FED dünyanın da, bizim de ateşimizi düşürdü

Güncelleme Tarihi:

FED dünyanın da, bizim de ateşimizi düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2007 00:00

Global piyasalarda esen olumsuz rüzgarın hızı ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi ile kesildi. FED’in iskonto faiz indirimi sonrası panik satışlar yatışırken, cuma günü iyimserliğin oluştuğu dünya borsalarında haftanın ilk günü de sakin seyir hakim oldu.

Haberin Devamı

Yurtdışı borsalar yüzde yüzde 1’e yaklaşan değer artışları yakalarken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’da gün sonuna doğru çıkışı satış olarak değerlendirmek isteyen yatırımcılarla yüzde 0.92 değer kaybetti. ’Bekle-gör’ politikasının hakim olduğu döviz piyasasında da dolar 1.34-1.35 YTL bandında hareket etti.

YURTIŞI TEKMİNLİ VE SAKİN: Cuma günü hızlı çıkışın ardından dün temkinli sakinlik içine giren dünya borsaları haftaya Asya borsalarındaki yükselişle başladı. Avrupa borsaları yüzde 0.70, yüzde 1 arasında primler yakalayarak daha çok bekle-gör polikitası izledi. Bu gelişmelere paralel Japon Yenide dolar ve Euro karşısında kısmi bir gerileme yaşadı. Bu da carry trade (Japon Yeni ile ucuza fonlama) pozisyonlarında artışa işaret etti.

İNDİRİM AĞRI KESİCİYDİ:Piyasalar şimdi FED’in atacağı adımlara odaklanmış durumda.  FED’in iskonto faiz oranındaki indirimle birlikte FED’in gösterge faiz oranlarında da indirime gideceği beklentisi kuvvetlendi. FED’in 18 Eylül tarihindeki toplantısında faiz indirimine kaçınılmaz gözüyle bakılıyor. Ayrıca bu hafta Japon Merkez Bankası’nın (BOJ) toplantısında faiz artırımına gitmeyeceği beklentisi sözkonusu. Bir bankacı soruna çözüm bulunmadığını belirterek şu yorumu yaptı: "Piyasalardaki zararın boyutu tahmin edilemiyor. FED kısa vadeli bir tedavi yoluna gitti. Hastalığın hangi boyuttu olduğu doktor tarafından keşifedilmeye çalışılıyor. Yapılan faiz indirimi sadece ağrı kesiciydi"

Haberin Devamı

KAPANIŞA DOĞRU SATIŞ GELDİ: Cumhurbaşkanlığı ilk tur oylamasını gözardı etmiş görünen İMKB Ulusal 100 Endeks’i ise cuma günkü hızlı çıkışın ardından dün sakin bir seyir izledi. Yurtdışı piyasaları takip eden borsa gün içinde yüzde 1’e yaklaşan yükselişler gerçekleştirdi. Gün sonuna doğru ise yükselişleri k3ara çevirmek isteyen tedirgni yatırımcıların satışlarıyla endeks değer kaybı yaşadı. Endeks günü 46.149 puandan yüzde 0.92 kayıpla günü tamamladı.

DOLAR 1.34 YTL’DE GEZİNDİ: Döviz piyasası dar bir bantta hareket etti. Gün içinde bankalar arası piyasada 1.3370 YTL’ye kadar gerileyen dolar 1.34-1.35 bandında hareket etti. Gün sonunda bugün valörlüde 13470 YTL’den işlem gören dolar serbest piyasada 1.3490 YTL’den kapanış yaptı. Dalgalanmanın etkisiyle yüzde 19 seviyelerine dayanan faiz ise dün yüzde 18.30 düzeyine geriledi. Öte yandan Hazine’nin, dün düzenlediği 6 ay (182 gün) vadeli iskontolu referans bono ihalesinde bileşik faiz yüzde 18.58 oldu. İhaleye nominal 2 milyar 335 milyon YTL teklif gelirken, nominal 861.3 milyon YTL, net ise 791 milyon YTL’lik satış yapıldı.

Haberin Devamı

Wall Street’te hava sakin

 ABD’de borsalar haftanın ilk gününü sakin geçirdi.  Dow Jones endeksi dün yüzde 0.32 yükselerek günü 13121 puandan tamamladı. Yüzde 0.14 yükselen Nasdaq endeksi 2508 puanla kapanırken, S&P 500 endeksi ise yüzde 0.03 gerileyerek haftaya başladı.

Bernanke’ye ’acemi’ suçlaması

YÜKSEK riskli konuk kredilerinde yaşanan bozgun, bir yıl önce FED’in başına geçen Ben Bernanke’nin ilk ciddi hatası olarak değerlendiriliyor. Bernanke’nin piyasadaki göstergeleri dikkate almaktansa tahminler yaptığı söyleniyor. Pensilvanya Üniversites’nden finans profesörü Kenneth Thomas, Bernanke’nin hatasını için "çok acemice" şeklinde tanımladı. Thomas "İşte bu, kitap zekisi ile sokak zekisi arasındaki farkı gösteriyor" diyerek, Bernanke’nin teoriye hakim ancak pratikte yetersiz olduğunu ileri sürdü.  Tayvan’daki 545 milyon dolarlık fonu yöneten Capital Securities Investment Trust’dan George Hsieh, "yatırımcıların güveni biraz olsun toparlandı fakat hálá çok ciddi endişeler var. Subprime krizinin tam olarak ne zaman biteceği endişesi hálá yatırımcılarda devam ediyor"dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!