Güncelleme Tarihi:
İsrail ve Filistinli gruplar arasında saat TSİ. 21.00 itibarıyla ateşkes başladı.
Ateşkesle ilgili resmi açıklamayı, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr düzenledikleri ortak basın toplantısıyla yaptı.
ATEŞKES SONRASI SEVİNÇ GÖSTERİLERİ / FOTO GALERİ
Clinton, açıklama sırasında bunun bölgedeki istikrar için çok önemli bir karar olduğunu söyledi.
Amr ise süreçte Katar ve Türkiye'nin de önemli rol oynadığını vurgulayarak, "Bu çabalar ateşin kesilmesi, sükunetin yeniden sağlanması ve son günlerde yaşanan kan dökümüne bir son verilmesi yönünde bir uzlaşıyla sonuçlandı" dedi.
SON DAKİKAYA KADAR BOMBALADI
Ateşkesin hemen öncesinde, İsrail Gazze’ye bomba yağdırdı. İsrail ordusu, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ateşkes anlaşmasını kabul ettiklerini açıklamasının beklendiği saatlerde Gazze'de 50 noktayı daha vurduğunu duyurdu.
Gazze'deki Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze kentinin kuzeyindeki Şeyh Rıdvan semtine düzenlediği saldırılarda 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 kişinin yaralandığını belirtti.
SOKAKLARA DÖKÜLDÜLER
İsrail'in sekiz gün süren saldırılarının ardından ateşkes kararını kutlayan on binlerce Filistinli sokaklara döküldü.
Filistinlilerin “Zafer” olarak nitelendirdiği ateşkesin sağlanması, Gazze'de sevinçle karşılandı. Gazze'de havai fişekler atıldı, sokağa dökülen halk ellerinde Filistin bayrağı taşıdı.
Göstericiler, “El-Kassam, Gazze'den sana selam”, “Haniye, Gazze'den sana selam”, “Hamas, Fetih ve halk için birlik”, “Gazze, zafer kazandı” sloganları attı. Tekbir sesleri yükselen camiler de halk, ateşkes kutlamalarına katılmaya davet edildi.
Gazze'deki Filistin Yönetimi Başbakanı İsmail Heniye, “Filistin Hükümetinin, İsrail ve Filistinli gruplar arasında sağlanan ateşkesten memnun olduğunu” belirtti.
'ATEŞKESE ŞANS VERMEYE HAZIRIZ'
Clinton ve Amr'ın basın toplantısının sürdüğü dakikalarda İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, ABD Başkanı Barack Obama'ya "ateşkese bir şans vermeye hazır olduğunu söylediği" bildirildi.
ABLUKA MUAMMASI
Hamas'ın ateşkes için en önemli koşullarından biri İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın kaldırılmasıydı. Taraflardan gelen farklı açıklamalar abluka konusunda soru işaretleri yarattı.
Mısırlı bir kaynak, ateşkes anlaşması kapsamında Hamas ve İslami Cihat liderlerine düzenlenen suikastların sona erdirilmesinin ve Filistinlilerin hareketlerinin kolaylaştırılmasının da yer aldığını belirtti.
İsrail kaynakları ise kısa bir süre önce yaptıkları açıklamada, ateşkesin sağlandığını ancak ablukanın kaldırılmadığını vurguladı.
Öte yandan uluslararası haber ajansları Reuters ve AP, Hamas lideri Halid Meşal’in “ateşkes anlaşmasının Gazze’nin tüm sınırlarının açılacağı maddesini içerdiğini açıkladığını” duyurdu.
Mısır tarafından basın mensuplarına dağıtılan ateşkes anlaşması metninde de, “İsrail, Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'ne yönelik havadan ve karadan yürüttüğü saldırılarını durduracak. Filistinli gruplar, İsrail'e yönelik roket atışlarını sona erdirecek. İsrail kontrolünde bulunan Gazze sınırı, 24 saat sonra insan ve mal geçişine açılacak” ifadelerine yer verildi.
AB’DEN ÇAĞRI
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, İsrail ile Filistinli gruplar arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşılayarak, derhal iki devletli çözüm doğrultusunda ilerlenmesi çağrısında bulundu.
İsrail ile Gazze arasındaki çatışmalarda sekiz gün içinde 140'tan fazla Filistinli ve beş İsrailli hayatlarını kaybetti.