FED faizleri indirdi, borsalar bayram yaptı

Güncelleme Tarihi:

FED faizleri indirdi, borsalar bayram yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2008 00:39

ABD Merkez Bankası, gösterge faiz oranını yüzde 0,75 indirerek, yüzde 3'ten, yüzde 2,25'e çekti.

Haberin Devamı

İşte FED'in açıklaması...

Faiz indirimi beklentilerin 25 baz puan altında kalmasına rağmen ABD borsaları karara olumlu tepki verdi. Borsadaki yükselişte bankalardan gelen olumlu bilançolar da çok etkili oldu.

FED, bu yılın başında yüzde 4,25 olan temel gösterge faiz oranı 22 Ocak'ta yüzde 0,75, bundan 8 gün sonra ise yüzde 0,50 daha düşürülmüş ve yüzde 3'e çekilmişti.

EKONOMİNİN CANLANDIRILMASI HEDEFLENİYOR

FED faiz indirimini kredi krizi nedeniyle sıkışan ve küçülme baskısı altındaki ekonomiyi rahatlatmak için yaptı. Bu faiz  indirimi ile borçlanma maliyetinin düşürülmesi ve artacak tüketimle birlikte ekonominin canlandırılması hedefleniyor.

 

Haberin Devamı

FED'den yapılan açıklamada, faiz indiriminin gerekçesi olarak zayıflayan istihdam piyasası ve tüketici harcamalarındaki  yavaşlamanın yanında finansal piyasalarda halen devam eden çalkantıya işaret edildi. Açıklamasında enflasyon baskısının beklenenden fazla olduğunu kabul eden FED, önümüzdeki aylarda fiyatlardaki artışların yakından izleneceğini taahhüt etti.

 

Öte yandan birçok yatırımcı FED'in daha büyük bir faiz indirimi yapmasını bekliyordu. Özellikle önceki gün piyasalarda yaşanan depremin ardından FED'den 1 puanlık faiz indirimi beklentisi zirveye çıkmıştı. Yatırımcılar nisan ayı içinde yapılacak toplantıdan da şimdiden yarım puanlık bir indirim bekliyor.

 

PİYASA NASIL TEPKİ VERDİ?

 

FED'in 0.75 puanlık faiz indirimi 1 puanlık indirim bekleyen piyasada ilk başta bir miktar hayal kırıklığı yaratsa da sonrasında kararın hazmedilmesiyle hızlı bir hareket yaşandı. ABD'de borsalar son 5 yılın en hızlı yükselişleri ile kapandı. Yükselişte finansal kurumlardan gelen olumlu haberler de etkili oldu.

 

Dün ABD'de yaşanan yükseliş bugün sabah Asya'da da etkisini gösterdi. Borsalara hızlı alımlar gelirken, Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 2.48, Hong Kong'da Hang Seng yüzde 2.8 değer kazandı. Avrupa borsalarının da güne yüzde 1'in üzerinde yükselişlerle başlaması bekleniyor.

Haberin Devamı

 

DOLAR DEĞER KAZANDI

 

FED'in beklentilerin altında kalan faiz indirimi dolara alım getirdi. Dolar euro karşısında 1.5792 seviyesinden işlem görürken, faiz kararının açıklanmasının ardından 1.5715 seviyesine kadar yükseldi. Dolar bugün sabah saatlerinde ise 1.5703 seviyesindenden işlem görüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!