Güncelleme Tarihi:
Hakan GENCE
Oyun Fetret Devri’nin başladığı 1402’den çöküşüne kadarki döneme kadar Osmanlı İmparatorluğu’nu konu alıyor. Tabii bu kadar uzun bir süreyi kapsayan oyunun grafik çalışmaları ve yaratıcılık dönemi çok da kolay geçmiyor. Aslında fikir üç arkadaştan çıktı ama sonradan kurulan “Oyun Geliştirici Öğrenciler Grubu” sayesinde şu anda onlarca gönüllü en iyi oyunu yaratmak için çalışıyor.
Civilization Of Ottoman-Osmanlı Medeniyeti isimli oyunun kaderi bir arkadaş grubunun MSN sohbeti sırasında çizildi. “Bir oyun projesine girişebilir miyiz?” derken kendilerini kolları sıvayıp çalışır halde buldular. Önce oyunun temasına karar verildi.
Dünyadaki oyunların birçoğu tarihi olayları konu alıyor. Onlar da Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıllık tarihini bir çalışma haline getirmeye karar verdiler. Ama zaman içinde gereken alanlarda yeterli bilgi ve bütçeleri olmadığını kavradılar. Başka yetenekli insanlara ihtiyaç vardı. Ve ortaya gönüllülerden oluşan “Oyun Geliştirici Öğrenciler Grubu” çıktı. Resmi sitelerine “Sen de ekibe katıl” adında bir form ekleyerek başvurular almaya başladılar. Günlük ortalama 20-30 kişiden başvuru geldi. Yetkinlikleri uygun görülen 33 kişiyle yola devam edilme kararı alındı. Şimdi avukatından grafikerine kadar tamamı gönüllülerden oluşan bir ekip harıl harıl Osmanlı Uygarlığı oyunu için çalışıyor.
BİRLİĞİ SAĞLAYIP TAHTA GEÇİN
Oyunun konusuna gelince... Civilization Of Ottoman, gerçek zamanlı bir strateji oyunu. Multiplayer oynanabiliyor. Birçok farklı kullanıcı ister birbirine karşı, ister tek bir ordunun farklı kol komutanları olarak başka bir devlete karşı savaşıyor. Hikaye 1402’de Ankara Çubuk Ovası’nda Timur kuvvetlerine yenik düşen Beyazıd’ın oğulları Süleyman Çelebi ve Mehmet Çelebi’nin Sadrazam Candarli Ali Paşa ile kuşatmayı yararak kaçmasıyla başlıyor. Beyazıd’ın üçüncü oğlundansa haberimiz yok. Yapay zeka (yani bilgisayarınız) Süleyman Çelebi rolünde, bu karmaşık dönemde kardeş kavgasını bitirmek, beylikleri yeniden toplamak ve Osmanlının başına geçmek istiyor. Oyuncularsa Mehmet Çelebi rolünü üstleniyor. Amaç, Osmanlı’nın eski birliğini tekrar kurarak tahta geçmek.
PİYASAYA ÇIKMADAN KORSANI ÇIKTI
Oyunun yapım aşamasında öncelikle tasarlanacak karakterin tarihteki rolü, etkilediği sınıf ve giyim tarzları araştırıldı. Karakterlerin gerçek yaşamı hakkında detaylı bilgi toplandı. Modellemelerin ve grafiklerin gerçeğe en yakın şekilde olması için uğraşıldı. Oyunun müzikleri tamamen coğrafi olarak hazırlandı. Örneğin oyun sırasında Türkiye toprakları üzerinde Türk müzikleri duyulurken Afrika üzerinde Afrika motifli müzikler var. Ayrıca uçuş simülasyonlarından esinlenerek geliştirilen hava durumu söz konusu. Oyunu oynadığınız sırada bulunduğunuz bölgede gerçek hayatta kar yağıyorsa o an ekranınızda da kar yağmaya başlıyor.
Proje Müdürü Gürcan Serbest, daha piyasaya çıkmadan oyunun isminin popülaritesinden faydalananlar olduğunu söylüyor: “Kullanıcılara daha yapımı devam bir oyunun crack, serial, keygen adını verdiğimiz zararlı programcıkları dağıtılıyor. Bu programların virüs olma olasıkları çok yüksek. Çünkü oyunumuza ait hiçbir materyal henüz dağıtımda değil.”
KADERLERİNİ MOTOR BELİRLİYOR
Oyunda kader motoru ismi verilen bir teknoloji kullanılıyor. Proje Müdürü Gürcan Serbest bu teknolojinin çok yeni olduğunu söylüyor: “Bu aslında oyundaki her karakteri etkileyen bir teknoloji. Karakterlerin ömürleri kader motorununun belirlediği kadarıyla uzayıp kısalıyor. Ayrıca her bir karakterin sabah kahvaltısından çocuk sayısına kadar bütün özellikleri farklı.”
ÖĞRENME YETENEĞİ OLAN YAPAY ZEKA
Oyun aynı anda multiplayer olarak sekiz kişiyle oynanabiliyor. Stox adı verilen çoklu oyuncu oyun motoru sayesinde, yapay zeka arkadaşlarınızda oynarken yaptığınız savunmaları hafızasına kaydediyor. İleride size karşı bu bilgileri kullanarak size zekice karşılık atıyor.
INTERNET VE MARKETLERDE SATILACAK
Kasım 2010’da beta sürümü piyasaya çıkacak oyunun fiyatı 5 lira olacak. İsteyenler internet üzerinden parayı ödeyerek direkt oyunu bilgisayarlarına kuracak. Dileyenler teknoloji marketlerden satın alabilecek. Oyunun satışından elde edilecek gelir bu konuda yetenekli fakat imkanları olmayan gençler için Türkiye Oyun Geliştirme Atölyeleri kurmak için harcanacak.