Felaketin ekonomiye etkisi uzun süreli olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Felaketin ekonomiye etkisi uzun süreli olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2011 09:41

Küresel çaptaki büyük bankaların analistleri, Japonya’da meydana gelen yıkıcı depremin ekonomiye yapacağı etkilere yönelik tahminlerini paylaştı. Değerlendirmelerini ortak noktasını ise, ülkenin ikinci çeyrekte toparlanacağı beklentisi oluşturuyor.

Haberin Devamı

JPMORGAN CHASE:                      

Ekonomik etkisi:

*ABD’li banka, Japon ekonomisinin birinci çeyrek ve ikinci çeyrek büyüme rakamlarını sırasıyla yüzde 1.7 ve yüzde 0.5 oranında revize etti. Daha önceki iki çeyrek için büyüme rakamlarını yüzde 2.2 olarak belirlemişti. Üçüncü çeyrek ve dördüncü çeyrek tahminleriniyse, yine sırasıyla yüzde 2.5’ten yüzde 4’e, yüzde 2.0’den yüzde 2.5’e yükseltti.

 

*Banka, Japonya’nın 2011’nin tamamı için büyüme tahminini yüzde 1.7’den yüzde 1.4’e yükseltti. 2012 içinse tahmin yüzde 2.0’dan yüzde 1.8’e indirildi.

 

JPMorgan’dan yapılan açıklamada, “Felaketin ekonomik maliyeti büyük olacak. Ekonomik kaynaklarda büyük çaplı bir kayıp yaşanabilir ve ekonomik faaliyetler, elektrik kesintileri gibi altyapı sorunlarıyla sekteye uğrayabilir. Ancak ülkeyi yeniden yapılandırma çalışmaları, özellikle ikinci çeyrekte ekonomik faaliyetleri canlandıracak.

Haberin Devamı

     

IHS GLOBAL

Ekonomik etkisi:

İlk tahminlere bağlı olarak, Japonya’nın gari yurtiçi hasılasının bu yıl yüzde 0.2 ya da yüzde 0.5 oranında daralacağı, gelecek yılsa aynı oranlarda büyüyeceği söylenebilir.

 

*Kabaca yapılan tahminlere göre, felaketin küresel ekonomik büyümeye negatif etkisi yüzde 0.1 ya da yüzde 0.2 olacak.

 

IHS Global, “Nükleer kriz, geniş kapsamlı bir felakete dönüşürse, bu durumun ekonomik iyileşmeye yansıması çok daha büyük olacak” dedi.

 

CREDIT SUISSE

Ekonomik etkisi:

*Toplam ekonomik zararın 183 milyar dolara yakın bir miktarda olması bekleniyor. Bu 1995’teki Kobe depreminin nerdeyse yarısına denk geliyor. Deprem sonrasında toparlanmanın önümüzdeki üç yıldaki maliyeti 93 milyar dolar olması bekleniyor.

Haberin Devamı

 

Credit Suisse, felaketin ekonomik büyümeye negatif etkisinin yüzde 0.2 oranında olabileceğini belirtti.

 

CITIGROUP

Ekonomik etkisi:

*Felaketin konut ve altyapı sektörüne, 122 milyar dolara yakın zarar vermesi bekleniyor. ABD’li banka, Japonya’nın 2011 yılı için büyüme tahminini değiştirmezken, depremin etkisinin 1995’teki dev depreme yakın olmasını beklediklerini dile getirdi.

 

UBS

Ekonomik etkisi:

İsviçreli banka, 2011 için büyüme tahmini yüzde 1.5’ten yüzde 1.4’e indirirken, 2012 için yüzde 2.1’lik tahminini yüzde 2.5’e çıkardı.

 

UBS’în Asya’dan sorumlu ekonomistlerinden Duncan Wooldridge, “Felaketin etkisinin geçici olacağını düşünüyorum. İlk olarak elbette ekonomik büyüme hız kesecek ama sonrasında canlanmaması için bir neden göremiyorum” dedi.

Haberin Devamı

 

BARCLAYS CAPITAL

Ekonomik etkisi:

İngiliz banka, felaketin Japonya’nın GSYİH’sinin yüzde 3’üne denk gelecek bir zarara neden olacağını belirtti.

 

Barclays Capital’dan yapılan açıklamada, “Son gelen verilerle birlikte, zararın 1995’teki Kobe depremini geçmesini bekliyoruz” ifadesine yer verildi.

 

NOMURA

Ekonomik etkisi:

Japon banka, nükleer santrallerin gördüğü hasardan kaynaklanan elektrik kesintilerinin GSYİH’nin yüzde 0.30’na denk gelen bir oranda zarara mal olacağına dikkat çekti.

 

Nomura’dan yapılan açıklamada, remi sonrasında yaşananları dikkate aldığında, V şeklinde bir ekonomik iyileşmenin gerçekleşmesini beklemek gerçekçi olmayacaüo belirtildi.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!