Fındıklı'da kiralık araç tartışması

Güncelleme Tarihi:

Fındıklıda kiralık araç tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2009 21:05

CHP Fındıklı Belediye Başkan adayı Ruhan Kurtoğlu, AKP'den yeniden belediye başkan adayı olan Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban'ın, makam otomobili olarak kullandığı aracı partisinin ilçe başkanından kiraladığını, bugüne kadar 85 bin TL kiralama bedeli ödendiğini öne sürdü.

Kurtoğlu, partisinin ilçe başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, birkaç gün önce katıldığı yerel bir televizyondaki programda, AK Parti'den yeniden aday olan Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban'ın makam aracını kimden kiraladığını ve ne kadar bedel ödediğini açıklamasını istediğini, açıklamaması halinde kendisinin açıklayacağını söylediğini belirtti.

Aradan 3 gün geçmesine rağmen Özbalaban'ın bir açıklama yapmadığını ifade eden Kurtoğlu, “Belediye Başkanı Özbalaban'ın belediye işlerinde kullandığı makam otomobili, AKP Fındıklı İlçe Başkanı Şaban Yılmaz'ın yönetim kurulu başkanı olduğu ve Yılmaz ile kardeşlerine ait şirketten kiralanmış. Söz konusu otomobil, AK Parti İlçe Başkanı Yılmaz'ın kardeşi Esat Yılmaz'ın üzerine kayıtlı” dedi.

Elindeki belgelere göre otomobilin 2004 yılında kiralandığını öne süren Kurtoğlu, şunları söyledi:
“Söz konusu otomobil için belediye bütçesinden 2004 yılında 7 ay için 7 bin 139 TL, 2005'te 14 bin 90 TL, 2006'da 16 bin 767 TL, 2007'de 24 bin 387 TL, 2008 yılında ise 10 ayda 22 bin 668 TL ödeme yapılmış. Yani toplam 85 bin TL'nin üzerinde kiralama parası ödenmiş. Söz konusu otomobil, eskiden AKP İlçe Başkanı Yılmaz'ın özel otomobiliydi. Araç için bu güne kadar ödenen 85 bin TL'nin üzerindeki para, Fındıklı Belediyesi tarafından söz konusu şirketin bir bankanın ilçedeki hesabına aktarılmış. Bu ödemeler, yasal faizi hesaplandığında 165 bin TL'yi buluyor. Bu da önemli bir yolsuzluk olarak değerlendirilebilir. Fındıklı Belediyesi'nin kaynakları bu tür uygulamalarla partililere peşkeş çekiliyor.”

Kurtoğlu, belediyenin son dönemde otomobil kiralamasından vazgeçerek 35 bin TL bedelle yeni bir araç satın aldığını da ileri sürdü.

“KİRALAMAK DAHA EKONOMİK”

Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban ise belediye başkanı seçildiğinde makam aracının kullanılmayacak halde olduğunu ifade ederek, “Bu nedenle 4 ay makam aracı olarak kendi aracımı kullandım. Daha sonra makam aracı kiralama işi için ihaleye çıktık. İhaleye, birkaç firma dosya almasına rağmen sadece kazanan firma katıldı” dedi.

Bunun üzerine ikinci kez ihaleye çıktıklarını belirten Özbalaban, “Ancak bu ihaleye katılanların hiç biri, bir önceki ihaleyi alan firmanın verdiğinin altında fiyat vermedi. Bunun üzerine ilk ihaleyi kazanan firma ile anlaştık. Dolayısıyla özel olarak ihale o firmaya verilmiş diye bir şey yok” diye konuştu.

Bu yıl dedikodular nedeniyle araç kiralamaktan vazgeçerek belediyeye makam aracı satın aldıklarını kaydeden Özbalaban, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kiralama işi daha ekonomik. Çünkü, kiralamaya ödendiği söylenen 85 bin TL'nin içinde 30 bin TL civarında yakıt parası, 40 bin TL civarında da aracın şoförünün maaşı var. Kira bedeli olarak sadece 15 bin TL ödenmiş. Dolayısıyla daha ekonomik oluyordu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!