Filistinli ve İsrailli işadamları eskiden aynı otoya binmezlerdi Peres’le fotoğraf çektirdiler

Güncelleme Tarihi:

Filistinli ve İsrailli işadamları eskiden aynı otoya binmezlerdi Peres’le fotoğraf çektirdiler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2007 00:00

İsrailli ve Filistinli işadamlarını bir araya getiren "Ankara Forumu" bir ilke imza attı. Kudüs’te İsrailli İmalatçılar Birliği Başkanı Shraga Brosh, Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı Ahmet Haşim Zügayir ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kabul edildi.

Hisarcıklıoğlu, "Ankara’daki ilk toplantıda Filistinli ve İsrailli işadamlarını aynı minibüse bindirememiştik. Şimdi birlikte fotoğraf bile çektirdiler" dedi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) önderliğinde Nisan 2005’ten beri İsrailli ve Filistinli işadamlarını "barış için sanayi" ana fikriyle bir araya getiren "Ankara Forumu", altıncı buluşmasında bir ilke imza attı. Kudüs’te gerçekleşen toplantı sonrasında İsrailli İmalatçılar Birliği Başkanı Shraga Brosh, Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı Ahmet Haşim Zügayir ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kabul edildi. Hisarcıklıoğlu, "2.5 yıl önce Ankara’da gerçekleşen ilk toplantıda Filistinli ve İsrailli işadamlarını aynı minibüse bile bindirememiştik. Şimdi ilk kez İsrail Cumhurbaşkanı tarafından birlikte kabul edilip, fotoğraf bile çektirdiler" dedi.

MÜSLÜMANA İLK İNSİYATİF: İsrail Cumhurbaşkanı Peres, ana fikri 2004 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün bölgeyi ziyaretinde ortaya çıkan "barış için sanayi" temalı "Ankara Forumu" gibi bir girişimde ilk kez bir müslüman ülkenin insiyatifi bıraktıklarını belirtti. Peres, "Bu işin öncülüğünü Türkiye’nin, bu ülkenin işadamları örgütünün yapmasından çok memnunuz. Filistin-İsrail sınır bölgelerinde organize sanayi bölgeleri oluşturulması, Filistinliler’in çalışıp, üretebilecekleri iş alanlarının yaratılabilmesi için Almanya’nın ve Japonya’nın da girişimleri olmuştu. O adımlardan tam sonuç alamamıştık. Şimdi Türkiye gibi bir müslüman ülke ilk kez bu konuda insiyatif aldı. Bu girişimlerinizden umutluyuz" diye konuştu.

ÜÇ CUMHURBAŞKANI BULUŞSUN: TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kudüs’teki "Ankara Forumu" buluşmasının ardından gerçekleşen görüşmede Şimon Peres’e, "Barış için sanayi çabasının daha da ileri götürülebilmesi için üç cumhurbaşkanını bir araya getirecek zirve" önerisi götürdü. Hisarcıklıoğlu, öneriyi, "Ankara Forumu’nu ilk oluşturduğumuz günlerde Dışişleri Bakanımız olan Sayın Abdullah Gül, şimdi Cumhurbaşkanımız. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da bu girişimlerimizi destekliyor. Sizin de desteğinizi biliyoruz. Şimdi barış için sanayi girişimizin üç cumhurbaşkanı tarafından resmi düzeyde, dünya kamuoyu önünde sahiplenilmesini talep ediyoruz. Böyle bir zirve Filistin’deki ekonomik sıkıntıları biraz olsun çözecek çabalarımızı daha güçlü hale getirir" sözleriyle özetledi. Peres’in yanıtı, "Eğer üç ülkenin dışişleri bakanlıkları bu işe ’olur’ verirse böyle bir zirveye memnuniyetle gelirim" oldu.

BARIŞA KATKINIZ VAR: Şimon Peres, TOBB’un öncülüğünde yürüyen "Ankara Forumu"nun Filistin-İsrail barışına çok önemli katkılar sağladığını belirterek, şunları söyledi: "Bizim Gazze’de yaşayan Filistinliler’le bir sorunumuz yok. Sorunun kaynağı Hamas. Aynı şekilde diğer bölgelerde de bizim Filistin halkını cezalandırmamız söz konusu olamaz. Sizin başlattığınız Ankara Forumu’nun bölgemizde kalıcı barışın oluşmasına çok önemli katkıları olacağına inanıyorum."

