Güncelleme Tarihi:
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor
Fed, ek olarak trilyonlarca dolar değerinde ABD Hazine tahvili ve mortgage destekli menkul kıymetler satın alıp, uzun vadeli faiz oranlarının düşmesine yardımcı oldu.
Fed’in hamleleri, ekonomideki serbest düşüşün önüne geçti ve 2009’un ortalarında ekonomik büyümenin yeniden hız kazanmasını sağladı.
Bugüne kadar yaşanan ilerlemeler ışığında, ekonomideki son durumu değerlendirmek için bir araya gelen Fed Açık Piyasa Komitesi (FMOC) olarak gidişatın bizi tatmin etmediği sonucuna vardık.
Fed’in Kongre tarafından belirlenen istihdamı artırma ve düşük, istikrarlı bir enflasyon yaratma gibi iki hedefi bulunuyor. Ne yazık ki, istihdam piyasası hâlâ çok zayıf. Ulusal işsizlik oranı yüzde 10 seviyesine yükselmiş durumda ve insanların büyük bir kısmı yalnızca yarı zamanlı işler bulabiliyor.
İstihdamın ağır maliyeti, aile finansmanının üzerindeki yükleri ağırlaştırırken, haciz ve işten çıkarmaların artmasına neden oluyor. Enflasyonun düşük olması genelde iyi bir şeydir ancak çok düşük olan enflasyon, ekonomi açısından bazı riskler barındırabilir. Özellikle de ekonomide bir takım sıkıntıların yaşandığı zamanlarda. En kötü senaryoda, çok düşük enflasyon, deflasyona dönüşebilir ve o durumda da ekonomideki durgunluğun daha uzun bir süre devam etme tehlikesiyle karşı karşıya kalınabilir.
Fed, ekonomideki sorunların hepsini tek başına çözemez. Sorunları tamamen ortadan kaldırmak zaman alacağı gibi, merkez bankası başta olmak üzere, ABD Kongresi, yönetim, düzenleyiciler ve özel sektörün ortak hareket etmesi gerekiyor.
Ancak Fed’in istihdamı artırmaya yardımcı olma ve fiyat istikrarını sağlama gibi bir yükümlülüğü var. Bu hafta alınan kararlar, yükümlülüklerin yerine getirilmesi adına atılmış doğru bir adımdır.”
*Bu yazı Washington Post gazetesinde “What the Fed did and why: supporting the recovery and sustaining price stability” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
**Ben Bernanke ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı görevini yürütüyor.
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet EkoNet'i Twitter'da takip etmek için: