Fenerbahçe'nin taklit ürününü satana dava

Güncelleme Tarihi:

Fenerbahçenin taklit ürününü satana dava
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2007 11:39

Fenerbahçe'nin atkı ve kaşkollarının taklitlerini İzmir'deki Atatürk Stadı'nda satarken yakalanan 34 yaşındaki Muammer Varol hakkında, ‘marka hakkına tecavüz’den İzmir 2'nci Fikri ve Sinai Hakları Mahkemesi'nde dava açıldı.

Haberin Devamı

İddiaya göre, Fenerbahçe Spor Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Kulüp avukatları Muammer Varol'yi geçen 13 Mayıs'ta Atatürk Stadı çim sahalar yanında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün tescilli ürünlerinin katlitlerini satarken gördü. Avukatalar Halil İbrahim Göktürk ve Raziye Kölgesiz, polise başvurup şikayetçi oldu. Polis, şikayet üzerine Muammer Varol'nin tezgağında sattığı 13 kaşkol ve atkıya el koyorken, ifadesine başvurdu. Avukatlar satışın kulübün izni ve bilgisi dışında yapıldığını belirterek davacı oldu.
Muammer Varol, ürünleri İstanbul Eminönü'nde tanımadığı bir kişiden, tanesini 3 YTL'ye aldığını ve 5 YTL'ye sattığını, taklit olduğunu bilmediğini söyledi. Avukatlar tescilli ürünlerin Fenerium mağazalarında 16 ile 25 YTL arasında satıldığını, bu şekilde satışının ise yasal olmadığını söyledi. Savcılık taraflar arasında uzlaşma teklif etti. Varol, uzlaşmayı kabul etmedi. Bunun üzerine Muammer Varol hakkında, İzmir 2'nci Fikri ve Sinai Hakları Mahkemesi'nde ‘marka hakına tecavüz’ davası açıldı. Varol hakkında ayrıca ceza davası açılabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

KANUN NE DİYOR?
556 Sayılı Markaların Korunması Hakkındaki Kanun Hükmündeki Kararname'nin 64. maddesi şöyle:
“Marka sahibinin izni olmaksızın, marka taklit edilerek üretilen ürünü üreten, satan, dağıtan veya başka bir şekilde ticaret alanına çıkaran veya bu amaçlar için ithal eden veya ticari amaçla elde bulunduran kişi, hukuka aykırılığı gidermek ve sebep olduğu zararı tazmin etmekle yükümlüdür. Taklit markayı herhangi bir şekilde kullanmakta olan kişi, marka sahibinin markanın varlığından ve tecavüzden kendisini haberdar etmesi ve tecavüzü durdurmasını talep etmesi halinde veya kullanmanın kusurlu bir davranış teşkil etmesi halinde, sebep olduğu zararı tazmin etmekle yükümlüdür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!