Güncelleme Tarihi:
Sinema tutkunları nefeslerini tutmuş artık iyice yaklaşan festival baharını bekliyor. Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu yıl 17'nci kez, sinemanın büyülü dünyasının kapılarını açacak sinemaseverlere. Dünyanın dört bir yanından 150'yi aşkın filmin katılacağı festival, 18 Nisan ile 3 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Festivalin açılış filmi İngiliz yönetmen Mark Herman'ın yönettiği Borunu Öttür.
17'nci Uluslararası İstanbul Film Festivali, toplam 17 başlık altında klasiklerden çağdaş yapımlara kadar uzanan çok zengin bir program sunuyor sinemaseverlere.
Festival filmlerinin gösterimleri, Beyoğlu'nda Emek, Fitaş 1, Alkazar ve Beyoğlu sinemaları ile Kadıköy'de Reks sinemasında yapılacak. Bakırköy Sinema 74 de bu yıldan itibaren festival seyircisine kapılarını açıyor.
Rezervasyonlar geçen hafta tamamlandı. Bilet satışları 8 Nisan'da film gösterimlerinin yapılacağı altı sinemanın gişesinde başlıyor. Bu yılki bilet fiyatları, tam 900 bin, indirimli 600 bin lira olarak belirlendi. Hafta içi günleri 12.00 ve 15.00 seanslarında tam bilet 750 bin lira, indirimli bilet 500 bin liradan satılacak.
Geceyarısı Sineması, cumartesi saat 24.00'de Fitaş 1'de yapılacak. Bu gösterimin bilet ücretleri tam 1 buçuk milyon, indirimli 1 milyon.
Alkazar ve Beyoğlu sinemalarında 10.00'da yapılacak olan sabah gösterimlerinde ise bilet ücretleri tam 750 bin, indirimli 500 bin lira.
Yönetmenlerin Fransa’sı
Bu yılın bütün festivallerine yayılan Fransa ile Buluşma teması film festivalinde de geniş bir yer tutuyor. Bu alt bölümde Fransız sinemasının çeşitli dönemlerini yansıtan sekiz film sunulacak. Bu ilginç pakette sürprizler de var kuşkusuz. Sessiz sinema döneminden iki başyapıt, Louis Feullade'ın 8 saatlik Vampirler'i, Rene Clair'in gerçekestü sinemanın ilk örneklerinden sayılan Paris Uyanıyor'unun yanısıra Godard, Jean Renoir, Yves Robert, Truffaut ve Techine gibi Fransız sinema ustalarının yapıtlarını bu bölümde izlemek mümkün.
İngiltere, Bir Ülke Bir Sinema bölümünün konuğu. Bu bölümün en çarpıcı filmlerinden biri Pakistan asıllı Udayan Prasad'ın günümüz Londra'sındaki etnik, dinsel ve cinsel renkliliği anlatan Benim Fanatik Oğlum adlı çalışması.
Potemkin'e canlı müzik
Sergei Eisenstein'ın ölümsüz eseri Potemkin Zırhlısı, 28 ve 29 Nisan'da Lütfi Kırdar 'da canlı müzik eşliğinde gösterilecek. Rus besteci Şostakovic'in film için bestelediği eseri David Szent- Gyorgyi Polliti yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası seslendiriyor.
İlgi çekecek bir başka özel gösterim de Danimarkalı Lars Von Trier'e ayrıldı. Yönetmenin dokuz saatlik filmi Krallık ilk kez sinemaseverlerle buluşacak.
Ustalar... ustalar...
Festival, Anısına adlı bölümde Riminili sinema büyücüsü Federico Fellini'ye sıcak bir selam gönderiyor. Büyük ustanın, aralarında Varyete Işıkları, Tatlı Hayat, Sekiz Buçuk ve Casanova'sının da bulunduğu onaltı yapıtını izlemek sinemaseverler için tadına doyulmaz bir keyif olacak.
Francesco Rosi, Istvan Szabo, Andrzej Wajda, Betrand Blier ve Atıf Yılmaz ise Ustalara Saygı bölümünün konukları.
