'FETÖ elebaşının iadesi 5 ile 10 yılı bulabilir'

Güncelleme Tarihi:

FETÖ elebaşının iadesi 5 ile 10 yılı bulabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2016 14:10

TBMM Adalet Komisyonu üyesi, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesinin 5 yıl ile 10 yıl arasında bir süreyi bulabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Gülen'in iadesi için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile ABD'de temaslarda bulunan heyette yer alan Aldan, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

Aldan, Bozdağ'ın yanı sıra Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Komisyon Başkanvekili Hakkı Köylü, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ile birlikte ABD'de 3 gün süren temasları hakkında bilgi verdi. Türkiye ile ABD arasında suçluların iadesine ilişkin adli yardımlaşma anlaşması bulunduğuna işaret eden Aldan, ancak bir de ABD'nin kendi prosedürünün, iç hukuk yönteminin bulunduğunu belirtti.

Aldan, ABD Adalet Bakanlığının gerekli dosyaları inceleyip sulh ceza hakimliğine gönderdiğini, sulh ceza hakiminin incelemeyi yaptığını, bu arada tarafların avukatlarıyla gerekli girişimde bulunabildiğini anlattı. Aldan, bunun sonucunda kararın lehte ya da aleyhte çıkabildiğini ifade ederek, "İade ya da iade talebinin reddi yönünde karar çıkabiliyor. Bunlara karşı temyiz hakkı var.

Haberin Devamı

Temyiz hakkı da kullanabilir. İade süreci en az 5 yılı buluyor. Bu süreç, orada yaptığımız gözlemlerle 5 yıl ile 10 yıl arasında bir süre tutuyor. Mahkeme iade kararı verse, bu temyizden geçse bile son sözü ABD Dışişleri Bakanı söylüyor" diye konuştu.

Türkiye'deki uygulamanın farklı olduğuna dikkati çeken Aldan, Türkiye'de çok daha kısa sürede böyle bir iadenin gerçekleşebileceğini vurguladı. Geçici tutuklama talebinin iletildiğini aktaran Aldan, ABD Adalet Bakanlığının dosyayı henüz mahkemeye göndermediğini, geçici tutuklama kararının dosya mahkemeye gönderildikten sonra verilecek bir karar olduğunu söyledi. Bunun da süresinin sınırlı olduğuna işaret eden Aldan, sonsuza kadar bir tutuklama müessesenin olmadığını dile getirdi.

6 ÖZEL SAVCI

Aldan, ABD Adalet Bakanlığı'nın Türkiye'den ek bilgi istediğini, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da bu ek bilgilerin ulaştırıldığını ya da ulaştırılacağını söylediğini anlattı. Kendilerine verilen bilgiye göre, Türkiye'nin gönderdiği bilgiler ve belgeler için görevlendirilen 6 özel savcının titizlikle inceleme yaptığını kaydeden Ömer Süha Aldan, "Adalet Bakanlığında bunlar bekliyor. İlk inceleme tamamlanmış, Türkiye'den ek bilgi istenmiş. O ek bilgiler gönderilecek. Daha sonra mahkemeye sevk edilecek" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!