Güncelleme Tarihi:
Kendilerine bağlı okulların ‘irtica yuvası’ gibi gösterilmesinden rahatsız olan Fethullah Gülen, bu okulları Milli Eğitim Bakanlığı'na devretmeye hazırlanıyor. Gülen'in, bu yöndeki kararı bugün Hükümet'e ve ilgili kuruluşlara bildirmesi bekleniyor.
Cemaat lideri Fethullah Gülen, kendisine yakın kişilerin açtığı bütün okulları Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) devretmeye hazır olduğunu açıkladı. ‘Fethullah Hoca’ olarak da tanınan Gülen'in bu kararı almasında, okulların, bazı kişiler tarafından ‘irtica yuvası’ gibi gösterilmesinden duyduğu rahatsızlığın etkili olduğu öğrenildi.
Türkiye'nin yanı sıra Belçika'dan Malezya'ya kadar Gülen ve yakınlarına bağlı olarak faaliyet gösteren 1000'in üzerinde okul, yurt, dershane ve öğrenci evi bulunuyor.
Gülen'in, kararını bugün hükümete ve ilgili kuruluşlara iletmesi bekleniyor. Gülen'e çok yakın bir kişi Hürriyet'e, ‘‘Hükümet istediği takdirde, yurtiçi ve dışındaki 300'e yakın okulu bakanlığa devrederiz’’ dedi. Fetullah Hoca kararını, önceki gün biraraya geldiği yakınlarına, ‘‘Bu okulları açan arkadaşlarımız, bir fedakarlık yaparak, okulları devreder mi?’’ sorusunu sordu. Okulları açan ve finanse eden kişilerden ‘‘evet’’ cevabı gelince, karar dün yürürlüğe konuldu.
Özellikle Türk Cumhuriyetleri'nde büyük bir eğitim ordusuna sahip olan Fethullah Hoca yandaşlarının, örneğin Özbekistan'da 3 bini aşkın öğrenciye eğitim veren 17 eğitim kurumu var. Türkmenistan'da ise Fethullahçılar'ın 300'e yakın öğrencisi olan bir üniversitesi, 3 bine yakın öğrencisi olan 13 lisesi bulunuyor.
Gülen ve yakınlarının kontrolündeki okulların yönetimi, Çağ Öğretim İşletmeleri adlı bir anonim şirket tarafından yürütülüyor. Özel Fatih Eğitim Kurumları ismi altında çok sayıda ilk ve orta öğretim kurumu faaliyet gösteriyor.
Fethullah Gülen'in yurt dışındaki eğitim faaliyetleri devlet tarafından da destekleniyor. Örneğin geçen mart ayında da Hoca yandaşlarının Bangladeş'te hizmete soktukları ‘Uluslararası Ümit Okulu’nu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel açmıştı. Fethullah Hoca cemaaati önümüzdeki günlerde Belçika'da da bir okul açmaya hazırlanıyor. Yurtdışındaki okullar arasında Rusya, Doğu Avrupa ülkeleri, ABD, Malezya ve Kamboçya gibi ülkeler dahil olmak üzere 200 civarında okul bulunuyor.
Önemli bir medya gücüne de sahip olan Fethullah Hoca'nın kontrolünde olan yayın kuruluşları arasında Zaman Gazetesi, Samanyolu Televizyonu, Burç FM, Sızıntı ve Yeni Umut isimli dergiler bulunuyor.
Şampiyon öğrencilerin okulları
ÖSS ve ÖYS sınavlarının yanı sıra matematik olimpiyatlarında şampiyonlar çıkaran yurtiçindeki okullardan bazıları şunlar:
İstanbul: FEM Dersaneleri, ANAFEM Dersaneleri, Fatih Koleji, Fatih Özel Fen Lisesi, Fatih Üniversitesi, Özel Yavuz Selim İlkokulu.
Ankara: Samanyolu Erkek Lisesi.
İzmir: Özel Yamanlar Eğitim Kurumu (ilköğretim ve lise zinciri), çok sayıda yurt ve dershane.
Bursa: Özel Nilüfer Lisesi.
Balıkesir: Özel Fırat Lisesi.
Manisa: Körfez Dershanesi, Özel Şehzade Mehmet Lisesi, Özel Körfez İlköğretim Okulu.
Uşak: Özel Üftade Lisesi ve Uzem Dershanesi.
Van: Özel Serhat İlkokulu, Özel Halime Hatun Kız Koleji, Özel Serhat Fen Lisesi.