Festivalde sansür

Güncelleme Tarihi:

Festivalde sansür
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2006 11:39

Romanya'nın Tony Bulandra Tiyatrosu’nun Trabzon'da sergilediği ‘Bakkhalar’ adlı oyunda sansür uygulandı.Orjinalinde oyuncuların çıplak olarak oynadığı oyun, grubun lideri olan Tiyatro Müdürü ikna edilirken oyunu giysilerle oynaması sağlanırken izleyicilere oyun öncesinde anonsla bilgi verildi.

Haberin Devamı

Bu yıl 7’incisi düzenlenen ‘Karadenize Kıyısı olan Ülkeler Tiyatro Festivali’nin konuk ekiplerinden Romanya'dan gelen ekiple oyun öncesi sıkıntı yaşandı. Tony Bulandra Tiyatrosu tarafından modern bakış açısıyla sergilenen, ‘Bakkhalar’ adlı oyunun orjinalinde çıplak olarak sahneye çıkan oyuncular, oyunu Trabzon’da aslına uygun oynamak isteyince kriz çıktı.

Konuk Tiyatro Müdürü Liviu Cheloıu, sanatçıların oyunun orjinalindeki gibi çıplak olarak oynamalarında ısrar etti. Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Kadri Özcan’ın, çabaları sonucu Cheloıu ve diğer, sanatçılar bu bölümü elbiseli oynamak için ikna edildi. Haluk Ongan Sahnesi’de, oyun oynanmadan önce izleyicilere oyunun orjinalinde sanatçıların çıplak olarak oynadığı açıklaması yapıldı.

Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Kadri Özcan, festivale katılan her ülkenin sergileyeceği oyunlarının CD’lerini izlediklerini ve yönetmenleriyle görüştüklerini söyledi.

Özcan, Romen ekibinin sergileyeceği oyunun orjinalinde sanatçıların çıplak olarak sahne aldıklarını bildiklerini belirterek, şöyle dedi: “Yönetmen Mihai Maniuttu ile 3 ay öncesinden görüşerek, yazışmıştık. Kendisine Trabzon’da sergileyecekleri oyunda oyuncuların çıplak olarak sahne almalarının uygun olmayacağını ilettik. Herkesin kendisine göre çıplaklık anlayışı var.

Festivalde sansür
Topluluk, Euripides'in Bakkhalar adlı oyununu orijinalinde çıplak olarak sahneliyor.

Haberin Devamı

Yönetmen Maniuttu, bizi anlayışla karşılayarak anlatmak istediğini çıplaklık olmadan anlatabileceğini söyleyerek bizi anlayışla karşıladı. Yönetmen Trabzon’a gelmeyince, tiyatro müdürleri başta zorluk çıkardı. Fakat durumu anlatınca ikna oldu. Hatta oyun bittikten sonra bizden özür dileyerek, ‘Keşke izleyiciye açıklama yapmasaydık. Anlatmak istediğimizi çıplaklık olmadan da anlattık’ dedi.

Festival çok güzel geçiyor. Ufak tefek aksilikler festivalin güzelliğine gölge düşürmüyor.”

Haberin Devamı

Euripides’in ‘Bakkhalar’ adlı oyununda, Dionysos’un tanrısallığını kabul etmeyen Theabai Kralı Pentheus, Dionysos tarafından cezalandırılıyor. Senaryoya göre, Dionysos şarap içirerek Theabai’nin kadınlarını büyüleyip kendi korosuna katıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!