’Fenerli sayısı artarsa Kürt sorunu çözülür’ - II

Güncelleme Tarihi:

’Fenerli sayısı artarsa Kürt sorunu çözülür’ - II
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2009 00:00

Koyu Fenerbahçeli Cengiz Çandar, 5 yıl önce gündeme getirdiği "Güneydoğu’da Fenerbahçeli sayısının arttığı oranda, Kürt sorununun çözüm şansı yükselir" metaforunu, dün yine köşesine taşıdı.

Çandar, Güneydoğu’da Fenerbahçeliliğin artmasının, Kürt ortamında siyasi çoğulculuğun gelişmesine işaret ettiğini savundu. Beş yıl önceki tartışmanın tarafı Hasan Cemal bu kez suskun kalsa da, bölgenin ileri gelenlerinin farklı yorumları var.

FENERBAHÇE’nin 2004’teki 6-2’lik Manchester United mağlubiyetinden sonra, "Güneydoğu’daki Fenerbahçeli sayısı arttığı oranda, Kürt sorunun çözüm şansı yükselir" başlıklı yazısıyla polemiğe neden olan koyu Fenerbahçe taraftarı Cengiz Çandar, dün Radikal ve Referans Gazeteleri’nde yayınlanan yeni köşe yazısıyla ikinci raundu başlattı.

Taraf Yazarı Gurman Timurhan imzalı, ’Biji birati, biji Fenerbahçe (Yaşasın kardeşlik, yaşasın Fenerbahçe)’ yazısını köşesine taşıyan Çandar, 5 yıl önceki yazısını, ’metafor’ olduğunu anlamadan eleştiren meslektaşlarına yüklendi. Kastettiğinin basit bir şey olduğunu belirten Çandar, dünkü köşesinde şunları yazdı:

"1990’larda kanlı çatışmaların zirveye vurduğu bir zaman diliminde Galatasaray, Diyarbakır’a gitmişti ve tribünlere kocaman bir pankart asılmıştı: ’Cim Bom Seni Seviyoruz, Seni Seveni de Seviyoruz.’ Güneydoğu’da Fenerbahçeliliğin artması, Kürt ortamında ’siyasi çoğulculuğun gelişmesi’ne işaret ettiği, bunu ifade ettiği önemde ’çözüm’le ilişkilenebilir ve ’Kürt açılımı’ ile ortaya çıkan umutları besleyici niteliktedir."

İlk tartışmanın tarafı Hasan Cemal, yeni bir polemiğe girmeyeceğini belirtse de, Çandar’ın yazısıyla ilgili bölgenin önde gelen isimlerinden farklı sesler yükseldi. İşte, yorumlar:
/images/100/0x0/55eaa4c1f018fbb8f88d6ffb


Eskiden Fenerliler çoktu, şimdi GS’liler

Galip Ensarioğlu (Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): "Eskiden FB’liler Diyarbakır’da çoktu ama şu anda GS ağırlıkta. Güneydoğu’da çoğulculuğun geliştiği ve Kürt sorununun çözüme doğru gittiği doğru. FB seyircisinin artamasını, FB İkinci Başkanı Nihat Özdemir’in Ergani Çimento Fabrikası’nı satın alması etkilemiş olabilir. FB Başkanı Yıldırım’ın Erganili olması ve bölgeye katkı sağlaması da başka bir etken. Sporun genel olarak birleştiriciliği var.

Tabii büyük kulüplerin de birleştiriciliği söz konusu. Geçmişte siyasetin ön planda olduğu dönemlerde GS’ye duyulan sempati belli bir kesimde normal karşılanabilirdi. Ama artık daha aklıselim düşünülebiliyor.

Futbol dostluğa vesile olmalı

Mantık daha ön planda. O günleri geride bıraktık. Futbol taraftarları ve ortamı her an provoke edilebilir. Dikkatli olmak gerek. Futbolu barışa, dostluğa vesile etmek lazım. Bu anlamda Diyarbakırspor yetkilileri ile bizlere de görev düşüyor. Futbol imajımızı düzeltmeli, bozmamalı."

