Nilgün KARATAŞ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2008 00:00
İyi bir fikri olup da sermayesi olmadığı için bunu uygulamaya sokamayanlar için artık Türkiye’de ’melek’ yatırımcılar devreye girdi.
Türkiye’de 60 kadar üst düzey yönetici ile ’melek yatırımcı’ sistemini devreye sokan LabX’in Genel Müdürü Fuat Sami, bu işi ’eş-dost finansmanı’nın kurumsal hali olarak özetledi.
DÜNYADA google, yahoo, facebook gibi pekçok başarılı projenin hayata geçmesine yardımcı olan "melek"ler Türkiye’de de devreye girdi. Türkiye’de ilk melek yatırımcı network’ünü kuran LabX, 60 kişi ile yola çıktı. Potansiyeli yüksek iş fikirlerini ortaya çıkararak onları şirketleştirmek amacıyla kurulan LabX, bu yılın sonuna kadar 8 fikre destek vermeyi planlıyor.
Borç değil, sermaye
Türkiye’nin en eski danışmanlık yönetim firmalarından Helix Yönetim Danışmanlığı bünyesinde 1.5 yıl kadar önce kurulan LabX’in çalışma yöntemleri ve hedeflerine ilişkin bilgi veren Genel Müdür Fuat Sami’nin verdiği bilgilere, bu sistemde en önemli noktalardan biri destek olarak girişimciye verilen para borç değil, sermaye oluşu. "LabX, fikri olup da sermayesi olmayan girişimciyle melek yatırımcı arasında bir köprü olmak amacıyla kuruldu" diyen Fuat Sami, sistemi şöyle özetledi: "Türkiye’de iş kurmak isteyen girişimcinin ilk başvurduğu yer eş-dost oluyor. Ancak eş-dost finansal kaynak sağlasa da, girişimciye sermaye dışında pek katkısı olmuyor. Oysa bu sistemde potansiyeli yüksek bir iş fikrine sahip olan girişimci, LabX’e başvuruyor. Bizler de bu fikri inceleyip, değerlendirip, fizibilite çalışmasını yapıp, melek yatırımcılara sunuyoruz. Melek yatırımcılar da, bu fikri desteklemek istediklerinde gerekli olan sermayeyi koyuyor. Girişimci eş-dost finansmanı yerine kurumsal bir destek sağlıyor."
Şimdilik 60 melek var
LabX’in de, melek yatırımcıların da desteğinin sadece sermaye desteği değil, bilgi ve deneyimlerini de paylaştığını vurgulayan Fuat Sami, şu bilgileri verdi: "Melek yatırımcı dediğimiz, profesyonel iş geçmişi olan, belli bir bilgi ve birikime sahip kişiler. Bunlar arasında şirket sahipleri de var, yöneticileri de. Aralarında bir girişimcinin bugün yaşadığı zorlukları zamanında yaşamış olanlar da var. Amaç burada iyi bir fikri hayata geçirmek. Melek yatırımcılar ve LabX, destekledikleri projeye ortak olarak, elini taşın altına da sokuyor. Şimdilik 60 tane melek yatırımcı var, bizimle birlikte çalışan. Ancak amacımız bu sayıyı artırmak, daha çok fikre daha çok melek yatırımcı tarafından destek verilmesini sağlamak. Bu yılın sonuna kadar 8 projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Melek yatırımcılar, genellikle 10 bin YTL ile 500 bin YTL arası yatırım yapıyor. Bu yatırım ile şirketin özsermayesinden pay alıyor, genellikle şirketin yönetim kurulunda da söz sahibi oluyor."
İlk icraat SMS Group
LABX’in Türkiye’deki çalışmalarının ilk örneği SMS Group olurken, Fuat Sami yurtdışından da melek yatırımcı desteği getireceklerini açıkladı. Sami şöyle konuştu: "Dünyada bu sistemle şirketleşmiş pek çok şirket bulunuyor, google, yahoo, facebook bunların en çok bilinenleri. LabX olarak biz de EBAN’a (European Business Angel Network-Avrupa Melek Yatırımcılar Organizasyonu) üye olduk. Böylece, girişimcilerimize yurtdışından da destek bulabileceğiz. Yurtdışında tek işi ’melek yatırımcı’ olan kişiler var, girişimci ile birlikte o da kazanıyor.