Güncelleme Tarihi:
İSRAİL'İ BOYKOT HAREKETİ DÜNYA'YA YAYILIYOR - FOTO GALERİ
İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukaya ve Negev ile Doğu Kudüs’te yerlerinden edilmelerine rağmen Filistinlilerin mutlu olmak için bir sebebi var. Washington’daki bir gıda kooperatifi kısa bir süre önce İsrail ürünlerinin boykot edilmesi yönünde bir karar aldı. Bu karar, Filistinlilerin İsrail ürünlerine uyguladığı boykotun, beşinci yılın sonunda Atlantik’in ötesine geçtiğini gösterdi.
İsrail’e karşı boykot girişimi BDS, 2005 yılında, Uluslararası Adalet Mahkemesi’nin işgal edilen Filistin toprakları üzerinde inşa edilen duvar ve yerleşimlerin yasadışı olduğu kararını vermesinden bir yıl sonra hayata geçirildi.
Toplamda 170’ten fazla Filistinli siyasi parti, dernek, sivil hareket ve sivil toplum örgütü tarafından desteklenen boykot hareketi, Filistin Ulusal Boykot Komitesi (BNC) öncülüğünde uygulanıyor.
ÜÇ AMAÇ
Hiçbir siyasi dayanağı olmayan BDS, Filistin halkının üç sorununu BM tarafından onaylanmış haklara dayanarak gündeme getiriyor. Bu meseleler 1967’den beri işgal altında olan Arap topraklarındaki işgali ve kolonileşmeyi durdurmak, Filistin halkına karşı uygulanan ırkçı ayrıma son vermek ve BM’nin 194 nolu kararı gereğince tüm Filistinli mültecilerin evlerine dönmesini sağlamak.
BDS İsrail’in etnik ve dini kriterlere dayanarak sunduğu hak ve imtiyazların BM’nin ırkçılık tanımına uyduğunu öne sürüyor.
BDS, Gazze’ye düzenlenen askeri harekât ve Gazze Özgürlük Filosu baskınının ardından önceden benzeri görülmemiş bir büyüme gösterdi. Dünyanın dört bir yanından insanlar o güne dek alınan desteğin limitini kırdı ve İsrail’in eylemlerinden dolayı ceza görmemesi ile Batılı ülkelerin onu yasaların üstünde tutmaya yarayan gizli dayanışmasına karşı direnişe katıldı.
FİLİSTİN’İN GÜNEY AFRİKA HAREKETİ
Sonuçta birçok uluslararası ticaret derneği BDS’nin boykotunu destekledi. Gazze filosu baskının sonrasında ise, İsveç, Hindistan, Türkiye ve ABD’deki liman çalışanları Filistinlilerin İsrail gemilerinden yük boşaltmalarını boykot etme talebini değerlendirmeye başladı.
BDS’nin faaliyetleri John Berger, Naomi Klein, Iain Banks ve Alice Walker gibi kültürel figürlerin yanı sıra, İsrail’de etkinliliklerini iptal eden Meg Ryan, Elvis Costello, Gil Scott-Heron ve The Pixies müzik grubunu oluşturan sanatçılar tarafından destek gördü.
İsrail’de bugün öne çıkan bir protesto hareketi olan “Boycott from Within” (İçeriden Boykot), 2009 yılında Filistin’in boykot çağrısını desteklemek için kuruldu.
İsrail’e karşı boykot başlatan veya teşvik edenlere ağır cezalar öngören bir tasarı, kısa süre önce ülkenin yasama organı Knesset’te kabul edildi. Tasarı, BDS’nin şiddet içermeyen, ahlaken uyumlu faaliyetlerinin küresel boyuta ulaşmasından endişe duyulduğunu gösteriyor. Kısaca, yasa Filistin’in ırkçılık karşıtı hareketinin artık başladığını duyuruyor.
Planet'i Facebook'tan takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Planet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet