Güncelleme Tarihi:
Gülen'in yeşil pasaport almasının yasal dayanağı olan 07 Kasım 1990 tarih ve 39548 sayılı yazının içeriğinin Gülen'in özlük dosyasının muhtevasına uymadığı ve gerçeği yansıtmadığı Diyanet İşleri Başkanlığınca tespit edildi. Müfettişlerce yapılan inceleme neticesinde Gülen'in 5682 sayılı Pasaport Kanununun Ek-4'üncü maddesine göre yeşil pasaport alması şeklindeki idari işlemin baştan itibaren yok hükmünde olduğu, bu nedenle Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığınca ilgilinin zaten yok hükmünde olan pasaportunun iptali ile ilgili gerekli işlemlerin yapılması gerektiği kanaatine varıldı. Bu nedenle ilgilinin yeşil pasaportunun Erzurum Valiliğince iptal edildiği öğrenildi.
"ÖZLÜK DOSYASI İNCELENDİ"
Diyanet İşleri Başkanlı tarafından Gülen'in özlük dosyasında yapılan incelemede; bahse konu yazının dosyada bulunması gereken paraflı nüshasının bulunmadığı 18 Mart 2014 tarihinde tutanak altına alındı. 1990 yılına ait giden evrak kayıt defterinin 682'nci sayfasında yapılan incelemede evrak kayıt, sayı ve tarihinin doğru olduğu ancak ilgi (c) sayılı yazı ile gönderilen evrakın içeriğinin Gülen'in özlük dosyası içeriğine uymadığı ve gerçeği yansıtmadığının anlaşıldığı belirtildi.
İncelemeyle ilgili, "Çanakkale İl Müftülüğünde vaiz olarak görev yapmaktayken 20 Mart 1981'de istifaen görevinden ayrılan Fethullah Gülen'in istifa ettiği tarih itibariyle kadrosunun 6, müktesep derecesinin 6, kademesinin 7 olduğu, emsallerinin ise 11 Nisan 1981'de Resmi Gazete'de yayımlanan 15/04/1989-366 sayılı KHK ile yürürlüğe giren gösterge tablosunda 6. derece 7. kademenin gösterge karşılığı olan 4. derecenin 1. kademesine tekabül ettiğinden ilgilinin o günkü durumunun 5682 sayılı Pasaport Kanununun Ek-4'üncü maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir" değerlendirmesinde bulunuldu.
PERSONEL HAKKINDA SORUŞMAYA YOK
Resmi kayıtlarda görülen ve o tarihlerde 5682 sayılı Pasaport Kanununun Ek-4'üncü maddesine göre hususi damgalı pasaport alan Diyanet İşleri Başkanlığının emekli personelinin örnek pasaport dosyalarındaki resmi yazılarla aynı yetkili kişi tarafından imzalanan resmi yazıya göre işlem yaptıkları belirlenen personel hakkında soruşturma yapılmasına gerek olmadığına karar verildi.
PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Fethullah Gülen'in yeşil pasaportu, Erzurum Valiliği tarafından iptal edildi.
Gülen halen ABD'de ikamet ediyor.
Peki, yeşil pasaportu iptal edilen Gülen, ne yapacak?
PASAPORTU EN YAKIN TEMSİLCİLİĞE TESLİM ETMELİ
Gülen'in pasaportu iptal edilir edilmez, bu bilgi merkezi polis bilgisayar sistemine girilecek. Böylece Gülen'in bu pasaportu herhangi bir seyahatinde kullanması mümkün olmayacak.
Gülen'in ise, iptal edilen pasaportunu en yakın Türkiye temsilciliğine teslim etmesi gerekiyor. Kendisi ABD'de olduğundan, en yakın Türkiye Başkonsolosluğu'na pasaportun iadesi gerekiyor.
NORMAL PASAPORT ALABİLECEK
Gülen, iptal edilen pasaportunu teslim ederken, normal (umuma mahsus) pasaport için de başvuruda bulunabilecek. Normal pasaport için gerekli evraklarını teslim ettiği takdirde, Türk vatandaşı olması ve kanun dışı bir durumunun bulunmaması nedeniyle, kendisine normal pasaport verilecek. Normal pasaportunu yine ABD'deki ikametgahına en yakın Türkiye temsilciliğinden alabilecek.
ABD YEŞİL PASAPORTA DA VİZE UYGULUYOR
Gülen'in yeşil pasaportunun iptal edilmesi, kendisinin ABD'de bulunması konusundaki durumunu ise etkilemiyor.
Çünkü ABD, vatandaşların kullandığı normal (bordo), üst düzey devlet memurlarına verilen yeşil, devlet göreviyle yurtdışına çıkanlara verilen gri ya da diplomat ve milletvekillerine verilen diplomatik pasaport olsun, tüm Türkiye Cumhuriyetleri vatandaşlarına vize uyguluyor.
Yani Fethullah Gülen, yeşil pasaport taşımasına rağmen, ABD'ye, Amerikan makamları tarafından verilen geçerli bir vize ile gitti.
Amerikan kanunlarına göre, ABD vizesinde önemli olan, üzerinde yazan geçerlilik tarihi ve türü. Yani kişinin pasaportu, pasaportunu tipi değil, pasaporttaki Amerikan vizesi üzerindeki tip ve tarih önemli.
Yani bir Türk vatandaşı, pasaport süresi sona erse bile, ABD'deki vize süresi sona erene kadar bu ülkede kalabiliyor.
ABD vize süresi sona ermeden, kişinin pasaport süresi biterse, pasaportu iptal ediliyor. Ancak vizesi iptal olmuyor.
Vize, üzerindeki geçerlilik tarihinin sonuna kadar, yeni bir pasaportla da kullanılabiliyor.
"DİYANET'TEN HİÇ YEŞİL PASAPORT YAZISI GİTMEDİ"
Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, ilkokul mezunu birinin yeşil pasaport alamayacağını belirtirken, Fettullah Gülen'in 1981 yılında 6/7 kadrosunda iken, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek imamlıktan istifa ettiğini belirttiler. Diyanet yetkilileri, bir kişinin yeşil pasaport alabilmesi için çalıştığı kurumun Emniyet'e yazı yazması gerektiğine dikkat çekerek, "Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bugüne kadar Gülen için Emniyet'e yeşil pasaport almak üzere herhangi bir yazı gönderilmedi. Arşivlerimizde böyle bir yazı yok. Bugüne kadar bizden verilen tek yazı, 6/7 kadrolu olarak Diyanet'ten istifa ettiği bilgisini içeren yazıdır. İlkokul mezunu olmasına ve kurumdan yazı gitmemesine rağmen nasıl yeşil pasaport aldığını bilmiyoruz" dediler.
İMAMLAR NE ZAMAN YEŞİL PASAPORT ALABİLİR?
İmamlar da 657 sayılı Devlet Memurları Yasası kapsamında görev yaptıklarından, yeşil pasaport alabilmeleri için 3.dereceye inmeleri gerekiyor.
İmam Hatip Lisesi Mezunu bir imam, göreve 12/1 kadro derecesiyle başlıyor. İlahiyat Fakültesi Mezunlarının başlangıç kadrosu ise 9/1 oluyor. Tüm memur, mezuniyetlerine bakılmaksızın her yıl için 1 kademe; 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerliyorlar.
Bu durumda yeni göreve başlayan lise mezunu bir imam, herhangi bir kademe/derece ilerleme cezası almamış ise ancak 27 yıllık imamlığının ardından 3.dereceye inme hakkı kazanıyor. İlahiyat mezunu bir imam ise ancak 18 yılda yeşil pasaport alabiliyor.