Güncelleme Tarihi:
Uzun yıllardır, uluslararası kamuoyundan birçok kişi Hamas’ın güç kaybetmesi umuduyla Gazze’nin izole edilmesini amaçlayan politikaya destek verdi. Bu, ahlaki açıdan dehşet verici, politik açıdan ise tek taraflı bir politikaydı.
Ancak bu politika Hamas’a güç kaybettirmek bir yana Gazze’deki insanlara büyük zarar verdi. Yine de bütün başarısızlığına rağmen devam ettiriliyor.
International Crisis Group’un Ortadoğu Programı Direktörü Robert Malley, “Filo saldırısı birçok kişi tarafından tam olarak desteklenen başarısız bir yaklaşımın sonucundan başka bir şey değil ve Gazze’ye yönelik politikanın kapsamlı bir şekilde değiştirilmesinde geç kalındığını ortaya koydu” dedi.
Uluslararası kamuoyundan gelen kınamalar ve inceleme çağrıları elbette devam edecek ancak bu incelemeleri yapacak olanlar da Gazze’ye karşı takındıkları ve Pazartesi yaşanan olayların perde arkasını oluşturan tutumlarının içler acısı olduğunu kabul etmek zorunda.
Gazze’yi yalnız bırakma politikası benimsemek ve “ilk önce Batı Şeria” yaklaşımı içine girmek sadece İsraillilere özgü bir durum değil. Sadece yaşanan son trajediye odaklanmak, daha büyük ve önemli siyasi derslerin kaçırılmasına neden olabilir.
GAZZE POLİTİKASININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR
Gazze’ye yönelik politikanın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ve Rusya Gazze’deki ablukanın kaldırılmasına yönelik çağrılar da bulundu. Bu hoş bir girişim olsa da saldırıyı insanlık boyutuna odaklanarak yorumlamak ahlaki açıdan duyarsız, siyasi olarak zarar verici politikayı düzenlemeye yetmez.
Bunun yerine, Gazze gerekli denetimlerle normal ticaret trafiğine açılmalı.
International Crisis Group Başkanı Louise Arbour, “Bugün başarısız ve tehlikeli bir politikanın üzücü sonucuyla karşı karşıyayız” dedi.
*International Crisis Group (ICG), Brüksel merkezli bağımsız bir düşünce kuruluşudur.