Festivalsiz kalmayın

Güncelleme Tarihi:

Festivalsiz kalmayın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2001 01:54

11. Akbank Caz Festivali ekonomik kriz, savaş, anayasa değişikliği tartışmaları filan dinlemiyor, devam ediyor. İyi ki de dinlemiyor. Yoksa Festival sayesinde Türkiye'ye gelecek olan UFO, Giora Feidman, Ömer Faruk Tekbilek ve John Scofield gibi isimleri dinlemekten mahrum kalacaktık.

Eğer izleme fırsatı bulursanız 4 Ekim'de başlayıp 13 Ekim'e kadar devam edecek bu Festival hayatınıza lezzet katacak.

Öncelikle hemen belirtelim; 11. Akbank Caz Festivali küçük ama işlevli bir festival. İçinde neşeli sürprizler barındıran program sadece pürist cazseverleri değil, caza komşu müzik türlerine gönül indirenleri de mutlu edecek nitelikte. Birazdan isimleri saymaya başlayıp tafsilatlı bilgi vermeye başlayınca ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

Festival'in programı Amerika'daki 11 Eylül dehşetinin yaşandığı günlere denk geldi ama önemli bir fire vermedi Festival. Sadece son zamanların en serin caz şarkıcılarından Patricia Barber gelmekten vazgeçti, onun yerine Giora Feidman sahne alacak. Festival yetkilileri Barber'ın kişisel sebeplerden dolayı gelemediğini söylüyor.

Türk müzisyenlere de yer veren ve organizasyonunu Pozitif'in üstlendiği Festival, blues'un köklerinden trip-hop'a acid jazz'dan Sufi ritimlerine kadar her telden çalıyor. Festival'in ana üssü Cemal Reşit Rey Konser Salonu. Ama Babylon ve Maslak Venue, Ankara'da da Hiltonsa Oteli ve ODTÜ Konferans Salonu'nda da konser izlenebilecek.

Caza bütün kalbinizle takık durumdaysanız ve yalnız kulaklarınız değil zihniniz de şenlensin istiyorsanız bu Festival çerçevesinde seminerlere katılıp, film gösterileri de izleyebileceksiniz. Seminerler Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampüsü'nde (0212 216 22 22), film gösterimleriyse Aksanat'ta (0212 252 35 00) gerçekleşecek. Her iki etkinlik de önceden rezervasyon yaptırmak şartıyla ücretsiz.

4 Ekim 22.00'de Babylon'daki Wibutee konseriyle açılacak olan fevsitvalin biletleri 5-15 milyon TL arasında değişiyor. Biletleri İstanbul'dn CRR Konser Salonu ve Babylon gişeleriyle Biletix'ten (0216 454 15 55), Ankara'da Vakkorama Kızılay, Dost Music Center ve Migros Mağazaları'ndan temin edebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz şu adresi ziyaret etmekte fayda var: www.akbankcaz.com

Festivalin diğer konuklarıysa şöyle: Japonyalı duty-free funk yapan grup UFO (United Future Organisation), klasik caz yapan Jerri Brown Quartet, İstanbul'un önde gelen elektronik ve caz müzisyenlerini bünyesinde buluşturan Jazzistance, big band geleneğini sürdüren Joseph Bowie's Defunkt, cazı drum'n'bass ile kaynaştıran Eric Truffaz&İlhan Erşahin Project, cazın serbest bölgelerinde gezinen Kenny Wheeler Quartet, tamamen akustik enstrümanlardan oluşan Oğuz Büyükberber Quintet ‘‘Velvele’’, saksofonun başrol oynadığı Charles Lloyd Quartet, Türkiyeli caz emektarları İmer Demirer&Tuna Ötenel Quartet, eklektik bir grup olan Don Byron Quintet, Afro-cuban geleneğinden Omar Sosa Septet, günümüzün en önemli caz gitaristlerinden biri olan John Scofield ve saz arkadaşları, davul sihirbazı Bobby Previte ve ‘‘Bump The Renaissance Band’’ ve son olarak The Secret Tribe ile Mercan Dede.

BİZİM FAVORİLERİMİZ

GIORA FEIDMAN TRIO


11 Ekim akşamı CRR Konser Salonu'nda günümüzün en önemli klarinet virtüözlerinden Giora Feidman ve triosunda yer alan Guido Jaeger (gitar) ve Jens Uwe Popp (kontrbas) sahne alacak. Giora Feidman Trio, Klezmer stili caz, swing ve blues ile zenginleşen olağandışı repertuvarları ile klasik müziğin Rossini, Bernstein, Rodrigo'dan Gershwin'lere uzanan ufkunu dinleyicilere sunacak. Klezmer'in daha çok Doğu Avrupa Yahudileri'ne özgü bir müzik olduğunu belirtelim. Arjantin doğumlu büyük usta Feidman, müziğe on sekiz yaşında başladı, yirmisinde şef Paul Kletzki'nin daveti üzerine İsrail Filarmoni Orkestrası'na katıldı. Feidman'ı Schindler'in Listesi filminde yaptığı unutulmaz klarinet soloyla da hatırlayabilirsiniz.

ÖMER FARUK TEKBİLEK

Dışarıda yere göğe konulamayan ama bizim buralarda yeni keşfedilen Ömer Faruk Tekbilek, Türkiye'deki ilk konserini 11 Ekim'de (Giora Fedman konseri öncesi) CRR'de verecek. Bağlama, ney, kaval ve zurnada olduğu kadar darbuka ve klavyeli çalgılarda da ustalığını kanıtlamış bir müzisyen olan Ömer Faruk Tekbilek Amerika'da yaşıyor. Ofra Haza, Trilok Gurtu, Nusret Fatih Ali Han, Noa, Don Cherry, Karl Berger, Ginger Baker ve Simon Shaheen gibi pek çok tanınmış isimle kayıt yaptı. Yapımcı/gitarist Brian Keane ile ‘‘Süleyman The Magnificent’’ filminin müzik çalışmaları sırasında tanıştı. İkili ‘‘Fire Dance’’ ve ‘‘Beyond The Sky’’ albümlerine imza attı. Tekbilek'e İstanbul'daki konserde Murat Tekbilek (vurmalı çalgılar), Emmanuel Mann (bas), Shai Bachar (tuşlu çalgılar) ve Ahmet Tekbilek (vurmalı çalgılar) eşlik edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!