Filipinler’de münazara

Güncelleme Tarihi:

Filipinler’de münazara
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya Üniversitelerarası Münazara Turnuvası'nın 40'ıncısında ülkemizi Boğaziçi Üniversitesi temsil edecek

Her yıl dünyanın ayrı bir ülkesinde İngilizce olarak yapılan turnuvaya, müracat eden her üniversite katılabiliyor. Türkiye/nin üçüncü kez katılacağı yarışmada ülkemizi beş kişilik bir ekip temsil edecek.

Boğaziçi Üniversitesi münazara takımı, yılbaşında Filipinler'de yapılacak olan Dünya Üniversitelerarası Münazara Turnuvası'na gidiyor. 40 senedir devam eden yarışmada, bu sene Türkiye üçüncü kez temsil edilecek.

Her yıl Dünya'nın başka bir yerinde İngilizce olarak yapılan turnuvaya, herhangibir ükeden herhangibir üniversite organizasyon komitesine belli bir tarihe kadar başvuru yaptığı takdirde katılabiliyor. Katılacak üniversitelerin kalacak yer ve yemek ihtiyaçları da ev sahibi tarafından karşılanıyor. Ancak buna karşın Türkiye'den sadece Boğaziçi Üniversitesi yarışmaya gidiyor.

Boğaziçili öğrencilerin Türkiye'den turnuvaya gidişini Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Klübü Münazara Alt Kurulu ayarlıyor. Turnuvaya gidecek olan 5 kişilik ekibin üç kişisi alt kurul sorumluları ve geçmiş turnuvalara katılan deneyimli münazaracılar. 2 sene önce Güney Afrika'ya, geçen sene de Yunanistan'a münazara yapmaya giden Fatih Uysal, Ülfet Banu Baykent ve Alev Çavdar bu sene de takımdalar. Ekibin diğer iki kişisinin belirlenmesi için ise üniversite içinde bir turnuva düzenlendi. Turnuva sonunda Birim Gönülşen ve Kerem Coşar Boğaziçi takımının diğer iki münazaracısı oldu.

Boğaziçi takımı, daha önceki iki turnuvada gözle görülür bir başarı elde edememiş; ama Ülfet Banu Baykent, amaçlarının öncelikle turnuvada başarı elde etmek olmadığını söylüyor. ‘‘Zaten ilk aşamada amacımız derece yapmak değil. Öncelikle dışarıda Türkiye'nin temsil edilmesi. İçeride de insanların bu turnuvaya ilgi göstermesi ve sosyal alanda Türkiye'nin dışarıda temsil edilişinin Eurovision şarkı yarışmaları ve güzellik müsabakalarıyla sınırlı kalmadığının farkedilmesi.’’

Münakaşa değil münazara

Yarışma iki grupta yapılıyor. Anadili ingilizce olanlar ile olmayanlar. Üniversiteler turnuvaya ikişer kişiden oluşan iki takım halinde katılıyor. Beşinci kişi ise takımın temsilciliğini üstleniyor. Yarışma birçok kuralı içeriyor. Yani öyle istediğiniz gibi tartışamıyorsunuz. Çekilen kurada belirlenen konunun tarafları, ekipler arasından yine kurayla seçiliyor. Kurada çıkanı savunmak zorundasınız; inanmadığınız birşey olsa bile. 4 ekip aynı anda yarışıyor. İki takım bir tarafta, iki takım karşı tarafta. Zira karşı tarafın tezlerini nasıl çürüttüğünüz kadar, konuyu yanınızdaki takıma oranla nasıl savunduğunuz da önemli. Sırası gelen konuşmacı kürsüye çıkıyor ve 7 dakika konuşuyor. Konuşma sırasında konuşmacıdan söz isteyip müdahale edebiliyorsunuz. Konuşmacı isterse izin veriyor, istemezse vermiyor. Herkes konuşmalarını tamamladığında ise öğrencilerden oluşan jüri bir kenara çekilip, fikir alışverişi yaparak puanlamayı oluşturuyor.

Fatih Uysal, bugünlerde bazı televizyon programlarında tartışma adı altında yapılanları eleştirerek, turnuva kurallarından örnek veriyor. ‘‘TV'lerde tartışmayı kavga etmek zannediyorlar. Yüksek sesle konuşmanın, laf kesmenin, agresif olmanın iyi tartışmak olduğunu düşünüyorlar. Ama tartışmada en önemli şey karşıdaki insana saygı göstermektir. Eğer turnuvada bir hata yapıp, saygı sınırlarını aşarsanız, diskalifiye edilirsiniz.’’

6200 dolar gerekli

Boğaziçililerin bütün hazırlıkları tamam. Aralarında İngilizce tartışmalar yapıp turunuva öncesi İngilizce münazaraya alışmaya çalışıyorlar. Geriye tek problemleri kaldı: Uçak bileti ve para. Uçak bileti oldu gibi; 1. yedekler. Ama uçak biletini almak ve Filipinler'e gitmek için 6200 dolara ihtiyaçları var. Şirketlerle halen sponsorluk görüşmeleri devam ediyor. Etkinliği açıklayıp, Türkiye'nin temsili için önemli bir görev üstlendiklerini anlatıyor ve bunun için yardım etmelerini istiyorlar. Ancak milyarlara varan reklam bütçeleri olan şirketler, şimdiye kadar bu işe pek yanaşmamışlar. Umarız bu proje para yüzünden suya düşmez.

Türkiye’ye de taşıdılar

Münazara turnuvaları daha önce Türkiye'de Marmara, ODTÜ, Bilkent ve Boğaziçi Üniversitesi olmak üzere 4 üniversite arasında yapılıyordu. Ancak bu turnuvanın kuralları uluslararası turnuvanınkinden farklıydı. Boğaziçi Üniversitesi'nin bundan 2 sene önce Güney Afrika'da ilk kez katıldığı uluslararası turnuvada edindiği deneyimlerin ardından, Türkiye'de de uluslarası formata uyarlanmış bir münazara turnuvası başlatıldı. Ayrıca 4 üniversite arasında sınırlı kalan etkinlik de 24 üniversiteye yayıldı. Geçen yıl Boğaziçi Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı 1. Türkiye Üniversitelerarası Münazara Turnuvası'nın, final karşılaşması da Ankara'da eski TBMM binasında yapılmıştı. Önümüzdeki Mart ayında yapılacak Türkiye'nin 2. Münazara Turnuvası'nın ev sahipliğini Bilkent Üniversitesi üstlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!