Güncelleme Tarihi:
Peres, gelecek hafta çarşamba günü nihai imzanın atılması beklenen anlaşmayı değerlendirirken, "kurucularından birinin terör örgütü olacağı bir ülkenin oluşumuna dünyanın destek veremeyeceği" görüşünü dile getirdi.
"Atılan adım, ölümcül bir hata niteliği taşıyor" diyen Peres, Filistin topraklarında yapılacak bir seçimin "terör örgütünün hem Gazze'de hem de Batı Şeria'da iktidarı ele geçirmesine yol açabileceğini" belirtti.
"Bir terör örgütü ile el ele yürümenin" muhtemel sonuçlarına dikkati çeken Peres, beklenen ulusal birlik anlaşmasının bir Filistin devletinin oluşturulmasını önleyeceğini, barış şansını ve bölgenin istikrarını da sabote edeceğini savundu.
"Biz Filistin halkının barış için birlik sağladığını görmekten memnun olurduk" diye konuşan Peres, ancak iki Filistin kampı arasında açık bir sürtüşme bulunduğunu; bir tarafın barış, diğer tarafın ise İsrail'in yok edilmesi çağrıları yaptığını kaydetti. Hamas'ın bir terör örgütü olmaktan vazgeçmediğini söyleyen Peres, hareketi tüzüğünü değiştirmemek, İran'a hizmet etmek ve silah kaçakçılığı yapmakla suçladı.
BARAK: İSRAİL BU HÜKÜMETLE TEMASA GEÇEBİLİR
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise muhtemel Filistin ulusal birlik hükümetine koalisyondan olumlu, ancak koşullu yaklaşan ilk isim oldu. Barak,planlanan ulusal birlik hükümeti terörü reddeder ve İsrail'i tanırsa, İsrail'in de bu hükümetle müzakereler yapması gerektiğini belirtti.
Barak, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail'in bu hükümetle temasa geçip müzakereleri başlatabileceğini söyledi. Ancak Barak bunun için geçici Filistin hükümetinin terör altyapılarını ortadan kaldırması ve İsrail'i tanıması;ayrıca Filistin Kurtuluş Örgütü'nün İsrail'le yaptığı önceki anlaşmalara da uyması gerektiğinin altını çizdi.
Rakip Filistinli tarafların aralarındaki köklü uyuşmazlıkları giderebilmelerini "düşük bir olasılık" olarak gördüğünü söyleyen Barak, uzlaşma girişimine Filistinli yetkililerin de fazla başarı şansı vermediklerini düşündüğünü sözlerine ekledi.