Güncelleme Tarihi:
Pazar günü Ölüdeniz açıklarında meydana gelen Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde hissedilen 6 büyüklüğündeki deprem ardından meydana gelen çok sayıda artçı sarsıntı, halkı tedirgin etti. Son olarak internet ve cep telefonlarıyla yayılan “deniz suyu 50 metre çekildi, tsunami olacak” söylentisi bu sabaha karşı halkın paniğe kapılmasına neden oldu. Fethiye’ye bağlı Kumluova ile Karadere Beldesi’nde oturanlar evlerini boşaltarak 3 kilometre uzaklaktaki dağlık alana çıktı. Traktör römorkları ve minibüsleri dolduran çok sayıda kişi sabahın ilk saatlerine kadar tedirgin bir bekleyiş içerisine girdi.
TSUNAMİ SÖYLENTİSİ YÜZÜNDEN BÖYLE KAÇIYORLAR / Foto Galeri
Ailesini aracıyla tepelik alana getirerek bekleyen İlyas Işıklı, "Eşime gece yarısı tsunami olacak diye telefon gelmiş. Bana söyleyince ailemi alıp evden çıktım" dedi. Söylenti nedeniyle çok kortuklarını belirten Ayşe Kurt ise, "Yakınlarımız telefonla arayıp tsunami olacağını söylediler. Kendimizi herkes gibi tepeye zor attık" dedi.
DEMRE’DE KARAYOLU KAPANDI
Antalya’nın Demre İlçesi’nde de tsunami söylentisinin yayılmasıyla birlikte halk sokağa döküldü. Özellikle sahil şeridinde oturanlar evlerini boşaltarak Kaş-Demre Karayoluna çıktı. Polis ve jandarma ekipleri trafiğe kapanan yolda bulunanları sakinleştirmek ve evlerine göndermek için çaba harcadı. Havanın aydınlanmasının ardından sakinleşenlerden bir bölümü uyarıları dikkate alarak evlerine döndü. Söylentinin etkisinde kalan bazı aileler yüksek alanlarda bekleyişe devam etti.
'DENİZDE MEYDANA GELEN ÇEKİLME NORMAL'
Fethiye'de Karadere Belediye Başkanı Yakup Otgöz, gece saatlerinde vatandaşlar arasında denizde 50 metre çekilme olduğu ve tsunami olacağı şeklinde haberler yayıldığını söyledi.
Vatandaşların söylenti üzerine boş yere evlerini boşalttığını ifade eden Otgöz, “Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız deprem, insanlarda ister istemez korku yaşatıyor. Vatandaşlarımızdan söylentiler nedeniyle panik yapmamalarını istiyorum. Denizde meydana gelen çekilme de normal, yılın değişik zamanlarında olabiliyor” dedi.
Kumluova Belediye Başkan Vekili Yılmaz Evcil ise tsunami olacağına inanan insanların panik halinde yüksek kesimlere çıktığını ve geceyi burada geçirdiklerini ifade ederek, sabah olduğunda denizdeki çekilmenin 50 metre olmadığını öğrenen insanların evlerine döndüklerini söyledi.
HER YIL DEFALARCA ÇEKİLME OLUYOR
Karadere beldesinde Özlen Plajı'ndaki bir turizm işletmesinde görevli Durmuş Büyükağaç, uzun yıllardır bölgede yaşadığını belirterek, denizde zaman zaman 1 ile 2 metre arasında çekilme olabildiğini dile getirdi.
Büyükağaç, havanın rüzgarlı olmadığı günlerde dalga oluşmadığı için su seviyesinin normalden az göründüğünü anlatarak, “Deniz çekilmesi normal bir durum. İnsanlar boş yere panik yapıyorlar. Bu olaylar bizim gibi turizme hizmet veren işletmelere de zarar veriyor” diye konuştu.
UZMANLARDAN VATANDAŞLARA ÇAĞRI: EVİNİZE DÖNÜN, PANİĞE GEREK YOK
Kandilli Rasathanesi Tsunami İzleme Merkezi ve Hürriyet Dünyası'na açıklama yapan deprem uzmanları 'tsunami olacak' söylentisinin gerçeği yansıtmadığını belirtti ve vatandaşlara evlerine dönmeleri çağrısında bulundu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gül, 11 Haziran'da yaptığı basın toplantısında 'Bölgede tsunami olabileceğinin belgelendiğini' söylemişti. Gül'ün açıklamalarının ardından bölgede tsunami olabileceği iddiası tartışılmaya başlanmıştı.
FETHİYE’DE TSUNAMİ RİSKİ YOK
Fethiye Belediyesi Afet İşleri Sorumlusu Jeoloji Mühendisi Sadi Çidem, tsunami olacak iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Fethiye’nin Kumluova ve Karadere beldelerinde oturanların tsunami korkusuyla geceyi dağ ve tepelerde geçirdiğini hatırlatan Çidem, "Tsunami, 'derin dalga' anlamına gelir. Bir bölgede 'tsunami' olması için önce deprem olmalı. Fethiye’de meydana gelen 6 şiddetindeki depremin üzerinden 4 gün geçti. Eğer bölgede tsunami olsaydı, dalgalar depremin ardından 15-20 dakika içinde kıyıya ulaşırdı" dedi.
Fethiye’de 'tsunami' riskine karşı 2004 yılında kapsamlı araştırma yaptılarını hatırlatan Çiğdem, şöyle dedi: "Yapılan araştırmada görüldü ki, Fethiye merkezde hiç tsunami riski yok. Açık denize bakan Kumluova ve Karadere beldelerindeki risk sadece yüzde 15 olarak tespit edildi. Bunlar da çok küçük değerlerdir. Üstelik tsunami oluşması için meydana gelecek depremin 6.5 şiddetini geçmesi gerekiyor. Fethiye’deki depremde tsunamiye neden olacak hiçbir koşul oluşmadı. Karadere ve Kumluova’da meydana gelen deniz çekilmesi, gel git olayı olabilir."
Halkın bu tarz söylentilere itibar etmemesi gerektiğini vurgulayan Çiğdem, özellikle sosyal paylaşım sitelerinde bu tarz asılsız ifadelerin kullanıldığını belirtti. Bu söylentilerde kasıt arar noktaya geldiklerini anlatan Çidem, Türkiye’nin önemli turizm merkezleri arasında yer alan Fethiye’de panik havası yaratmanın kimseye fayda getirmeyeceğini kaydetti.