Güncelleme Tarihi:
IRAK’ta uzun pazarlıkların ardından tüm siyasi grupları içerecek şekilde 22 Aralık 2010’da kurulan ikinci Nuri El Maliki hükümeti çökmenin eşiğinde. Bugün başbakanlığın yanısıra savunma, içişleri ve ulusal güvenlik bakanlığını da üstlenen Maliki’nin ABD’nin çekilmesinin ardından “diktatörleştiği” iddialarıyla aralıkta başlayan krizde yeni bir aşamaya girildi. Şii Başbakanı boykota başlayan “laik” El Irakiye bloğu, 172 milletvekilinin imzasını toplayarak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye sundu ve böylece güven oylamasına giden yasal süreç başladı.
Bir Şii olan eski başbakan İyad Allavi’nin yanısıra Maliki ile ters düşen Sünni liderlerden Salih el Mutlak ve Türkiye’de bulunan Tarık el Haşimi’yi de içeren El Irakiye’nin gensoru girişimine Şii lider Mukteda el Sadr’ın desteği kilit önem taşıyor.
Kendisi “orta düzey” bir Şii din adamı olan Sadr’ın birçok destekçisinin itikatta bağlı olduğu Büyük Ayetullah Kazım Hayri, önceki gün verdiği fetvada, “Laiklerle beraber oy vermek caiz değildir” diyerek Maliki karşıtı Şiilere mesaj yollamıştı. Bu mesaja rağmen geri adım atmayan Sadr, Maliki’ye, “Yaptığın iyi işleri tamamlayıp halkın ve ortaklarının iyiliği için istifanı açıklamanı istiyoruz” diye seslendi. Hükümetin kritik ortaklarından milliyetçi eğilimli Ahrar cephesinin lideri olan Sadr’ın “iyi iş” derken, Maliki’nin kuzeydeki Kürtlere ve güneydeki Şii gruplara daha fazla özerklik verilmesine muhalefet etmesini kastettiği sanılıyor.
Bu arada dün sabah Bağdat’ın merkezindeki Şii Divanı Vakfı’na bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda en az 23 kişi öldü. Saldırı El Kaide izleri taşısa da, Sünni ve Şii liderler birbirlerini de “teröre destek vermekle” suçluyor.
Talabani karar verdi ama ağırdan alacak
MUHALİF liderler dün Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesel yönetiminin başkenti Erbil’de toplanarak durum değerlendirmesi yaptı. Toplantıya Allavi’nin yanısıra, bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ve Irak Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi de katıldı. AA’ya bilgi veren bir Kürt yetkili, bugüne kadar rengini belli etmeyen Devlet Başkanı Talabani’nin önceki gece bölgesel yönetimin başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştükten sonra tavrını netleştirdiğini, ancak “siyasi hesaplar nedeniyle durumu ağırdan aldığını” savunarak, gensoru sürecinin önümüzdeki hafta sonuna kadar sürebileceğini belirtti.