Güncelleme Tarihi:
Tasarıya göre ayrıca doktorlar belli şartlara bağlı kalarak hastane ve vakıf hastanelerinde sözleşmeli çalışabilecek, yabancı tıp öğrencilere intörn ücreti ödenecek ve 3 yeni yardımcı sağlık mesleği geliyor.
SÜNNETÇİLERE YIL SONUNA KADAR SÜRE
Tasarıyla sünnet ameliyatının yalnızca tabiplerce yapılabileceği düzenleniyor ancak olağanüstü ve istisnai hallerde Sağlık Bakanlığı'nca düzenlenecek eğitimi alanlar hekim gözetiminde sünnet ameliyatı yapabilecek. Meslek mensubu olmayan bazı askeri ve emniyet personeli, görevde bulundukları süre ve görevle sınırlı olmak üzere hastane öncesi acil tıbbi müdahaleleri yapabilecek.
Kamuda tam gün çalışmanın bir istisnası olarak, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri, çalışma saatleri dışında aylık 30 saatten fazla olmamak şartıyla işyeri hekimliği yapabilecek. Bu düzenlemenin yayımı tarihinde sünnetçilik yapanlar, 31 Aralık 2013 tarihine kadar faaliyetlerini sürdürebilecek.
Tahlil neticesinde, maddelerin saf olmadığı, ruhsat almak için verilmiş olan formüle uymadığı, tedavi vasıflarını azaltacak veya kaybedecek surette imal edildiği anlaşılırsa, ruhsat sahibi ile maddenin bu şekilde imal edildiğini bilerek satan, satışa arz eden veya sattıranlara 100 bin TL'den 500 bin TL'ye kadar idari para cezası verilecek. Tanıtım veya satışların internet üzerinden yapılması halinde, Bakanlık derhal erişimini engelleyecek. Yetkili merciden izin almaksızın veya verilen izne aykırı olarak sağlık beyanı ile ürün tanıtım ve satışını yapanlar hakkında 20 bin TL'den 300 bin TL'ye kadar idari para cezası verilecek.
HEKİMLER MUAYENEHANE GİBİ KULLANABİLECEKLER
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da İstanbul'da düzenlenen VI. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi'nde Tam Gün Yasası'nı anlattı. Müezzinoğlu,
yasanın komisyondan geçen şeklini şöyle anlattı "Bir defa bütün tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesindeki öğretim üyelerimiz tam gün mesailerini, yani akşam 17.00'ye kadar olan mesailerini, kendi kurumlarında yapacaklar. Saat 17.00'dan sonra iki alternatifleri olacak; bunu YÖK ve Sağlık Bakanlığıyla ortaklaşa belirleyeceğimiz kriterler çerçevesinde saat 17.00'dan sonra hocalarımız kendi kurumlarında çalışarak, yani bir muayenehane gibi kendi kurumlarında çalışarak, mesai yapabilecekler. Fazla mesai yine YÖK ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterler çerçevesinde o performansı yakalamış hocalarımızın bir kısmı da saat 17.00'dan sonra kurumsal yapıları olan, yani hastane, bu vakıf hastanesi de olabilir, özel hastaneler olabilir, buralardan saat 17.00'dan sonra yine sözleşmelerini karşılıklı iki kurumun yaptığı, yani bir tarafta üniversitemiz, diğer tarafta özel hastane, bir doktorumuz, hocamızla ilgili kurumsal sözleşmeyi yapacak ve o sözleşme çerçevesinde hocalarımız saat 17.00'dan sonra mesailerinde arzu edenler çalışabilecekler"