Feshane fuarı deneyecek

Güncelleme Tarihi:

Feshane fuarı deneyecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Festival merkezi olarak başarı kazanamayan Feshane'ye yeni işlevler yüklendi. Burası artık fuar merkezi oldu. Dükkanlar azaltıldı. Ayrıca bütün turist otobüsleri için bir merkez haline getirilecek.

Haliç'teki Feshane Sarayı, bir festival merkezi olarak başarılı bir biçimde işletilemeyince yenilendi. Bu hafta halka kapatılan Feshane'nin adı Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi olarak değiştirildi.

Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Feshane Festival Sarayı Oditorium adlı bir şirket tarafından işletiliyordu. Burada bir el sanatları çarşısı açılmış, festivaller düzenlenmesi planlanmıştı. 5 Ekim 1999'da açılan Feshane'de o günden beri birkaç festival düzenlendiği halde çok büyük olan mekan gerektiği gibi kullanılamadı. Dev sergi salonu boş kaldı. El Sanatları Çarşısı'ndaki dükkanlar iş yapamadı. Ziyaretçiler çocuk bahçesiyle yetindiler.

Bunun üzerine Feshane'ye daha fazla fonksiyon kazandırmak üzere yeni bir çalışma yapıldı.

Giysiler bile değişti

Kapalı alanlara kongre, seminer, lokanta, kafeterya, sergi salonu gibi yeni işlevler yüklendi.

Güvenlik ve hizmet personelinin folklorik çizgiler taşıyan üniformaları, yeni ortama uygun olarak modern bir tarzda yeniden tasarlandı. Giysiler, beyaz ve siyah renklerin ağırlık taşıdığı kumaşlardan dikildi.

Bahçede konserler

Eylül'ün ilk haftasında resmen açılması beklenen Feshane'nin bahçesi eskisi gibi halka açık olacak.

Haliç kıyısında kalan havuzlu bahçe, 2001 yazından itibaren gençliğin hizmetine girecek. Burada üniversite öğrencileri ve gençlik toplulukları, tiyatro ve müzik eserlerini seslendirebilecek, plastik sanat sergileri açabilecek.

Tarihi binadan bundan sonra caz ve rock seslerini de duymak mümkün olacak. Genç sanatçılar burada resim, heykel sergileri açabilecek, üniversite öğrencileri tiyatro çalışmalarını sahneleyebilecek.

Dükkan sayısı 13'e indi

Eski dokuma salonunun bir bölümünde bulunan ve içinde 51 dükkanın yer aldığı El Sanatları Çarşısı eski yerinden taşınacak. Kahveli Çarşı'nın bulunduğu alana taşınacak olan dükkanların sayısı 13'e indirildi. Çarşının eski yeri seminer salonları olarak düzenlenmek üzere elden geçirilmeye başlandı.

Yeni lokanta ve kafe

Bir önceki adı Bezm-i Safa olan lokantanın yerinde Lale Lokantası ile Lalezar Cafe ismi verilen iki yeni mekan oluşturuldu. Feshane'nin Yiyecek İçecek Müdürü Mehmet Güven, şunları söyledi.

‘‘Bu kadar hacimli bir mekanda, lokantaya girmek istemeyen, hafif birşeyler atıştırıp, kahve, çay ve meşrubat içmeyi arzulayanlar için kafeterya olması şarttı’’diyen Güven, lokantanın da eski yemekleri klasik bir lezzetle sunmayı hedeflediğini söyledi. Mehmet Güven, işletmenin mutfağını ayağına galoş giyen herkesin rahatlıkla gezebileceğini de belirtti. Bu lokantada da Bezm-i Safa'da olduğu gibi alkollü içki satılmayacak.

Tur Merkezi olacak

Otopark alanı içinde inşaatı süren ve adına Feshane İstanbul Organize Tur Kalkış Merkezi verilen yer artık İstanbul'dan turizm beldelerine gidecek olanların merkez istasyonu olacak. Feshane'deki bu yeni fonksiyonu, Büyükşehir Belediyesi, seyahat acentaları birliği TÜRSAB ve Oditorium'dan oluşan bir konsorsiyum yönetecek.

Antalya, Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Uludağ, Abant, Yunanistan, Bulgaristan gibi bölgelere giden yerli turistler Feshane'den hareket edecek. Her yarım saatte bir 30 otobüs yola çıkabilecek.

Deniz yolu kullanılacak

Feshane Satış Direktörü Temuçin Can, Feshane'deki iskelenin de çok yakında faal hale getirileceğini söyledi. ‘‘Ortaköy, Kadıköy ve Üsküdar'dan sağlanacak denizyolu bağlantısıyla yolcu eziyet çekmeden tur merkezine ulaşacak’’ diyen Temuçin Can şunları söyledi:

‘‘Feshane Tur Terminali, halen tur operatörlerinin farklı noktalarda yaşadıkları tüm olumsuzluklara çağdaş çözümler getirecek. Artık yolcular sokaktan toplanmayacak, tur otobüsleri ve yolcu bagajları karıştırılmayacak, yolcular yaz-kış tüm ihtiyaçları karşılanarak tatillerine başlayacak.’’

İLK FUAR AVCILIK VE ALIKÇILIK

Feshane kapalı alanı içinde 4000 metrekarelik alanla en büyük mekan olan II. Mahmut Salonu kongre ve fuar yeri olarak hazırlanıyor. Salon, 3500 kişilik yemekli toplantı kapasitesine sahip olacak. 2000-2001 döneminde bu salonda düzenlenecek fuarlar halk ve sektörel fuarlar olarak ikiye ayrılıp şöyle sıralanıyor:

İlk fuar 5-8 Ekim 2000'de Avcılık ve Balıkçılık Fuarı. Daha sonra ise şu fuarlar düzenlenecek: Kadın ihtiyaçları, kitap, Ramazan ihtiyaçları, zemin kaplama, yatak ve oturma grupları, ahşap yapı malzemeleri, su arıtım teknolojileri, enerji teknolojileri, tekstil kimyasalları, hediye ve promosyon, eğitim ve au pair, ev dekorasyon.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!