Almanya’dan bayrağı devralalım dönüşüm kılcal damarlara işlesin

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Erez Sanayi Bölgesi’nin şimdilik dondurulması üzerine gündeme gelen Jenin ve Tarqumia projeleri için şu değerlendirmeyi yaptı: "Erez dışında Filistin yönetimi tarafından geliştirilmesi için bize önerilen Batı Şeria’da iki sanayi bölgesi bulunuyor. Bunların ilki Jenin’de 2000 yılında Almanya’nın da katıldığı bir proje ile geliştirilmeye çalışılan sanayi bölgesidir. Bu bölgenin faaliyete geçirilmesi için bayrağı devralmaya hazırız. Tarqumia da bir fırsattır. Vizyonumuz, özel sektör gelişiminin sadece yatırım ve kazanç değil, toplumu kılcal damarlarına kadar etkileyecek bir dönüşümdür. Projelerimiz bölgede düzenli geliri olan bir orta sınıf oluşturulması, sınıfa dayanan istikrarın yerleşmesi için başlangıç yaratmayı amaçlıyor."

Ankara Forumu nedir hedefinde neler var

"BARIŞ için sanayi" ana fikriyle tolunda yürüuen "Ankara Forumu", 2004 yılı aralık ayında dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün bölgeyi ziyareti sırasında gündeme geldi. Forum, ilk toplantısını Nisan 2005’te Ankara’da gerçekleştirdi. O güne kadar bir araya gelemeyen Filistin ile İsrail’in iş dünyası örgütleri arasında ortak platform oluştu. Yine 2005 yılında merkezi İstanbul’da olan "TOBB-BİS(Barış İçin Sanayi)" adlı şirket kuruldu. Bu şirket önüne Filistin’in İsrail’le sınır bölgelerinde organize sanayi bölgeleri kurma hedefi koydu. Buralarda üretilecek malların tüm dünyaya gümrüksüz satılabilmesi planlandı. Ankara Forumu, kurulacak organize sanayi bölgeleriyle bir yandan ekonomik sıkıntılar yaşayan Filistinliler’i iş alanlarına kavuşturmayı amaçlarken, diğer taraftan da bu sürecin barışa katkı sağlamasını hedefliyor.

Hamas yüzünden Erez buzdolabına girdi

ANKARA Forumu’nun ilk toplantılarından itibaren "TOBB-Barış İçin Sanayi" adlı şirketin Gazze’deki eski sanayi bölgesi Erez’de bir organize sanayi bölgesi oluşturması gündeme geldi. Burada 150-200 dolayında yatırımcının kuracağı üretim tesisi oluşturmak, 10 bin Filistinli’ye istihdam amaçlandı. Gazze tümüyle Hamas’ın kontrolüne geçince, Erez Projesi buzdolabına konuldu. Ankara Forumu’nun Kudüs’teki altıncı toplantısında Jenin bölgesindeki Jalameh ile Tarqumia gündeme getirildi. Ramallah’ta da resmi kayıtlara giren TOBB-BİS’in ilk organize sanayi bölgelerini Jalameh ve Tarqumia’da kurup, daha sonra başka alanlara da yayabileceği tartışmaya açıldı.

İsrail kayadan beter, bize sabırlı olmayı öğrettiniz

FİLİSTİN Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı, Ankara Forumu Başkan Yardımcısı Ahmet Haşim Zügayir, İsraille iş yapmaya kalkmanın kendileri açısından bir kayayı oymaktan beter olduğunu belirterek, "TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ekibi, bize Ankara Forumu’yla sabırlı olmayı öğretti. TOBB’a sonsuz teşekkürler ediyoruz. İsrail arazilerimizi işgal etmiş durumda. Yaptığı duvarlar bu işgali daha da artırdı. Filistin’de işsizlik, yoksulluk daha da derinleşti. Böyle bir ortamda nasıl iş ve ticaret yapılır bilemiyoruz" dedi. İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı, Ankara Forumu Başkan Yardımcısı Shraga Brosh da, "barış için sanayi" projelerinden umutlu olduğunu vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!