Finansal kiralamanın KDV’sinde haksız avantaj vardı, dönüş yok

Güncelleme Tarihi:

Finansal kiralamanın KDV’sinde haksız avantaj vardı, dönüş yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2008 00:00

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, KDV oranı yüzde 18’e yükseltilen finansal kiralamada eski uygulamanın haksızlık ve adaletsizliklere yol açtığına dikkat çekerek, "Bardağı peşin satın alırsan yüzde 18, finansal kiralamayla alırsan yüzde 1 vergi ödeniyor. Böyle adaletsizlik olmaz. KDV’sini yüzde 18’e çıkardık, asla geriye dönüş yok" dedi.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, finansal kiralamada KDV’nin yüzde 1’den yüzde 18’e yükseltilmesine dönük eleştirilere, "Eski sisteme dönmemiz mümkün değil" yanıtı verdi. Finansal kiralamada haksız ve adaletsiz bir durum olduğuna dikkat çeken Unakıtan, "Bardağı peşin satın alırsan yüzde 18, leasing’le alırsan yüzde 1 vergi ödeniyor. Böyle adaletsizlik olmaz" dedi. Geçici olarak getirilmiş bir düzenlemeyi kalıcılaştırarak büyük adaletsizlikler yapıldığını belirten Unakıtan, buna göz yummalarının mümkün olmadığını belirtti.

VERGİYİ HERKESE İNDİRİRİZ: Ömer Bolat’ın başkanı olduğu MÜSİAD’da konuşan Unakıtan geriye dönük bir uygulama yapılmasının ve kazanılmış hakların yok sayılmasının mümkün olmadığına dikkat çekerek finansal kiralamadaki KDV’yle ilgili çözümu şöyle dile getirdi: "Başta tarım makineleri olmak üzere bazı makinelerde, vergiyi indirmek isteriz. Ancak, indirirsek herkese indireceğiz. Birşeyi yaparken herkese yapmalısın yoksa ayrıcalık yapmış olursun. Yeni dönemde vergideki ayrıcalıklar giderek son bulacak. Adalet dönemi başlıyor."

KİMSEYE AYRICALIK YOK: Göreve geldiklerinde siyasi partilerin, odaların, sendikaların mevduatlarından, ayrıcalıklı oldukları için vergi kesilmediğini belirten Unakıtan, şöyle devam etti: "Biz bu ayrıcalıkların hepsini kaldırdık. Ayrıcalıklara giderek son vereceğiz. Uygulama herkese eşit. Geriye dönüş yok. Geriye dönük bir uygulama asla olamaz. Vergilerde bazı indirimler gene olacak ama herkese olacak. Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili çalışmaları devam ediyor."

SEKTÖRLE NE PAYLAŞACAĞIM: Son KDV artışının ardından leasing (finansal kiralama) sektöründen gelen eleştirilere de yanıt veren Unakıtan, "Türkiye’de saçı bitmedik yetimin hakkı var. Asgari ücretliden vergi alıyorum, yerin altında madenlerde çalışan adamdan vergi alıyorum. Öbür yakada leasing şirketinden yüzde 1. Yok böyle bir şey" dedi. Birçok konuyu sektörle paylaşa paylaşa gittiklerini belirten Unakıtan ’Bunları bizimle paylaşmadılar’ eleştirisi aldıklarına dikkat çekerek. "Neyi paylaşacağım? Adaletsizlik ortada. ’Efendim bunu kaldıralım mı’ diye soracak mıyım yani? Burada haksızlık, adaletsizlik var" diye konuştu.

DİNLEMEYE ÇAĞIRDIM, ELLERİ TİTREDİ: Türkiye’ye gelen yatırımların bu değişimden etkilenmeyeceğini savunan Unakıtan, sektörlerin sorunlarını dinlemek için zaman zaman sektör temsilcileri ile bir araya geldiklerini ancak, şirketlerin buna alışık olmadığını da şu şekilde dile getirdi: "Bir dönem bir sektörün sorunlarını dinlemek için bir şirketi çağırdım. Şirketin sahibi ’Maliye Bakanı çağırdı’ paniğiyle bembeyaz bir yüzle geldi. Kahve ikram ettim, içmedi. Elleri bile ter içindeydi. Ona sektörün sorunlarını dinlemek istediğimi söyleyince rahatladı. ’Aklıma bile gelmezdi sayın Bakan’ dedikten sonra rahatlayıp kahve içmeyi kabul etti."

Gelir vergisi değişecek eller taşın altına girecek

KEMAL Unakıtan, yeni bir Gelir Vergisi Kanunu hazırladıklarını söyledi. Önümüzdeki dönemde vergiyi tabana indireceklerini belirten Unakıtan, "Herkes taşın altına elini koyacak. Çünkü bu ülke hepimizin" dedi. Sivil toplum örgütlerinden destek istediklerine dikkat çeken Unakıtan şöyle konuştu: "Gidip IMF’ye el açacağımıza vergilerimizi doğru toplayalım. Yeni kanunla gelir vergisini daha adaletli, basit ve anlaşılır hale getirmeyi amaçlıyoruz."

ABD Irak’a özgürlük için değil, petrol için gitti

AMERİKA’nın Irak’a özgürlük ve adalet sağlamak için değil, petrol için gittiğine dikkat çeken Maliye Bakanı Kemal Unakıtan "Kaç bin kilometre öteden adam kalkıyor, ’Irak’ta adaletsizlik’ var diye geliyor. Irak’ta esasında ne var? Petrol var. Gerisi havadis" dedi. Bu yapılana kimsenin karşı çıkmadığını dile getiren Unakıtan, şöyle konuştu: "Hiç kimseden tıs yok. Hatta ’o özgürlük hareketine biz de iştirak ediyoruz’ diyorlar. Petrol hareketine iştirak ediyorsun, ne özgürlük hareketi. Saklamanın alemi yok. Bazen konuşurken diplomasiye uygun davranamıyorum."

Çin’de komünistler teşvik ediyor bizim komünistler bana kızıyor

TÜRKİYE’de özelleştirme sürecini eleştirenlere dikkat çeken Kemal Unakıtan, "Çinli komünistler bir özelleştirme yapıyorlar aklınız durur. Bana Güler Sabancı anlattı. Çinliler Sabancı’ya ’Bak burada ne kadar alan istersen, işaret et orayı sana vereceğiz’ demişler. Bizim komünistler bana hálá ’ne özelleştirme yapıyorsun’ diye soruyorlar" dedi.

Çağlayan: Sistemi amaç dışı kullananlar vardı

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Bu sistemi yapanlar finansal kiralamayı amacın dışına çıkardılar. Sistem özellikle KOBİ’ler ve işletme sermayesi açısından önem taşıyor" dedi. Geçen dönemde finansal kiralamada yan yollara sapıldığını gördüklerine dikkat çeken Çağlayan şöyle konuştu: "Bunu cezası, faturası anlamında söylemiyorum. Bu düzenleme konusunda rahat olun. Kesinlikle bunun piyasa koşulları içinde ve hiç kimsenin mağdur edilmemesi noktasında Maliye Bakanı ile beraber çalışma içindeyiz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!