Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2015 15:02
İZMİR’deki Karabağlar Polis Merkezi’nde 2011 yılı Temmuz ayında gözaltına alınan Fevziye Cengiz’in dövülmesi olayında ’yeterince muayene etmeden rapor verdiği’ ileri sürülen Dr. A.K.’ya ’gerekli özen ve dikkati göstermediği, kurallara uymadığı’ gerekçesiyle, Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu 1066 lira ceza verdi.
Karakolda dövülen Fevziye Cengiz’in avukatı Hanife Yıldırım’ın olay günü Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde görevli nöbetçi Dr. A.K. ile karakolda bulunan polis memurları Ş.Ü. ve C.İ. hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcısı Murat Veysel Sular, hazırladığı iddianamede, Fevziye Cengiz’in polis merkezinde dövülmesinden sonra rapor için götürüldüğü Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde, görevli doktor A.K. tarafından muayene edildiğini, ancak, doktorun yeterince muayene etmeden şikayetçinin sağ kolunda ve yüzündeki, kırmızı ekimozların saptandığını belirtmekle yetindiğini kaydetti. Fevziye Cengiz’e aynı gün Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nde yapılan muayenede, vücudundaki ’darp ve cebir izlerinin ayrıntılı olarak tespit edildiği’ vurgulayarak, Dr. A.K.’ın ’görevi kötüye kullanma’ suçunu işlediğini iddia etti.
Karakoldaki darp görüntüleri gündemi uzun süre meşgul etmişti
Dava sürerken, Fevziye Cengiz’in avukatı Hanife Yıldırım, Dr. A.K.’ yı, müvekkiline yapılan ’işkenceyi’ raporunda belirtmediği iddiasıyla
İzmir Tabip Odası’na şikayet etti. 21 Kasım 2012’de İzmir Tabip Odası, doktor A.K. hakkında ’adli vakaların muayenesinde ve rapor tanziminde gerekli özeni göstermemek’ iddiasıyla soruşturma başlattı. İzmir Tabip Odası, ’uyarı’ cezası verdi. Avukat Hanife Yıldırım, İzmir Tabip Odası’nın verdiği ’Uyarı’ cezasının yetersiz olduğunu belirtip, Dr. A.K.’nın ’mesleksel bilgi ve becerilerini insan onuruna ters düşecek amaçlarla kullanmak, işkence yapmak, işkenceye katılmak veya işkence olarak nitelendirilebilecek işlem ve davranışlarda bulunmak, işkence bulgularının tespitinde gerçeğe aykırı rapor düzenlemekten, geçici olarak 15 günden 6 aya kadar meslekten alıkoyma’ cezası ile cezalandırılması istemiyle Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu’na başvurdu. Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu, Dr. İbrahim Tufan Ünal başkanlığında, Avukat Hanife Yıldırım’ın istemini inceledi. Kurul, oybirliği ile Dr. A.K.’ya İzmir Tabip Odası’nın verdiği ’uyarı’ cezasını yeterli bulmadı ve bu kararı bozdu. Bozma kararı üzerine tekrar toplanan İzmir Tabip Odası Onur Kurulu eski kararında direndi. Fevziye Cengiz’ in avukatı Hanife Yıldırım, yeniden Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu’na başvurdu. Dr. M. Sezai Berber başkanlığındaki Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu, Dr. A.K’nin, ’adli raporun düzenlenmesinde gerekli özen ve dikkati göstermediği, adli raporların düzenlenmesinde uyulması gereken kuralara uymadığı’ gerekçesiyle 6023 sayılı Yasanın 39. maddesi ve TTB Disiplin Yönetmenliği’nin 4/u maddesi uyarınca 1066 lira para cezasına çarptırdı. Dr. A.K.’nin karara 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemesi’nde itiraz yolunun açık olduğu hatırlatıldı.
Fevziye Cengiz’in avukatı Hanife Yıldırım, verilen cezanın bir öncekinden daha iyi olduğunu, bu tür olaylarda doktorların rapor verirken bundan böyle daha dikkatli davranacaklarına inandığını söyledi.
CEZA DAVASI SONUÇLANMIŞTIİzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 14’üncü duruşma sonunda mahkeme heyeti, Fevziye Cengiz’in görevli memura direnmeden beraatına, ’hakaret’ suçundan 442 gün karşılığı 8 bin 440 lira ceza verilerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, sanık polisler Tekin D. ve Nevzat A.’nın beraatına, Beyit S. ve Hakan Y.’ye oy çokluğuyla ’memurun zor kullanma yetkisini aşarak kasten yaralama’ suçundan 1 yıl 3’er ay hapis cezası verilmesine, cezanın ertelenmemesine karar vermişti.
Mahkemenin kadın üyelerinden Aysun Mutlu, sanık polislerin ’işkence’ suçundan cezalandırılması gerektiği yönünde karara şerh koymuştu. Bu davada 6 aydan 2 yıla kadar hapsi istenen Dr. A.K. beraat etmişti.