Güncelleme Tarihi:
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, imzasıyla yayınlanan 19 maddelik genelgede şu düzenlemeler dikkat çekiyor:
Trafik denetimi artacak
- Çalışma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı başkanlığında ‘Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu’ oluşturulacak. İl ve ilçelerde benzer kurullar kurulacak.
- Göç dönemlerinde yolculuklarının güvenli yapılması için göç alan ve veren yerler arasında koordinasyon sağlanacak, trafik denetimleri artırılacak. İhtiyaca göre tren seferleri artırılacak.
Kamu misafir edecek
- İşçiler kamuya ait tesislerde geçici konaklayabilecek. Şehir içinde, otogar ve istasyonlarda, parklarda gelişigüzel konaklayamayacak, bekleyemeyecek.
Çadır kentler kurulacak
- İşçilerin ihtiyaç duyduğu ekmek ve yemek pişirme, çamaşır ve bulaşık yıkama ile tuvalet ve banyo mahalleri gibi asgari ihtiyaçların karşılandığı barınma yerlerinin işverenlerce karşılanması sağlanacak. Bunun sağlanamadığı bölgelerde; işçilerin yoğun olarak çalıştığı yerlere en yakın mesafede, alt yapısı il özel idarelerince hazırlanacak toplulaştırılmış uygun yerleşim yerleri oluşturulacak.
- Tesislerde tuvalet, banyo, çamaşır ve bulaşık yıkama yerleri ile ekmek pişirme imkânları ve gerektiğinde derslik olarak kullanılabilecek sosyal tesis bulundurulacak. İhtiyaç duyulacak çadır ve seyyar kolaylık tesisleri imkânlar ölçüsünde öncelikle bölgedeki Türkiye Kızılay Derneği, valilikler ve belediyelere ait depolardan temin edilecek. İhtiyaçların bu şekilde karşılanamaması halinde il özel idarelerince kiralama ve hizmet satın alma yoluna gidilecek.
Elektrik, su parası alınacak
- Bu yerleşim yerlerindeki içme ve kullanım suyu ile elektrik ihtiyacı; şebeke tesisi, mahallinde sondaj, su tankı/tankeri, elektrik hattı tesisi veya jeneratör temini suretiyle il özel idarelerince sağlanacak. Kullanım bedelleri kullananlardan alınacak.
- Toplulaştırılmış çadır yerleşim yerlerinin belli aralıklarla her türlü haşerelere karşı ilaçlanması ile çöplerin alınması, mücavir sınırlara göre ilgili belediye veya il özel idaresi tarafından yerine getirilecek.
Kimlik tespiti, gece nöbeti
- İşçilerin ve ailelerinin kimlik bilgileri alınacak. Yerleşim yerinde gece ve gündüz mutat zamanlarda güvenlik amaçlı devriye faaliyetleri yapılacak.
Sağlık hizmeti verilecek
- İşçilerin ve ailelerinin bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları, çocukların gelişimi ve gebelik takipleri periyodik olarak yaptırılacak, bu hizmetler için gerekirse mobil sağlık ekipleri oluşturulacak. Bunların aileleri ve çocukları sosyal hizmetler kapsamında bilgilendirilecek, psikolojik destek verilecek ve varsa özürlü ve yaşlıların Devletin bu kesimler için sunduğu imkân ve hizmetlerden yararlandırılmaları sağlanacak.
Misafir öğrenci olacak
- İşçilerin zorunlu öğretim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere; kendi yörelerindeki veya gittikleri yerlerdeki Yatılı İlköğretim Bölge Okullarına misafir öğrenci olarak alınmaları veya taşımalı eğitim veya mobil eğitim gibi imkanlardan en uygun olanı seçilerek çocukların okula devamları sağlanacak.
- İşçilerin geri dönüşlerinde başta kadın ve genç kızlar olmak üzere, yetişkinlere okuma-yazma, sosyal-kültürel faaliyetler ve meslek edindirme kursları düzenlenecek.
Aracılara belge zorunluluğu
- Tarımda iş aracılarının belgelendirilmesi zorunlu hale getirilecek. Belgesi olmayan iş aracılarının işçi temin etmeleri önlenecek İş aracıları ile işverenler veya doğrudan işçiler ile işverenler arasında sözleşme yapılması sağlanacak.
- Ücret alacağına ilişkin uyuşmazlıkların öncelikle il ve ilçelerde kurulacak izleme kurullarında çözümlenmesine çalışılacak.
.