Güncelleme Tarihi:
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Karadeniz Bölgesi'nde 1 Ekim 2006 ve 30 Haziran 2007 tarihleri arasındaki yağışlarda, geçen yıla göre yüzde 14 azalma tespit edildi. Yağışların azalması sonucu yaşanan kuraklık, Zonguldak'ın en büyük akarsuyu Filyos Irmağı'nı kuruttu. Tarım alanlarının bulunduğu Devrek, Gökçebey ve Çaycuma ilçelerine hayat veren 288 kilometre uzunluğundaki ırmaktaki su seviyesi, ırmağı besleyen küçük akarsuların da kuruması sonucu önemli ölçüde azaldı. Genişliği yer yer 50 ile 100 metre arasında değişen ırmak yatağında derin toprak yarıkları oluştu. Daha önce göçmen kuşların göç yolunda bulunduğu için kuş cenneti olarak bilinen ırmakta şimdi büyükbaş hayvanlar otluyor.
TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, Filyos Vadisi'nin önemli tarım alanı olduğunu belirterek, “Filyos Irmağı da burası için sulama açısından hayati önem taşıyor. Filyos Irmağı'nın su seviyesinin düşmesi üzücü ve düşündürücüdür. Bu yöremizde kuraklığın somut göstergesidir” dedi.
Yılardan bu yana kuraklık ve çölleşme tehlikesini farklı ortamlarda gündeme getirerek bu felaketin geldiğini söylemeye çalıştıklarını belirten Aydan şöyle konuştu:
“Vatandaşı ve yetkilileri uyarmak amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik. Ancak, şu anda yaşadığımız durum uyarıların yeterince ciddiye alınmadığını ve hükümetler ile yerel yönetimler tarafından somut önlemlerin ve projelerin uygulanmadığını gösteriyor. Basından Anadolu'nun birçok yerinden sıcaklık ve kuraklık haberlerini izliyor, okuyoruz. Artık sokaktaki vatandaş bile küresel ısınma, kuraklık ve susuzluk sorununu konuşmaya başladı. Bu yaşananlar bizim için sürpriz değil beklenen gelişmelerdir. Anadolu’daki bir çok akarsuyun debisi düştü, göller küçülmeye ve kurumaya yüz tuttu. Bu insanlar için önemli bir yaşamsal değeri olduğu kadar ekonomi içinde önemli bir girdi.”
Kuraklık ile ilgili alınacak önlemlerin başında ‘Ulusal Su Yasası'nın çıkarılarak, su kaynaklarının bir elden yönetilmesinin geldiğini belirten Aydan, Türkiye'nin önemli su kaynakları olan Kızılırmak, Tuzgölü, Ergene ve Filyos’un koruma altına alınması gerektiğini, tarım alanlarını sulamak için de yüzeysel sulama yöntemi yerine damlama ve yağmurlama yönteminin kullanılması gerektiğini söyedi.