Fed ekonomiye yönelik beklentilerini yükseltti

Güncelleme Tarihi:

Fed ekonomiye yönelik beklentilerini yükseltti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2011 11:56

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 25-26 Şubat’ta gerçekleştireceği toplantının tutanaklarında, Fed’in ekonomik beklentilerini yükselttiği ancak işsizlik konusunda karamsar olduğu ortaya çıktı.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor             
Haberin Devamı

          

Çarşamba günü yayımlanan tutanaklar, Fed yetkilileri arasında, 600 milyar dolarlık ABD Hazine Tahvili satın alınmasını sağlayacak ikinci parasal gevşeme programının tamamlanmasına yönelik genel bir fikir birliği olduğunu gösterdi.

 

Toplantı kayıtlarına göre, Fed üyelerinden bazılarının, güçlü verilerin devam etmemesi durumunda programın sonlandırılıp sonlandırılmamasını sorguladığı da görüldü.

  

Tutanaklara göre, Fed yetkilileri, ekonomik iyileşmenin risklerinin azaldığını bu yüzden de programı genişletmeye gerek olmadığını belirtti.

 

Tutanaklarda “Katılımcılar genel olarak ekonomik iyileşmenin sürdürebilirliğine yönelik güçlü bir inanç sergiledi” ifadesine yer verildi.

 

SİYASİ DESTEK EKSİK KALDI

Fed’in iyimserliğine karşın, ABD’li politikacılar işsizliği azaltma konusunda çok başarılı işlere imza atmadı. Bu yüzden bazı yetkililer, ekonomik iyileşmenin yeterince hız kazanmayacağından, Fed’in tahvil satın alma programını devam ettirmesi gerektiğini öne sürdü.

 

Tutanaklarda, “Genel olarak, toplantıya katılanlar istihdam piyasasındaki iyileşmenin yavaşlığı ve istikrarsızlığına yönelik endişelerini dile getirdi” ifadesinin yer aldığı görüldü.

 

Diğer yandan, ABD Hazine tahvilinin getirisi, tutanakların yayımlanmasının ardından değer kaybetti.

 

Fed’in ekonomik iyileşmeye yönelik beklentilerini değerlendiren, finansal danışmanlık şirketi Raymond James’in Başekonomisti Scott Brown, “Fed’in adımları her ne kadar istikrarlı olsa da işsizlik sorunu çözmek için yeterli değil” dedi.

 

Brown aynı zamanda, Fed’in gelecek yıla kadar şu anda sıfıra yakın bir seviyede bulunan gecelik borçlanma faizlerini yukarı çekmesini beklemediğini söyledi.

 

BEKLENTİLER YÜKSELDİ

Fed yetkilileri, 2011 için büyüme tahminlerini yüzde 3.4’den yüzde 3.9’a yükseltti. 2012 ve 2013 yılları için beklentilerinde büyük değişiklikler yapmadı.

 

Tutanaklara göre, Fed aynı zamanda enflasyon ve işsizliğe yönelik beklentilerini de değiştirmedi.

 

ABD’de işsizlik oranın bu yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 8.8 ile yüzde 9 arasında değişen bir oranda olması hedefleniyor. Fed’in üç yıllık tahminlerine göreyse, işsizlik yüzde 8.9 ile yüzde 9.1 oranında değişmesi bekleniyor.

 

*Bu yazı Reuters’ın geçtiği “Fed more confident in US recovery, unhappy on jobs” başlığıyla geçtiği haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!