Felci, sokak köpeğinin sevgisiyle yendi

Güncelleme Tarihi:

Felci, sokak köpeğinin sevgisiyle yendi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2001 00:00


Mustafa OĞUZ / İZMİR, DHA
Haberin Devamı

Köpeklerin insanların en yakın dostu olduğu, insanları hayata bağladığı kez daha kanıtlandı. Felç geçiren İzmirli avukat Dinnur Başkalfa, sahiplendiği sokak köpeğinin sevgisiyle yeniden ayağa kalktı, bürosunun başına döndü. 54 yaşındaki Başkalfa, ‘‘Yabancı filmlerde gördüğüm mucizeyi bizzat kendim yaşadım’’ dedi.

Arkadaş, bekçi, bakıcı olabilen, insanın en sadık dostu olarak gösterilen köpeklerin yarattığı mucizenin son örneği İzmir'de yaşandı. İzmir'in tanınmış avukatlarından Dinnur Başkalfa, 4 yıl önce yüksek tansiyona bağlı olarak felç geçirdi. Başkalfa sağ tarafını kullanamaz hale gelirken işinden, sosyal yaşamdan tamamen koptu. Evi ve hastane arasında eşi Hülya Hanım'ın yardımıyla tekerlekli sandalyeyle mekik dokumaya başladı. İzmir Barosu'nun 25 yıllık üyesi Başkalfa'nın 2 yıllık tedavinin ardından giderek yaşama sevincini de yitirdiğini gören doktorları, bir köpek almasını istedi.

Yalnız bekçi değil, köpekler iyi bir terapist

Dinnur Başkalfa'nın tedavisini yürüten ve kendisi de bir sokak köpeğini sahiplenen Beyin-Omurilik ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Saffet Mutluer gelişmelerin kendisini çok şaşırtmadığını söyledi. Prof.Dr. Mutluer, köpeklerin 8 bin yıldır insanlarla birlikte yaşadığını belirterek, ‘‘Artık köpekler sadece bekçi, bakıcı, yardımcı değil. İyi bir terapist. Anlayışlı, duyarlı, yardıma ihtiyaç duyulduğunu hissedip koşan yapılarıyla en büyük can dostu. Birçok hastamızın iyileşmesinde köpeklerinin etkisi olduğunu biliyoruz. Çünkü moral aşılıyorlar, hayata yeniden bağlanmalarını sağlıyorlar. Moral gücü de hastalıkları yenmek için ilaçtan çok daha etkili oluyor’’ dedi.

Sanki biyoenerji tedavisi yaptı

İzmir'in en lüks semtlerinden Alsancak'da oturan Başkalfa, komşuları gibi cins, pahalı köpekler yerine, yağmurlu, soğuk havalarda apartmanlarının kömürlüğüne sığınan bir sokak köpeğini sahiplendi. Dinnur Bey köpeğine, ‘‘Tafi’’ adını verdi. Tafi'nin eve gelmesiyle Başkalfa'nın yaşamı yeniden renklendi. Tafi ile geçen iki yılın sonunda Dinnur Bey tekerlekli sandalyeden kurtuldu, Kimsenin yardımı olmadan yürümeye, bürosuna gidip gelmeye başladı. Dinnur Başkalfa mucizevi gelişmeyi şöyle anlattı: ‘‘Çevremde giderek büyüyen boşluğu Tafi doldurdu. Sağ elim ve ayağımın sakat olduğunu biliyordu. Gelip bu kolum ve ayağımı yalıyor, oynamak istediğinde sağ elime yöneliyordu. Bana sanki bioenerji tedavisi yaptı. Zamanla ona cevap vermek için sağ elimini de oynatmaya başladım. Bu mucizeyi yabancı filmlerde görmüştüm. Şimdi giyiniyor, yemeğimi hazırlıyor, işime gidebiliyorum. Arkadaş çevrelerine de yeniden girmeye başladım. Elbette tıbbi tedavinin payı var ama Tafi'nin katkısı tartışılmaz. Tafi en cins köpeklerden bile daha zeki ve canayakın. Sağlıklı ve mutlu yaşamak isteyen herkese bir köpek tavsiye ederim.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!