FB’lilerin artması demokrasi işareti

Şah İsmail Bedirhanoğlu (Güneydoğu Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı): "FB kongre üyesiyim. Kuşkusuz FB’li sayısının artmasında, Başkan Yıldırım, İkinci Başkan Özdemir ile yöneticilerin Diyarbakırlı olmasının çok etkisi var. FB taraftarının çoğalması, bölgedeki demokrasi ve çoğulculuğu ifade ediyor. Türk ve Kürt siyasetçilerin de demokratikleşmesi lazım. Demokrasiyi talep eden Kürt siyasetçilerin kendi içinde de demokrasiyi işletiyor olması lazım. Siyasette ve sporda çoğulculuğun gelişmesi ülkenin demokratikleşmesine katkı sağlayacaktır."

Bir oğlum FB, diğeri GS’li, evde savaş var

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Raif Türk:

Raif Türk, oğlu Civan Gani’nin (30) koyu Fenerbahçeli, diğer oğlu Erman’ın (25) ise fanatik Galatasaraylı olduğunu söylüyor. İki takımın maçlarında anne ve baba ise ortayolcu. Türk, 10 yıl önce iki oğlu ile evde yaşadıkları bir Galatasaray-Fenerbahçe maçını şöyle anlattı: "Maç başlamadan önce salonun iki yanında iki ayrı köşe oluşturuldu. Formalar giyilip bayraklar alındı. FB gol atınca ortalık yıkıldı. GS gol atınca bu kez tam tersi diğer köşede yaşandı. Bir ara maç kızıştı, birbirlerini bırakıp neredeyse beni camdan atacaklardı. Keyifli bir durum."

Doğrudan ortamla ilişkili

Raif Türk, FB’lilerin sayılarının eskiden çok olduğunu belirterek şunları söyledi: "GS taraftarı Avrupa’da başarı elde edince arttı. Tabii bir de Mehmet Ali Birand’ın Bekaa’dan getirdiği haberin etkisi var. Bugün FB taraftarı fazla görünüyorsa kendilerini daha rahat ifade ettikleri, gizlenme gereği duymadıkları için. Bunun süreçle doğrudan ilişkisi var. Diyarbakırlı Aziz Yıldırım, geçmişte de FB başkanıydı. Büyük takımlarımızı, Türk ve Kürt halkını birleştiren ortak değerler arasında görüyorum. Değer olduklarını geç anladım. Futbol insanları kaynaştırıcı büyük bir unsur."

FB’li sayısı artsa da bölgede GS üstün

Esat Yılmaer (Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı): "FB’li sayısının arttığı göreceli. Bölgede bir GS üstünlüğü var. Elbette son dönem başarılarından dolayı FB’li sayısında artış var. Diyarbakırspor’un Süperlig’de oynaması bölgeye sosyalleşme getirdi. Dünkü olayların altında bir grubun Diyarbakırspor’un Süperlig’de oynamasını istememesi yatıyor. Diyarbakırspor’un baltalanmaması çok daha önemli."

Buna kargalar bile güler
/images/100/0x0/55eaa4c1f018fbb8f88d6ffd


Erman Toroğlu (Hürriyet Gazetesi Yazarı): "1991’de milletvekili adayı oldum. Seçim gezilerine çıktım. Takımları sevmiyor veya seviyor diye bir siyasetçiye oy verilmez. Bu futbolu bilmeyen yazarların fikri. Bu yazarların yaptığı bazı yorumlara kargalar güler. 1970’lerde Diyarbakır 1’inci Lig’de iken gittiğimizde ’Başkentimize hoş geldiniz’ diye karşıladılar. Bunu Ankara’da anlattığımızda, herkes şaşırırdı. 1972 ile 2009 arası hiçbir şey değişmedi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!