Güncelleme Tarihi:
İSVİÇRE’de geçtiğimiz çarşamba günü başlayan ve beş gün süren Basel Sanat Fuarı’nda (Art Basel) Türk tablosu büyük ilgi gördü. 36 ülkeden 300 galerinin katıldığı fuara Türkiye’den Murat Pilevneli’nin sahibi olduğu Galerist katıldı. Türk ve yabancı sanatçıların 70 eserinin sergilendiği Galerist standının hemen girişine asılan ve Taner Ceylan’ın “fesli iki erkeğin aşkını” anlatan “1923” adlı resmine İsviçre medyası da geniş yer verdi. Galerist standında ayrıca, Anton Hennig, Sarkis, Erinç Seymen, Haluk Akakçe, Elif Uras, Youssef Habil, Evren Tekinoktay, Seza Paker, Mustafa Hulusi ve Metal Klinik’in de eserleri sergiledi. Geçen yıl da fuara katılan Galerist sanat galerisi ağırlıklı olarak homoseksüelliği anlatan eserleri sergilemişti.
Kara çarşaflı performans
Bu yıl fuara 36 ülkeden 300 galeri katıldı. Fuara katılan galerilerin 72’si ABD’den 53’ü Almanya’dan ve 32’si İsviçre’den seçildi.
Art Basel’in yanı sıra kurulan Scope’a ise Türkiye’den Galeri x-ist ve Pi Art Works katıldı. Galeri x-ist Nuri Kuzucan ve Ansen Atilla’nın eserlerini sergilerken, Pi Art Works de fuara Botella, Gülay Semercioğlu ve Mustafa Horasan ile katıldı.
Fotoğraf sanatçısı Mehmet Günyeli ise eserlerini Galerie Frank Pages standında sergiledi.
Art Basel’in bir diğer yan etkinliği Volta’da ise Rodeo Sanat Galerisi yer aldı.
Performans sanatçısı Nezaket Ekici de bağımsız olarak katıldığı fuarda, ayaklarından tavana asılı kara çarşaflı performansı ile ilgi gördü.
m Selma Güven STROPPEL
100 ülke müziğe doydu
İLKİ 1982 yılında Fransa Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen Müzik Festivali -fête de la musique- bu yıl da yaz mevsiminin ilk günü olarak kabul edilen ve Kuzey Yarımküre’de günlerin kısalmaya başladığı 21 Haziran günü gerçekleşti. Fransa’nın öncülüğünde Fransa’da başlayıp zamanla Avrupa’da ve dünyada 100 ülkeye kadar yayılan müzik gününe katılanlar 24 saat boyunca aralıksız müzik ziyafeti yaşadı.
Her çeşit müziğin sevenleriyle buluşmasına olanak veren festivalde, profesyonel grupların yanı sıra amatör gruplar da yerlerini aldı. Arabalardan, evlerden, ağaçlardan ama özellikle sokaklardan müziğin eksik olmadığı festivali kutlayan ülkeler arasında İngiltere, Belçika, ABD, Yunanistan gibi ülkeler de var. ? DIŞ HABERLER
Türkiye’de bugün kutlanacak
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı da bu yıl 21 Haziran’ı Dünya Müzik Günü olarak kutlayacaktı ancak terör saldırıları nedeniyle etkinlik bugüne ertelendi. İstanbul’un farklı iskelelerinde ve vapur seferlerinde devam edecek konser ve dinletiler, İstanbulluları cazdan Türk Halk Müziği’ne, Klasik Batı Müziği’nden Balkan ezgilerine, eski İstanbul eğlencesi Laterna’dan Türk Sanat Müziği’ne uzanan renkli bir programla İstanbullulara yolculuklarında eşlik edecek.Sabah 10.00’da Kabataş İskelesi’nde Laterna dinletisiyle başlayacak olan etkinlikler gün boyu sürüp, saat 21.00’de Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleşecek 2010 Avrupa Kültür Başkentleri’nin en renkli ortak projelerinden biri olan “Karawane Orkestrası” konseriyle bitecek.
Aya İrini’de Latin ezgileri
ULUSLARARASI İstanbul Müzik Festivali kapsamında, bu akşam saat 20.00’de Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde yer alan Çinili Köşk’te gerçekleşeceği duyurulan gitar virtüözü Alexander-Sergei Ramírez ile keman ustası Latica Honda-Rosenberg’un konseri beklenen sağanak yağış dolayısıyla Aya İrini Müzesi’ne alındı. Konser, mekân değişikliğinden gecikmeli haberdar olacak seyirciler için, saat 20.30’da başlayacak.
Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek gecede kuşaklarının önde gelen temsilcilerinden gitar virtüözü Alexander-Sergei Ramírez ile keman ustası Latica Honda-Rosenberg Latin tınıları içeren konser programlarıyla dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşatacak.
Latica Honda-Rosenberg, Salzburg, Gstaad gibi prestijli festivallerde konserler verdi ve Berlin Filarmoni ve Çek Filarmoni gibi çok önemli orkestralarla çalıştı. Aldığı ödüllerle kendini tüm dünyada kabul ettirmiş gitar virtüözü Alexander-Sergei Ramírez ise Anne-Sofie von Otter, Renaud Capuçon ve Daniel Hope gibi solistlerle çalışmalar yapıyor.
Çizgi filmde yüzde yirmi yerli kotası
Umut ERDEM / ANKARA
RTÜK, yeni yasa tasarısıyla çizgi filmlere de el atmaya hazırlanıyor. Tasarıda televizyon kanallarında çizgi filmlere yüzde 20 yerli yapım kotası koyduklarını belirten RTÜK Başkanı Davut Dursun, “Bu çizgi film sektörünün gelişimine ve çocukların ulusal kültürün değerleriyle yetişmesine katkıda bulunabilecek” dedi.
TBMM Kayıp ve Mağdur Çocuklar Araştırma Komisyonu’na bilgi veren RTÜK Başkanı Davut Dursun, Milli Eğitim Bakanlığı psikologlarından Mustafa Soyutürk’ün, “RTÜK’ün televizyon kanallarına yerli çizgi filmler yayınlanması için yaptırımı olabilir mi?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Hayır, olamaz. ‘Milli Eğitim Bakanlığı niye yapmıyor bunları?’ diye sormak lazım. Bununla ilgili tasarımızda küçük bir düzenlememiz var. Çizgi filmlerle ilgili yeni tasarı kabul edilirse yüzde 20 yerli yapım olması şartı koşuyoruz. Bu aynı zamanda çizgi film sektörünün gelişimine, çocuklarımızın ulusal kültürün değerleriyle yetişmesine katkıda bulunabilecek diye düşünüyoruz. Bu kota eğer yasalaşırsa olumlu katkıda bulunur diye bir beklentimiz var.”