yıl iklim koşularının da etkisiyle tarihi bir rekoltenin beklendiğini söyledi. Yeni ürün fındık hasadına artık bir ay gibi kısa bir süre kaldığını ifade eden Yaşar, "Yüksek rekolte ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) depolarında bulunan 320 bin ton stok fındık da düşünülerek acil önlemler alınmalıdır. TMO’nun depolarındaki fındık mutlaka yağlığa ayrılmalıdır. Bunun yanı sıra yeni ürün fındığın alımı konusunda çalışmalar yapılmalı, fındığı hangi kurumun nasıl ve hangi şartlar dahilinde alacağı belirlenmelidir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!