Festivaller festivali Çeşitli uluslararası festivallerde ödül kazanan önemli filmler bu bölümde yeralıyor. Fransız Yeni Dalga'sının ustalarından Claude Chabrol'un Hırsız ve Çıragı ile Alain Resnais'nin bu yıl beş Cesar Ödülü kazanan Eski Güzel Şarkılar'ının yanısıra Uzakdoğulu yönetmenlerin çarpıcı yapıtları Dünya Festivallerinden'de yeralıyor.
Arnaud des Pallieres'in İkinci Dünya Savaşı'ndaki Yahudi soykırımını sergileyen Drancy Gelecek ve Johan Grimonperez'in uçak kaçırma olaylarını mizahi bir dille anlattığı T.A.R.İ.H.İ. Tuşla adlı yapıtları yedi filmin yeraldığı Çağımızın Aynası Sinema bölümünün dikkat çeken yapımları.
Sinema sanata bakıyor
Sanatlar ve Sinema'da birbirinden ilginç 11 film var. Portekizli usta Manoel de Oliviera'nın Dünyanın Başlangıcına Yolculuk, bir başka Portekizli Joao Cesar Monteiro'nun John Wayne'in Kıvırtması, Dana Ranga'nın eski Doğu bloku ülkelerinde politikacıların sanata bakışını anlatan East Side Story, son günlerde adını sıkça duyduğumuz iki ünlü müzisyen Cheb Khaled ve Cheb Mami'nin başrollerini paylaştığı % 100 Arabica sinemaseverlerin izlemekten keyif alacağı filmler. Bu bölümde Kutluğ Ataman'ın Semiha b. unplugged'ı da yeralıyor.
Ünlü yönetmenleri bir de kendi meslektaşlarının gözünden izlemeye ne dersiniz? Sinemacılar Üstüne bölümünde, Ingmar Bergman, Lars Von Trier, Ken Loach, Hou Hsiao- Hsien, Paul Cox, Sergei Paradjanov ve Sergei Eisentsein'ın yaşamları, birlikte çalıştıkları senarist, oyuncu ve görüntü yönetmenlerinin tanıklıklarıyla anlatılıyor.
Bach, edebiyat ve gençler
İşte ilginç bir proje. Aralarında Atom Egoyan, Patricia Rozema ve François Girard'ın da bulunduğu bir grup yönetmen, çellist Yo- Yo Ma'nın Bach yorumlarına görsel bir karşılık aramışlar ve ortaya Yo- Yo Ma: Bach'tan Esinlenmeler adlı film çıkmış.
Edebiyattan Beyazperdeye bölümünde Kanada, Macaristan, Arjantin, İspanya ve Danimarka'dan katılan filmler edebiyat ve sinema arasındaki tutkuluyu ilişkiye tanıklık ediyorlar.
Festivalde genç sineamacılar için iki ayrı bölüm var bu yıl. Biri, Dünya Sinemasının Genç Yıldızları, diğeri de Gençlik Farklıdır. Dünyanın dört bir yanından genç yönetmenlerin sanata ve dünyaya bakışlarını izlemek için kaçırılmayacak bir fırsat.
Altın Lale kimin olacak?
Uluslararası yarışma bölümünde sanat ve sanatçı temasını işleyen 11 film büyük ödül için yarışacak. İngiltere'den Brian Gilbert'ın Wilde'ı, Fransa'dan Tony Gatlif'in Çılgın Yabancı'sı, Yeni Zelanda'dan Üstsüz Kadınlar Hayatlarını Anlatıyor'u bu bölümün iddialı yapımlarından. Türkiye'yi Barış Pirhasan'ın yönettiği Usta Beni Öldürsen E temsil ediyor.
Ulusal Yarışma bölümünde son bir yılda Türkiye'de üretilen sekiz film yarışacak.
UZUN SÜREN ALACAKARANLIK
Macaristan'dan soluk kesici bir alacakaranlık kuşağı öyküsü, Uzun Süren Alacakaranlık. Attila Janisch'in imzasını taşıyan film, ilgi çekici bir deneysel çalışma.
USTA BENİ ÖLDÜRSENE
Barış Pirhasan'ın yönettiği Usta Beni Öldürsene, Altın Lale Yarışması'nda Türkiye'yi temsil ediyor.
KIRIK
İşte, İngiliz sinemasının son dönem yapıtlarına yer verilen Bir Ülke Bir Sinema bölümünden ilginç bir film: Kırık. Yönetmen Sean Mathias, Naziler'in savaş sırasında eşcinsellere karşı sürdürdüğü acımasız politikayı çarpıcı bir şekilde eleştiriyor.
YEDİNCİ CENNET
Benoit Jacquot'nun, Dünya Festivallerinden bölümünde yeralan Yedinci Cennet adlı filmi insan psikolojisiyle ilgilenenlerin zevk alacağı türden. Film, kleptoman bir kadınla kocası arasındaki ilişkiyi anlatıyor.
ERKEKLERİN SUSKUNLUĞU
Clemens Klopfenstein'ın Erkeklerin Suskunluğu, son dönem Alman sinemasına ilginç bir örnek.
CASANOVA
Anısına bölümünde sadece yönetmen değil bir toplumsal fenomen olan Federico Fellini'nin aralarında Casanova'nın da bulunduğu onaltı filmi gösterilecek.
SARABAND
Yo- Yo Ma: Bach'tan Esinlenmeler altı kısa bölümden oluşuyor. Atom Egoyan'ın yönettiği Saraband, Bach'ın 4. Çello Süiti üzerine kurulu.
AMERİKA OTELİ
Fransız sinemasının usta yönetmenlerinden Andre Techine, Amerika Oteli'nde, Helene ile Gilles'in bir tesadüf sonucu başlayan aşklarını anlatıyor.
HAMAM
Ferzan Özpetek'in bol ödüllü Hamam adlı filmi bu kez de Ulusal Yarışma'da şans arıyor.
HADES
Sinemada ilk soluğun farklı tadını arayanlar için kaçırılmayacak bir bölüm Dünya Sinemasının Genç Yıldızları. Bu bölümdeki filmlerden biri de Stelios Haralambopoulos'un Yunanistan Fransa ortak yapımı Hades'i.
DOMUZUN KUYUYA DÜŞTÜĞÜ GÜN
Koreli Sang- Soo, gençlik idealleri yıkılmış orta sınıf insanların öyküsünü anlattığı Domuzun Kuyuya Düştüğü Gün ile Altın Lale için yarışıyor.
METROLAND
Londra'nın kenar mahallelerinde yaşayan iki delikanlının Paris'e hatta Afrika'ya uzanan öyküsü. Philip Saville'in, Julian Barnes'dan uyarladığı Metroland, Edebiyattan Beyazperdeye bölümünün ilginç yapımlarından.
POTEMKİN ZIRHLISI
Sergei Eisenstein'ın Potemkin Zırhlısı, canlı müzik eşliğinde gösterilecek .
ŞÖLEN
Yönetmen Im Kwon Taek, Şölen filminde, bir yazarın 87 yaşında ölen annesinin cenaze töreninde yaşanan ilginç olayları çarpıcı bir dille anlatıyor.
BİRADER
‘‘Burası, insanların silah taşıdığı, uyuşturucu kullandığı yeni St.Petersburg..’’ Alexei Balabanov, Rusya'nın değişen düzenini anlatan Birader’i böyle tanımlıyor.
NOEL ORATORYOSU
İsveçli yönetmen Kjell- Ake Andersson, Noel Oratoryosu'nda aşkın gücü üzerine hüzünlü ama çok güzel bir öykü anlatıyor.
AYNA
İranlı yönetmen Jaffar Panahi'nin Altın Lale için yarışan Ayna adlı filmi, küçük bir kız çocuğunun gözünden İran sosyal yaşamında kadının yerini sorguluyor.